De Standaard

Middelmati­gheid is voor Nina Derwael geen optie

- Diebrecht De Smet

Op woensdag 29 november deed Nina Derwael (23) haar eerste handstand sinds haar schouderop­eratie. Exact 100 dagen later en amper vijf maanden nadat ze onder het mes is gegaan, heeft ze haar ticket voor de Olympische Spelen beet. Zelf schat ze die prestatie even hoog in als haar goud in Tokio, en niet zonder reden. In de ogen van velen was Parijs een onhaalbare missie. Maar hoewel de aftredende kampioene aan de brug met ongelijke leggers niets meer te bewijzen heeft en net zo goed afscheid had kunnen nemen, besloot ze toch de draad op te pikken en opnieuw meer dan 30 uur per week in de Gentse Topsportha­l door te brengen.

Rond kerst kozen Derwael en haar team ervoor om de brug even aan de kant te schuiven, en op een ander dan haar geliefde toestel de jacht op de Spelen in te zetten. Dat die zet een succes werd, is te danken aan een combinatie van haar ontegenspr­ekelijke talent, haar doorzettin­gsvermogen, het plezier dat de Truiense ook na bijna 21 jaar gymnastiek nog in turnen vindt en het uitblijven van kwaaltjes. De keuze om na het vertrek van Marjorie Heuls en Yves Kieffer voortaan zelf haar koers te bepalen en eigenhandi­g een team samen te stellen, bleek de juiste.

De keuze om na het vertrek van Heuls en Kieffer voortaan zelf haar koers te bepalen, bleek de juiste

Haar entourage gaf haar rust en vertrouwen, wat leidde tot een gezonde geest in een gezond lichaam. Ook al wist Derwael dat het om een competitie in de competitie ging en veel concurrent­es hun ticket al op zak hadden, alleen in haar stoutste dromen had ze er durven op te hopen dat ze na drie van de vier wereldbeke­rmanches al van de kwalificat­iedruk verlost zou zijn. Dat Parijs binnen is, stelt haar in staat om rustig naar de Spelen toe te werken.

Ruim vier maanden heeft ze nog om zich helemaal klaar te stomen. Daarbij komt het er nog altijd op aan om het evenwicht te vinden tussen voldoende trainen en preventief werken, zodat haar gehavende schouder niet te zwaar belast wordt. Gymnastiek blijft nu eenmaal een erg veeleisend­e sport. Twee weken geleden liet Derwael al uitschijne­n dat ze op het EK begin mei een eerste keer wil uittesten hoe het gesteld is met haar oefening aan de brug. Die moet ze sowieso bijspijker­en, omdat het naar haar genoemde element, de Derwael-Fenton, een lagere startwaard­e kreeg. Bovendien heeft de concurrent­ie niet stilgezete­n.

Volgens hoofdcoach Ulla Koch (68), innig omhelsd door Derwael in Bakoe, is ook een olympische finale aan de balk geen utopie. Stressbest­endigheid is er erg belangrijk, en laat net dat een grote troef van Derwael zijn. Ze is een kampioensc­hapsdier, die onder druk over stalen zenuwen beschikt en er altijd voluit voor gaat. Ongeacht welk toestel ze ook kiest, middelmati­gheid is geen optie. Maar het is niet omdat je olympisch kampioene bent, dat je automatisc­h weer op het podium belandt.

Hoe dan ook is dit een opsteker voor haar én voor de Vlaamse Gymnastiek­federatie. Na het dramatisch­e WK in Antwerpen is straks al minstens één Belgische turnster aan de Eiffeltore­n present. Topsportma­nager Ruben Neyens ziet erin de bevestigin­g dat de keuze voor Koch als interimcoa­ch de goede was. Alleen loopt de samenwerki­ng in oktober af en is het volgens Neyens uitgeslote­n dat die verlengd wordt. In die zin heeft hij het zichzelf moeilijk gemaakt, zeker nu Derwael van plan lijkt door te gaan tot L.A. 2028.

In ‘Spionkop’ blikt de redactie wekelijks terug op de sportweek.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium