De Standaard

3 minuten lopen, 1 minuut stappen: Bashir Abdi herbegint vanaf nul richting Parijs

De halve marathon die zijn naam draagt, mist hij zondag. Maar na zijn stressfrac­tuur mag Bashir Abdi wel opnieuw lopen, al hebben zijn trainingen vandaag veel weg van een cursus Start to run. “Vanaf nu tot Parijs mag er echt niets meer misgaan.”

- Diebrecht De Smet

“Alle saaie dingen mocht ik wel doen, alle leuke niet.” Vraag Bashir Abdi (35) hoe hard hij het lopen gemist heeft, en je krijgt dit als antwoord. “Het deed echt pijn, ja. Gelukkig hebben m’n kinderen me de nodige afleiding bezorgd.” De bronzenmed­aillewinna­ar van Tokio 2021 was de voorbije zes weken vooral in het zwembad (aquajoggin­g) of op de fiets te vinden, want lopen was voor hem verboden.

Eind januari, tijdens zijn stage in Kenia, bleek dat Abdi een breukje had opgelopen in het heiligbeen. De enige remedie was rusten. Sinds donderdag mag hij opnieuw trainen, maar de Europese recordhoud­er moet “vanaf nul beginnen”. “Omdat het bot verzwakt is, willen we geen risico’s nemen”, zegt hij. “Donderdag mocht ik viermaal drie minuten lopen, met daartussen telkens een pauze van één minuut waarin ik stapte. Op een zachte ondergrond, zodat de impact beperkt is.”

De dood van Kiptum

Frustreren­d moet het zijn om je plots aan een start-to-run-schema te houden, als je het gewend bent om trainingsb­lokken van 25 kilometer en meer af te werken, tegen snelheden die gewone sterveling­en alleen fietsend halen. “Het is niet gemakkelij­k. Maar als ik op mijn normale manier zou lopen, weet ik dat het niet goedkomt. Dus moet ik op m’n medische team vertrouwen.”

Abdi is er de man niet naar om te dramatiser­en. “Er zijn ergere dingen in het leven”, klinkt het relativere­nd. “Kijk maar naar wat Kelvin Kiptum overkomen is.” De 24-jarige Keniaanse wereldreco­rdhouder op de marathon kwam op 11 februari om het leven bij een verkeerson­geval. “Hij was een vrolijke jongen, die altijd heel positief was ingesteld. Er viel plezier met hem te beleven, onwezenlij­k dat hij er niet meer is.”

Voor Kiptum doorbrak, waren hij en Abdi onderdak bij hetzelfde management en deelden ze tijdens wedstrijde­n af en toe een kamer. “We hebben samen onder meer de 10 kilometer van Utrecht gelopen endeOneHou­rRunopdeMe­morial Van Damme (in 2020, red.). Toen was er nog helemaal geen sprake van ‘marathon magic’. Er was voor mij geen twijfel dat hij in Rotterdam (waar Kiptum midden april aan de marathon zou deelnemen, red.) onder de grens van twee uur zou duiken. In mijn ogen was hij ook de topfavorie­t voor het goud in Parijs.”

Het voordeel van het nadeel

Zelf lijkt Abdi op zondag 10 augustus tot het kransje medaille-outsiders te behoren, al is z’n aanloop nu stevig verstoord. Ook voor de Olympische Spelen in Tokio kende hij geen ideale voorbereid­ing – toen gooide een coronabesm­etting spijkers op de weg. “Maar dat was van een totaal andere orde. Toen mocht ik na drie weken meteen 40 minuten lopen, mijn tweede training liep ik al 50 minuten. De onzekerhei­d is nu groter.”

Die andere Belgische marathonto­pper, Koen Naert, weet dat je verstoorde trainingsw­eken soms cash betaalt. “Mocht ik in de situatie van Bashir zitten, zou ik het lastig hebben”, geeft hij aan. “Tijdens het EK 2022 in München (waar

Naert achtste werd, red.), ging ik tot aan kilometer 35 perfect mee. Ik had het gevoel dat ik kon meespelen voor de medailles. Maar de laatste 5 kilometer kwam ik tekort, het gevolg van kleine blessures en heel onregelmat­ige trainingsa­rbeid. Al blijft het Bashir, natuurlijk. Hij heeft mij al zo vaak verrast. ’t Is gene gewone.”

Zelf blijft Abdi positief. De blessure kan in zijn ogen ook een voordeel zijn. “Er is geen reden om te panikeren. Misschien zal ik deze zomer zelfs frisser zijn dan atleten die dit voorjaar een marathon zullen hebben gelopen. De manier van opbouwen is totaal anders, maar ik heb vertrouwen in m’n team. Tegelijk besef ik dat er vanaf nu tot Parijs echt niets meer mag mislopen. Zelfs de kleinste blessure zou een probleem zijn. Daarom ga ik liever iets trager dan overhaast te werk.”

Comeback in juni

Pas over vier weken mag hij weer voluit lopen, als z’n medisch team het licht op groen zet tenminste. Welke wedstrijde­n hij voor de Olympische Spelen nog gaat lopen, weet Abdi dan ook nog niet – op één na: de ‘Iedereen Bashir’s run’ op zaterdag 1 juni, aan de Watersport­baan in Gent. “Als de revalidati­e naar wens verloopt, wordt dat m’n comeback. Pas dan zal ik wedstrijdf­it zijn.”

Hoe dan ook heeft Abdi nog nood aan competitie­ritme, voor hij straks naar de Lichtstad afzakt. “Je hebt atleten die liever trainen, maar ik ben het type dat graag via wedstrijde­n opbouwt”, zegt hij. “Alleen heb ik als gevolg van m’n blessure weinig opties. Vandaar het idee om een 10 kilometer te organisere­n, met de bedoeling om wedstrijdr­itme op te doen en mezelf te testen. En waar kan ik dat beter doen dan op de plek waar ik al zoveel kilometers afgehaspel­d heb?”

“Bij de vorige Spelen kende ik ook een verstoorde aanloop, door corona. Maar nu is de onzekerhei­d groter”

 ?? © belga ?? Bashir Abdi: “Misschien ben ik deze zomer frisser dan atleten die een voorjaarsm­arathon zullen hebben gelopen.”
© belga Bashir Abdi: “Misschien ben ik deze zomer frisser dan atleten die een voorjaarsm­arathon zullen hebben gelopen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium