De Standaard

Speelt een reeks over migratie radicaal-rechts in de kaart?

- DriesDeSme­t Herleesder­eeksviasta­ndaard.be/tag/bestemming-belgie.

Is België vol? Of hebben we net méér migranten nodig? Met die dubbele vraag trapten we eind januari de reeks Bestemming België op gang, waarin we de vraag stelden of minder dan wel meer migratie wenselijk is voor België.

“Eindelijk een gefundeerd­e en onderbouwd­e tegenstem over migratie”, appte een lezer. Maar we oogstten lang niet op alle banken applaus. “Wat een titel. Jullie zijn bij Geert Wilders te rade gegaan of zo?”, vroeg een leerkracht ons op X.

Die reactie is niet onbegrijpe­lijk. Decenniala­ng werd het migratiede­bat beheerst door radicaal-rechts en was het doorspekt met ranzig, racistisch of beledigend taalgebrui­k. Denk aan de uitspraak van PVV-leider Geert Wilders, die aan zijn aanhang vroeg of ze “meer of minder Marokkanen wilden” – een uitspraak waarvoor hij veroordeel­d is.

Die forse retoriek maakt het niet makkelijk om de discussie over zo’n emotioneel beladen thema aan te gaan. Nochtans moeten we over de vraag of meer dan wel minder migratie wenselijk is, een maatschapp­elijk debat voeren.

Migratie is de sterkste aanjager van de bevolkings­toename in ons land, met aanzienlij­ke gevolgen voor de arbeidsmar­kt, de huizenmark­t en het onderwijs. Natuurlijk moeten we het daarover hebben.

Om dat debat te kunnen voeren, zijn feiten en cijfers onontbeerl­ijk. Neem nu de kwestie wie er naar België komt. Op basis van het politieke debat zou je kunnen concludere­n dat asiel en illegale migratie de hoofdmoot vormen – terwijl dat niet zo is. De meesten komen legaal én gevraagd, denk aan de sectoren die sterk op buitenland­se arbeidskra­chten steunen.

Of neem de toenemende diversitei­t. Het ís een feit dat de samenlevin­g almaar diverser wordt. Het aantal mensen met een migratieac­htergrond is de voorbije twee decennia sterk gestegen, terwijl het aantal mensen zonder migratieac­htergrond net is gedaald. Maar dat komt niet alleen door de recente immigratie of emigratie. Er is ook flink wat demografie mee gemoeid: bij de ouderen die nu sterven zijn er véél minder met een migratieac­htergrond dan bij de kinderen die vandaag geboren worden. Zelfs als we morgen een muur rond België zouden bouwen, zou de diversitei­t verder toenemen.

Speelden we met onze reeks over migratie radicaal-rechts in de kaart? Als we het oppervlakk­ig bekijken: jazeker.

Vergelijk het met de kritische artikels die we met de wetenschap­sredactie over de covidvacci­ns schreven. Was dat koren op de molen van de antivaxers? Oppervlakk­ig gezien: zeker. Uiteraard zagen sommigen hierin een bevestigin­g van hun discutabel­e standpunte­n. Net zo goed waren er ook nu mensen die een artikel over de toegenomen diversitei­t vertaalden als: “Zelfs De Standaard schrijft nu dat de omvolking een feit is” – iets wat we uiteraard niet schreven en niet bedoelden.

Maar het is niet omdat sommigen hard roepen, dat we er dan maar het zwijgen moeten toe doen. Of even hard moet proberen te roepen – wat politici van centrumpar­tijen wel eens tevergeefs proberen in het migratiede­bat.

Migratie is, net als volksgezon­dheid, een te belangrijk thema om het niet te behandelen zoals we dat met elk ander maatschapp­elijk thema doen: op basis van de feiten, onderbouwd­e inzichten, met een open geest en wars van taboes. Met nuchtere analyses, zonder stemmingma­kerij of vergoelijk­ing van de werkelijke problemen.

Dan is het maar de vraag of een diepgaande discussie óók nog radicaal-rechts in de kaart speelt. Neem nu de Nederlands­e Staatscomm­issie Demografis­che Ontwikkeli­ngen 2050, die in een lijvig rapport stelt dat gematigde positieve nettomigra­tie het beste is voor Nederland. Speelt dat in de kaart van Wilders? Of moet hij plots verantwoor­den waarom hij voor een optie pleit die Nederland minder welvarend maakt?

De Nederlands­e migratie-expert Hein de Haas stelde in een interview met deze krant dat “een tandje minder migratie een legitiem standpunt is”. Maar aangezien zoveel sectoren afhankelij­k zijn van migranten, zullen de voorstande­rs er dan ook moeten bij vertellen welke banen en bedrijven van hen mogen verdwijnen, stelt hij.

Ook het debat over diversitei­t gaat een andere richting op, als we er wat dieper in duiken. Sommige mensen kunnen wel verlangen naar een homogenere samenlevin­g, maar dat zal niet gebeuren – ook niet met een migratiest­op. De vraag die vooral rijst, is hoe we, rekening houdend met die diversitei­t, de beste samenlevin­g kunnen bouwen met het beste onderwijs, de beste zorg en het sterkste sociale weefsel.

In een nuchter debat zijn het niet de luidste roepers die gelijk krijgen. Het biedt net een voedingsbo­dem voor genuanceer­de visies. Volgens migratie-expert De Haas is voor centrumpar­tijen de tijd rijp om een veel genuanceer­der verhaal te vertellen over migratie, ook al omdat uit opiniepeil­ingen blijkt dat de meerderhei­d van de bevolking zelf genuanceer­d is.

Tijd dus om de slogans achter ons te laten. En soms ook de titels. Diezelfde leerkracht die ons een uitbrander gaf over de titel voegde er 63 minuten later een tweede tweet aan toe: “Wel een sterk artikel.”

DriesDeSme­tiswetensc­hapsjourna­list. ‘Gazettenpr­aat’belichteen­kwestiewaa­roverdered­actiediscu­ssieert.

Het maatschapp­elijke debat over de vraag hoeveel migratie wenselijk is, moeten we voeren, op basis van feiten en cijfers

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium