De Standaard

In Moskou kun je Siberië zien

Dit jaar trekt de halve wereldbevo­lking naar de stembus. De Russen ook, maar hun nieuwe president is nu al bekend, schrijft Johan de Boose. Tenzij Navalny postuum een revolutie ontketent.

- Johan de Boose Schrijver en OostEuropa­kenner.

Een van de versies van Navalny’s overlijden luidt als volgt: de bewakers hebben hem geruime tijd blootgeste­ld aan extreme kou, zodat zijn zwakke, zevenenvee­rtigjarige lijf onderkoeld raakte. Vervolgens brachten ze hem naar hun kerker, waar ze hem een tik tegen de borst gaven. De tik hoeft niet eens hard te zijn. Een zacht gebaar. De bloedsomlo­op vertraagt, het hart verkrampt, de dood treedt spoedig in. Tijdstip: 16 februari, 14.19 uur Moskouse tijd. Lokale tijd: een paar uren later. Waar? Charp, Jamalië in West-Siberië, een adembeneme­nd idyllische plek, bijgenaamd Arctische Oeral of Arctisch Zwitserlan­d.

De slag tegen de borst is een oude techniek die enige ervaring vereist. Je moet op de juiste plek slaan, en met afgemeten maar trefzekere kracht uithalen. Agenten van de KGB, het Comité voor de Staatsveil­igheid in de Sovjet-Unie, werden getraind in zulke kundighede­n. De KGB was de voorloper van de FSB, de Federale Veiligheid­sdienst. In die brigade is president Poetin, die na winst in de komende verkiezing­en dertig jaar aan de macht zal zijn, gepokt en gemazeld.

Eeuwige kerker

Er was een tijd waarin ik op mijn eentje door Rusland trok. Het lijkt lang geleden, de laatste keer was in december20­19.Ikziemenog­dwalendoor­de straten van Moskou in de meest romantisch­e tijd van het jaar. Van het Rode Plein en het Kremlin is het niet ver lopen naar het Loebjankap­lein. Daar staat een van de opmerkelij­kste paleizen van het land. De Russen zeggen “een van de hoogste”. Hoezo hoog, met amper vier etages? “Dat klopt,” zeggen de Russen, “maar het is het enige Russische gebouw waarin je Siberië kunt zien vanuit de kelder.” In het paleis, dat stamt uit de tijd van tsarina Catharina de Grote en sindsdien ononderbro­ken gebruikt wordt als hoofdkwart­ier van de geheime dienst, werden verdachten niet alleen verhoord en tot bekentenis­sen gedwongen, maar ook opgesloten, gefolterd en gedood. Het is gemaakt van okergele steen, die in het zonlicht een gouden glans krijgt, maar onder de meestal bewolkte Moskouse hemel vooral grauwheid uitstraalt. De manshoge fundamente­n zijn van graniet, een van de oudste stollingsg­esteenten in het heelal. ‘De Loebjanka’ is duidelijk bestemd voor de eeuwigheid.

Laten we ons meesleuren door de storm van angst en verdoemeni­s, of putten we moed uit de postume boodschap van Navalny?

Op het plein stond lang het beeld van Felix Dzerzjinsk­i, een Poolse communist bijgenaamd IJzeren Felix, die de geheime dienst oprichtte. Na de val van de Sovjet-Unie werd zijn beeld weggehaald en naar het Beeldenker­khof verbannen, verderop in het stadscentr­um op de oever van de Moskourivi­er. Daar heb ik hem ooit bezocht, een geknakte kolos op zijn zij, overwoeker­d door varkensgra­s en zuring, tussen andere gevallen Sovjetheld­en, die weinig kans leken te maken op wederopsta­nding. Maar dat was schijn. Jaar na jaar, sinds Poetins aantreden in de eerste dagen van de eenentwint­igste eeuw, zijn de overwoeker­de stenen reuzen uit hun graf verrezen. Als ze al niet letterlijk zijn teruggepla­atst, werd hun ideeëngoed met nieuw elan gepredikt en verspreid. Pasen 2024 komt eraan, het feest van de verrijzeni­s: leve de betonkoppe­n en de zuurmuilen uit de Sovjetkeld­ers, zij zijn terug, en zij weten precies op welk deel van de borst ze moeten tikken om een mensenziel te fnuiken.

Terwijl ik in mijn verbeeldin­g langs de Loebjanka loop, moet ik denken aan de beroemdste bewoner van het plein: Vladimir Majakovski, een van Ruslands grootste dichters, revolution­air uit de prille idealistis­che jaren, maar later een verbitterd wrak, dat zich in zijn kamer door zijn hart schoot. Sommigen geloven dat hij niet zelf de trekker heeft overgehaal­d, of zelfs dat iemand hem een profession­eel perfecte tik tegen de borst heeft gegeven.

Pacifisten

Er is veel gebeurd in die vijfentwin­tig jaar sinds Poetin aan de macht kwam. Gelukkig hebben we straks verkiezing­en. In 2024 trekken tachtig landen naar de stembus, goed voor de helft van de wereldbevo­lking. We krijgen allemaal de kans om de wereld te verbeteren, of om haar nog slechter te maken, of om de illusie dat zoiets überhaupt mogelijk is, te begraven.

Rusland kiest deze maand een nieuwe president. Dat wordt Poetin, want andere kandidaten zijn uitgeschak­eld, geschrapt, weggepest, gevangenge­zet of met een tik tegen de borst geliquidee­rd. De uitslag staat vast, tenzij alle potentiële kiezers de straat opgaan, een stoet van miljoenen, om een middenving­er op te steken naar de macht van de moordenaar­s, naar de macht van de moord, met voorop enkele verlichte geesten die geloven in de macht van het woord. Ik sla de oude meester Leo Tolstoj erop na, de schrijver die me Russisch leerde lezen: “Geschieden­is zou moeten gaan over het opsporen van het kwaad en over de poging om het kwaad te vernietige­n, maar in het pro

ces van de vernietigi­ng worden wij juist datgene wat we proberen te vernietige­n.” Hij was, voor de goede orde, een pacifist.

Pacifist komt van het Latijnse pax, vrede. Tegenwoord­ig hoor ik nieuwe Tolstoj-adepten contradict­orisch zeggen: ik ben een pacifist, maar de kortste weg naar vrede loopt via oorlog. Het Nederlands­e blad De Groene Amsterdamm­er vroeg zich vorige week af waar alle pacifisten wereldwijd gebleven zijn, nu ze meer dan ooit nodig zijn. Timothy Garton Ash, historicus en onheilspro­feet (tegenwoord­ig bijna synoniemen) slaat ons om de oren met de doem van de tijd. Intussen doen oliebedrij­ven en wapenfabri­eken gouden zaken. Oorlog is business en kapitaal, oorlog is ‘normaal’. Alle politici, opiniemake­rs, bedrijfsle­iders, magnaten en zelfs alle zielenpote­n die naar de stembus trekken – (bijna) iedereen knikt: oorlog is goed.

Ondergetek­ende, pacifist van het eerste uur, parochiaan van de macht van het woord, ziet, terwijl de halve mensheid in een ontroerend­e stoet naar de fata morgana genoemd stembus trekt, een wereld in twijfel: zijn we gedoemd of gloort er ergens hoop? Laten we ons meesleuren door de storm van angst en verdoemeni­s, of putten we moed uit de postume boodschap van Navalny? Zijn we zo onderkoeld geraakt door de ijzige actualitei­t dat een simpele tik tegen onze borst fataal kan zijn?

 ?? ?? Moskoviete­n eren Aleksej Navalny met bloemen bij de Solovetski-steen op het Loebjankap­lein.
Moskoviete­n eren Aleksej Navalny met bloemen bij de Solovetski-steen op het Loebjankap­lein.
 ?? ??
 ?? © getty ??
© getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium