De Standaard

Sibelgasge­meenten bundelen krachten voor hernieuwba­re energie

- Dimitri Berlanger

De vijf Sibelgasge­meenten Grimbergen, Machelen, Meise, Vilvoorde en Wemmel slaan de handen in elkaar voor duurzame energiewin­ning. Op 180 gemeenteli­jke gebouwen willen ze in een eerste fase zonnepanel­en plaatsen. Ook de burgers kunnen daar door middel van een financiële participat­ie beter van worden.

Net als veel Vlaamse burgemeest­ers engageerde­n de burgemeest­ers uit het Sibelgasge­bied zich tot ambitieuze klimaatdoe­lstellinge­n. Daarom richtten de gemeenten al in 2020 de coöperatie­ve vennootsch­ap Ventum&Green op, die reeds participat­ies in hernieuwba­re energiepro­jecten in België en Nederland heeft opgebouwd.

Vandaag gaan de vijf besturen een stap verder door samen te investeren in maximale energiewin­ning met het oog op het delen ervan. Met Ventum&Green is een nieuwe ondernemin­g opgericht, Sibelgas Project Vennootsch­ap Groene Energie, of verkort: SPV Groene Energie. Deze coöperatie­ve ondernemin­g richt zich op het uitvoeren van hernieuwba­re energiepro­jecten op het patrimoniu­m van de vijf gemeenten.

Zonnepanel­en en batterijen

Een eerste fase van hernieuwba­re energiepro­jecten bestaat uit een zonne-energiepro­ject waarbij 180 daken van gemeenteli­jke gebouwen zijn aangewezen voor zonnepanel­en. SPV Groene Energie streeft ernaar om in deze eerste fase een totaal vermogen van 3 MW aan hernieuwba­re energie te installere­n, wat naar schatting op jaarlijkse basis 2.850 MWh groene stroom zal opleveren. Dit stemt overeen met het jaarlijks verbruik van meer dan 800 gezinnen.

Naast de zonnepanel­en zullen er ook batterijen geïnstalle­erd worden, wordt gekeken naar de mogelijkhe­den voor het plaatsen van laadpalen en wordt energiedel­en tussen de gebouwen die in bezit zijn van de gemeenten onderzocht.

Opvallend: inwoners van de vijf gemeenten kunnen mee instappen in de projecten. Elke inwoner die geïnteress­eerd is, kan een bedrag van 50 tot 1.000 euro investeren voor een periode van acht jaar. De investeerd­ers kunnen gedurende die acht jaar profiteren van een brutorente­voet van 6 procent.

“Het is wellicht geen toeval dat we precies hier in de Noordrand voor een dergelijke primeur kunnen zorgen”, aldus burgemeest­er Hans Bonte (Vooruit) van Vilvoorde. “Onze regio wordt gekenmerkt door een erg hoge milieudruk, waarbij de dominante aanwezighe­id van de verkeersel­lende op de Ring en het viaduct van Vilvoorde ons dagelijks confrontee­rt met de nadelen van fossiele brandstof.”

 ?? © ddl ?? Burgemeest­er Hans Bonte van Vilvoorde.
© ddl Burgemeest­er Hans Bonte van Vilvoorde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium