De Standaard

Derwael mag naar Parijs: “Evenveel waard als olympisch goud”

Nina Derwael is zeker van een ticket voor de Olympische Spelen. Nu is het zaak om haar topniveau terug te vinden.

- Marc Cornelisse­n

Nina Derwael (23) kwam vrijdag in Bakoe in actie in de kwalificat­ies van de balkoefeni­ng. Ze plaatste zich voor de finale met acht. Vijf van die acht finalisten zijn al zeker van Parijs en scoren geen punten voor de olympische ranking. Kortom, Derwael is al zeker van Parijs 2024.

Idealiter had Derwael zich vorig jaar op het WK in Antwerpen geplaatst voor Parijs, maar een operatie aan de schouder gooide roet in het eten. Ze moest forfait geven en zonder haar konden de Belgische meisjes zich niet als team kwalificer­en. Daarmee begon een alternatie­f parcours om zich individuee­l alsnog te plaatsen. “Zes maanden geleden trok ik mijn schouder uit de kom”, zegde Derwael in de mixed zone aan Sporza. “Iedereen zei mij dat Parijs halen niet meer mogelijk was. Ik heb laten zien dat ik het wel kon. Voor mij is dit olympisch ticket evenveel waard als mijn olympisch goud in Tokio.”

Derwael plaatste zich via de balk en niet via haar favoriete brug met ongelijke leggers, want die discipline is nog te belastend voor haar schouder. Maar de kwalificat­ie via de balk betekent wel dat ze in Parijs aan alle toestellen mag aantreden. Ze kan haar olympische titel aan de brug dus verdedigen.

Had Derwael zich vorig jaar niet geblesseer­d, en had ze zich in Antwerpen al gekwalific­eerd, dan had ze heel 2024 kunnen gebruiken om te werken aan een nieuwe brugoefeni­ng. Haar oude routine, opgebouwd rond de DerwaelFen­ton, haar eigen element, is niet goed genoeg meer om mee te spelen voor de medailles. Nieuwe concurrent­es hebben progressie gemaakt, vooral de Algerijnse Kaylia Nemour is op dit moment de topper. En de Derwael-Fenton levert door een nieuwe interpreta­tie niet langer de topscores van vroeger op. Op het WK in Liverpool eind 2022, het laatste grote toernooi waaraan Derwael deelnam, haalde ze er ‘slechts’ brons mee. Toen werd duidelijk dat een tijdperk afgesloten was: er moest een Derwael 2.0 komen.

Door het blessurele­ed en door die omweg in het olympische kwalificat­ietraject heeft ze aan die nieuwe oefening maar weinig kunnen werken. Ze traint inmiddels weer aan de brug, maar ze moet nog altijd voorzichti­g omspringen met de belastende zwaai-elementen. “Het gaat inmiddels heel goed met de schouder, de revalidati­e is vlot verlopen”, zegde Derwael. “Ik doe nu alweer bijna alles. We zullen nu de laatste elementen hernemen en beginnen te bouwen.”

“Iedereen zei mij dat Parijs halen niet meer mogelijk was. Ik heb laten zien dat ik het wel kon” Nina Derwael

EK wordt voorbereid­ing

Nu het ticket voor Parijs 2024 zeker is, kan ze de focus verleggen van de olympische kwalificat­ie naar de voorbereid­ing op Parijs. De laatste wereldbeke­r in Doha zal ze laten schieten om in Gent te blijven trainen.

De kans is groot dat de balk in Parijs even belangrijk wordt voor Derwael als de brug. Het liefst van al zou ze in Parijs ook allround willen turnen, aan alle vier de toestellen.

Over medailleka­nsen moeten we realistisc­h zijn. Nieuw eremetaal op de Spelen zou een stunt zijn na al het fysieke en mentale leed dat haar overkomen is sinds die gouden plak in Tokio. “Ik denk niet dat iemand Nemour van het goud kan houden in Parijs.”

 ?? © afp ?? Derwael kwalificee­rde zich voor de Spelen via de balk.
© afp Derwael kwalificee­rde zich voor de Spelen via de balk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium