De Standaard

Patrick Evenepoel: “Remco wilde niet vertrekken zonder omkijken”

-

WIELRENNEN In een gesprek met het Nieuwsblad ontkent Patrick Evenepoel (55), de vader van Remco, dat hij of zijn zoon vorig seizoen aanstuurde op een fusie met Jumbo-Visma. “Remco heeft letterlijk gezegd: ik wil dit niet.” Nu Remco Evenepoel in Parijs-Nice voor een van de belangrijk­ste weekends in zijn seizoen staat, trok het Nieuwsblad met wieleranal­ist José De Cauwer naar zijn vader, Patrick Evenepoel. Die leek vorig jaar lijnrecht tegenover Patrick Lefevere, de ceo van Soudal Quick-Step, te staan, maar volgens Evenepoel is hun band beter dan de buitenwere­ld denkt. Evenepoel: “Ik heb het net in Parijs-Nice nog tegen Patrick gezegd: ‘Wij gaan nooit vergeten wat jij voor ons hebt gedaan.’ Patrick heeft Remco een contract gegeven na zijn val in Lombardije, op een moment dat niemand wist of hij ooit nog coureur zou worden. Dat moet je durven.”

“En wat het fusieverha­al betreft: er zijn toen langs weerskante­n dingen gezegd. Zoals Remco op het WK in Glasgow aangaf: ‘Patrick en Patrick (Lefevere en vader Evenepoel, red.) zouden beter zwijgen.’ Daar had hij helemaal gelijk in.”

Evenepoel stelt dat zijn zoon een remmende factor is geweest in het fusieverha­al. “Het idee dat Remco wilde vertrekken zonder omkijken, klopt helemaal niet. De week voor het naar buiten is gekomen, hebben wij telefoon gekregen van Zdenek Bakala (de investeerd­er boven Soudal Quick-Step, red.): ‘Dit staat er te gebeuren. De mensen van Jumbo-Visma gaan bij jullie langskomen.’ Richard Plugge en Merijn Zeeman (de ceo en sportief directeur van Visma, red.) zijn hier ook effectief geweest. Maar weet je waarmee Remco het gesprek begonnen is? Letterlijk: ‘Ik word hier in een situatie gedropt die ik niet heb gewild. Het hele verhaal interessee­rt me niet.’ Plugge en Zeeman hebben die directheid geapprecie­erd, maar daarop alsnog hun verhaal gedaan. En toen raakte Remco wél onder de indruk. Tot de fiets ter sprake kwam. Remco hield vast aan Specialize­d, daarop is het afgesprong­en.”

Evenepoel geeft toe dat de gesprekken tot spanningen hebben geleid binnen Soudal Quick-Step. “In de Ronde van Lombardije is die hele situatie ontploft. Remco was op dat moment een jaar getrouwd en had in Bergamo in een restaurant gereservee­rd voor vijfendert­ig man. Van de ploeg zijn er uiteindeli­jk twee gekomen: Mattia Cattaneo en Ilan Van Wilder. Maar volgens Remco is de sfeer sinds december opnieuw goed. Op dit moment is alles rustig, hopelijk blijft het zo. Ik heb het net nog tegen Patrick Lefevere gezegd: ‘Remco is gelukkig op dit moment.’ Waarop Patrick heeft geantwoord: ‘Dan ben ik ook gelukkig’.”

 ?? © pn ?? Remco Evenepoel.
© pn Remco Evenepoel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium