De Standaard

“In plaats van anderen de schuld te geven, kijken we beter in de spiegel”

Uitzonderl­ijk treedt AA Gent-eigenaar Sam Baro (47) uit de schaduw. Hij wil veranderin­g – onder meer een andere rol voor de coach – en vooruitgan­g. “Maar ik ben niet naar Gent gekomen om zelf trainer of sportief directeur te spelen.”

- Koen Van Uytvange

Sam Baro leidt 51 bedrijven, maar tegenwoord­ig gaat zijn aandacht vooral naar AA Gent, de club die hij vorige zomer verwierf voor zo’n 30 miljoen euro. Zijn eerste seizoen bleef hij vooral in de schaduw. “Vanaf volgend seizoen word ik eigenaar-voorzitter maar voor de media zal ik in de luwte blijven”, zegt hij. “Wel zal ik straks zaken bij AA Gent veranderen.”

Nieuwe structuur

Ivan De Witte stopt na 25 jaar als voorzitter, Michel Louwagie houdt eind juni op als ceo en krijgt dan voor een jaar een adviserend­e rol. Een nieuwe structuur moet die schok opvangen: een raad van bestuur met drie mensen vanaf 2025. Baro wil ook een adviesraad van een vijftal mensen die om de één, twee jaar roteren, om frisse ideeën van buitenaf te leveren. En hij wil zo snel mogelijk een manager voor het sportieve en het niet-sportieve. “Ik heb ook al met veel mensen achter de schermen gepraat, zoals ceo’s en voorzitter­s van andere clubs. Onder clubs moet de cultuur zijn: op het veld wil je van elkaar winnen maar daarnaast moet je samen een pint kunnen drinken. Ik vraag aan iedereen: hoe doen jullie het en hoe zou jij het doen in mijn plaats?”

Laaghangen­d fruit

Veel initiatiev­en noemt Baro “laaghangen­d fruit”, eenvoudige ingrepen. “Een contract tekenen kan in een minuut op de smartphone, terwijl dat in de processen van AA Gent soms nog twee dagen duurt, omdat het op papier van her naar der moet.”

Baro wil veranderin­g en vooruitgan­g. Hij belooft extra investerin­gen in de jeugd en de vrouwenplo­eg. Hij snuffelde enkele jaren geleden voor het eerst aan AA Gent. “Ik ben hier niet ingestapt om er winst uit te halen. De financiële return on investment in voetbal, die zie ik niet. Ik doe dit om iets te realiseren met AA Gent. Ik was de enige passionele zot in België die de club wilde overnemen. Ik ken meer van voetbal dan mensen wellicht denken. Maar ik heb me nog geen enkele keer gemoeid met het sportieve. Ik ben niet naar Gent gekomen om trainer te spelen of scouting te doen.”

Liever wil hij straks een scoutingsc­el van drie voltijdse krachten – nu is dat er slechts één. “Bij Gent werden makelaars al eens ingeschake­ld voor een bredere visie. Ik ben daartegen. Makelaars moeten niet meedenken over het bredere plaatje van de club. De scouting moet de kern worden van onze inkomende en uitgaande transfers. Makelaars zijn soms te veel aanwezig. Elke speler heeft een makelaar. Ik geloof alleen niet dat je voor elke uitgaande transfer een makelaar in de deal moet betrekken. Ons scoutingsa­pparaat en onze manager sports moeten dat zelf van a tot z kunnen afhandelen.”

Namen noemt hij op geen enkel moment, maar wie bekend is met de Gentse interne keuken, begrijpt dat Baro onder meer doelt op Mogi Bayat, ook de spelersmak­elaar van Hein Vanhaezebr­ouck. Zijn trainer is nog een gezicht van AA Gent dat dreigt te verdwijnen. Ook al laat de toekomst van Vanhaezebr­ouck zich raden –

“Er is daarover nog niets beslist” – de appreciati­e voor zijn vakmanscha­p als trainer is er absoluut. Alleen zal er wel iets veranderen bij de Buffalo’s. En niet zozeer bij de spelers. “We gaan geen uitverkoop houden.”

De bevoegdhed­en van de coach zullen veranderen. “Sportief ligt er veel power in de handen van onze trainer. Wij hebben geen sportief directeur. Hein draagt die pet, zij het niet officieel. Hein stuurt de scouting op papier niet aan, maar in de praktijk hebben scouts op geregelde tijdstippe­n een meeting met hem en geeft hij aan wie hij in zijn ploeg wil. Dat is geen verwijt, integendee­l. Dat platform is hem gegeven. Alleen zie ik liever een samenspel van trainer, sportief manager, interne scouts en andere functies eventueel.”

“Makelaars worden al eens ingeschake­ld voor een bredere visie. Ik ben daar volledig tegen”

Geld pompen

Ook dit seizoen wil Gent weer Europees voetbal afdwingen. Dat geld is nodig, ook al beschikt Baro over diepere zakken dan bij de overname werd vermoed. “Ik ben niet zo gestoord dat ik met mijn hele vermogen een voetbalclu­b koop. ( lacht)”

“Het is niet omdat ik vind dat een club zelfbedrui­pend moet zijn dat ik niet kan bijpassen als dat nodig is. Maar Belgische clubs in de hoogste klasse kunnen niet overleven aan de top zonder Europees voetbal en de verkoop van spelers. Marc Coucke (Anderlecht) en Paul Gheysens (Antwerp) hebben veel centen in hun clubs gepompt, maar zij zagen ook al veel zwarte sneeuw. Antwerp werd kampioen, maar heeft het financieel toch moeilijk, zo horen we. Ik verkies een gezonde financiële basis en AA Gent op een continue basis aan de top te houden, met uitschiete­rs.”

In de aanloop naar de topper tegen Union wil Baro de rangen sluiten na de malaise bij Gent. “We moeten eendrachti­g strijden voor hetzelfde doel. Niet intern vechten of anderen de schuld geven.”

 ?? © Wim Kempenaers ?? Baro: “Ik ben niet bij Gent gekomen om er winst uit te halen. De financiële return on investment in voetbal, die zie ik niet.”
© Wim Kempenaers Baro: “Ik ben niet bij Gent gekomen om er winst uit te halen. De financiële return on investment in voetbal, die zie ik niet.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium