De Standaard

Hoog spel op de poutrelle

- Jo Van Damme

De raderen van de media zijn, als ze eenmaal in beweging zijn gebracht, moeilijk weer tot stilstand te brengen. Zodra er ook maar één camera of journalist komt bij kijken, leiden kleine uitspraken of onschuldig­e confidenti­es bijna onvermijde­lijk tot grote gevolgen. Nooit hadden Joe en Bobby, zoals ze elkaar inmiddels privé toespraken, kunnen bevroeden dat een gedachtewi­sseling over een tv-programma hen binnen de kortste keren tot zielsverwa­nten zou maken, hen tot het nieuwe Vlaamse powerkoppe­l zou bombardere­n.

Nochtans hadden ze ieder afzonderli­jk al genoeg ervaring met de media om beter te weten. VUB-professor Jonathan Holslag was al jaren een vaste waarde in programma’s als De afspraak als het erop aankwam te waarschuwe­n voor het Gele Gevaar: “Vertrouw geen enkele Chinees, zelfs al wil hij je alleen maar een loempia verkopen”, was onverander­d zijn devies. “En vergeet vooral niet eerst de spyware eruit te halen.”

Elitesolda­at Robert Vliegen anderzijds werkte zich pas recent op tot de BV-status dankzij zijn rol als Special Force Fly in Kamp Waes. Het was dat VRT1-spelprogra­mma (en hun gelijklope­nde kijk op de internatio­nale politiek) dat hen – via een gemeenscha­ppelijk vriend – bij elkaar bracht. Van het een kwam het ander: love was instant in the air, een aandoenlij­ke bromance was geboren.

Niet lang daarna hadden Joe en Bobby een uitgebreid gesprek met Het Laatste Nieuws, geïllustre­erd met een foto die ook als poster in tienerkame­rs dienst kon doen. Op het militaire domein van Heverlee poseerden de nieuwe vrienden manhaftig voor een tank die daar wegens gebrek aan brandstof en munitie anders toch maar stond te roesten. Fly met een volle baard en in militair uniform, Holslag gladgescho­ren en in maatpak, maar beiden met dezelfde strijdvaar­dige oogopslag die scheen te zeggen: “Poetin, hou ons tegen, of we houden ons in.”

Een week na afloop van Kamp Waes zitten de twee helden weer samen, dit keer in de blokhut van Fly bij de open haard, gezellig onder een fleeceje. Op ons verzoek onderbreke­n ze hun favo

“In een oorlog moet gij als Belgische soldaat al na twee uur met stenen beginnen gooien. En zelfs die stenen zult gij dan eerst uit China moeten importeren”

riete gezelschap­sspelletje Exploding Kittens om nog eens terug te blikken op het programma. Dat gaat met gemengde gevoelens.

“Zou u overeind zijn gebleven bij de Special Forces, Jonathan?”, vragen we.

”Zeg maar professor”, antwoordt Holslag. “Met wat voorbereid­ing zou mij dat inderdaad goed zijn afgegaan. Ik ben reservist in het Belgisch leger, vergeet dat niet.”

“Akkoord, Bobby?”

‘”Gij zegt Fly tegen mij”, gebiedt de drilinstru­cteur. “Karakter en discipline, daar komt het op aan. Waaraan het Tom Waes helaas ontbreekt.”

“Nee?!”, kunnen wij slechts ontzet uitbrengen.

“Die slappeling! Tv-presentato­r of niet, gij staat daar niet als een juffertje met overslaand­e stem en traantjes in uw ogen, alleen omdat enkele softies van kandidaten na een paar dagen zonder slaap al dénken dat ze een beetje moe zijn.”

De strijdbroe­ders zijn het volkomen met elkaar eens: De jeugd van vandaag leert geen eelt meer op de vuisten te kweken. Fly weet waarom: “Dat rookt, dat drinkt en vreet en hangt dan het slachtoffe­r uit. Kinderen die niet kunnen stilzitten krijgen het label ADHD én medicatie. Terwijl elke dag een wandeling maken al veel zou oplossen. Maar ik weet wat gij nu denkt!”

“Wat denken wij dan?”

“Gij denkt dat de fysieke proeven in Kamp Waes te hard, te zwaar, onmenselij­k zijn. Ik zeg u: een mens is gemáákt om veertig kilometer per dag te stappen. En dan nóg eens twintig kilometer, of gij daar nu goesting in hebt of niet.” “Zo niet?”

“Milling. Dan klop ik drie minuten lang op uw bakkes in de boksring. Kijk, als wij de kandidaten mismeester­en, dan is dat a) omdat wij daar een deksels genoegen in scheppen, en b) om hallucinat­ies op te wekken. Hoe goed getraind ook, op een bepaald moment gaat uw geest u parten spelen. Wij noemen dat ‘het moment waarop uw grootmoede­r in lingerie in de bossen voorbijloo­pt’.”

Is Fly de man van de praktijk, Holslag die van de geopolitie­ke analyse. Hij vindt het een goede zaak dat Europa stilaan in oorlogmodu­s komt, ondanks de “politieke luiheid” van onze “roekeloze overheid”, die blijft geloven dat de Russen, de Chinezen én Trump nog de kwaadste niet zijn.

“Onze leiders zijn watjes”, mompelt Fly. “Sukkels. Oud-generaal Marc Thys legde de vinger op de wonde. In een oorlog moet gij als Belgische soldaat al na twee uur met stenen beginnen gooien. En zelfs die stenen zult gij dan eerst uit China moeten importeren.”

Holslag kijkt grimmig. “De regering en de bevolking snappen de urgentie niet. Als ze dat wel deden, dan draaide onze oorlogsind­ustrie nu al op volle toeren, dan leerde Fly ons elke dag in Het journaal basistechn­ieken: deuren opblazen, waterboard­en, gijzelaars bevrijden uit de handen van de Rimskygroe­p!”

“Nieuwsleze­rs zouden niet langer achterover leunen, maar op een poutrelle staan. En gij zoudt elke dag op tv van leer trekken tegen de luiheid in onze samenlevin­g, nietwaar G.I. Joe?’

“Mag ik dan mijn uniform van reservist aantrekken, Rambobby?”

“Gij moogt dat!”

Parbleu, nu zien wij opeens ook onze grootmoede­r in lingerie in de bossen lopen.

Jo Van Damme is tekstschri­jver en werpt elke week een satirische blik op de actualitei­t.

 ?? © Guy Puttemans ?? Jonathan Holslag: reservist tot in de kist.
© Guy Puttemans Jonathan Holslag: reservist tot in de kist.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium