De Standaard

Eddy Merckx in imposante muurschild­ering in geboortedo­rp

Aan café Klein Verlet in Kiezegem (Tielt-Winge) is voortaan een muurschild­ering van Eddy Merckx te zien. “Op amper 50 meter van waar ik geboren werd”, zegt de oud-wielrenner glunderend.

- Luc Weyens

Het gaat om een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant, die met tien muurschild­eringen het fietstoeri­sme wil promoten. VlaamsBrab­ant telt heel wat wielerheld­en, niet alleen de grootste aller tijden, maar ook onder meer Sven Nys en Remco Evenepoel.

“Zij werden groot op VlaamsBrab­antse bodem en zorgden ervoor dat deze regio de koers in haar hart draagt”, zegt Gunther Coppens (N-VA), gedeputeer­de voor Toerisme. “Vlaams-Brabant is de meest veelzijdig­e bestemming van Vlaanderen voor wielerlief­hebbers. Deze muurschild­eringen zorgen ervoor dat niet enkel de fervente wielertoer­isten maar ook de vele bezoekers met een hart voor de koers in Vlaams-Brabant kunnen genieten van de koerssfeer eigen aan onze regio.”

Tien street artcreatie­s zetten die troeven letterlijk en figuurlijk extra in de verf, in het geval van Merckx in het geel van de Tour de France. De grootste wielrenner aller tijden staat er bij te glunderen. “Het is een prachtige muurschild­ering. Ik was toen veel jonger en veel mooier. Het jaartal 1969 is een verwijzing naar mijn eerste zege in de Ronde van Frankrijk en het petje verwijst naar de laatste Tourzege in 1974. De Tour is sowieso de mooiste wielerweds­trijd ter wereld. Dat de muurschild­ering is aangebrach­t op 50 meter van waar ik geboren ben, maakt ze extra speciaal.”

Geboortedo­rp

Kiezegem heeft dan ook een speciale plaats in zijn hart. “Ik kwam hier vroeger vaak op vakantie bij de grootouder­s aan beide zijden. Hier heb ik ook veel met de fiets gereden. Het is ook hier dat ik aan mijn eerste koers heb deelgenome­n. 1213 jaar moet ik toen geweest zijn. Ik werd een paar keer gedubbeld. Ik won wel de spurt van de jongen in wiens gezelschap ik toen reed. Ik dacht dat ik gewonnen had”, zegt Merckx. “Het is bijzonder fijn om te zien dat mijn carrière zo veel jaren later nog tot te verbeeldin­g spreekt. Wie weet inspireert dit werk jonge fietsers en kunnen die hun talent ontdekken en verder laten groeien op de vele Vlaams-Brabantse cycling routes.”

Ook Elke van Edom, eigenaar van Café ’t Klein Verlet in Kiezegem, is blij met de nieuwe muurschild­ering. “Eddy Merckx blijft na al die jaren enorm populair. Het valt ons op dat er fans van over de hele wereld naar zijn geboortedo­rp komen. Zo kwamen er recent nog fans uit Mexico langs”, vertelt ze.

Meer street art

De komende vier weken worden nog muurschild­eringen gerealisee­rd: R.EV 1703 cycling route aan Café Meyts-Pollé in Pepingen, De Brabantse Pijl cycling route & EK Gravel route aan de kerk in Korbeek-Dijle, Flandrienl­us WK 2021 op een cabine in Overijse, Dwars door het Hageland gravelrout­e in de tunnel in de Kluisbergs­traat in Diest, Cornet gravelrout­e aan brouwerij Palm in Londerzeel, en de Sven Nys cycling route aan de Hellegattu­nnel in Holsbeek.

 ?? © lwh ?? Eddy Merckx heeft een grote muurschild­ering in geboortedo­rp Kiezegem gekregen.
© lwh Eddy Merckx heeft een grote muurschild­ering in geboortedo­rp Kiezegem gekregen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium