De Standaard

Poetins oorlogstro­m als wekker

Europa moet zich beraden over de vraag hoe het de Russische oorlogsdre­iging beantwoord­t, schrijft Caroline de Gruyter. Niets doen maakt Poetin sterker.

- Caroline de Gruyter

Toen schrijver-journalist George Orwell eind jaren 30 terugkwam uit Spanje, waar hij in de burgeroorl­og had gevochten aan de zijde van de communiste­n, was hij diep geschokt door wat hij had meegemaakt. Emotioneel en intellectu­eel moest hij zijn denkbeelde­n – over de wereld, de mensheid, pacifisme – drastisch herzien. Maar misschien was hij nog meer in de war door de staat waarin hij zijn land aantrof: alles was er namelijk net zoals voorheen. Er was niets veranderd. Het Europese continent gleed in de afgrond, maar de Britten leek dat niet te raken, schreef Orwell aan het eind van zijn boek Homage to Catalonia. Integendee­l. De heggen, de rode dubbeldekk­ers, de koninklijk­e ontvangste­n, de duiven op Trafalgar Square: alles was bij het oude gebleven. “Alles was in een diepe, diepe, diepe, Britse slaap en vaak vrees ik dat we daaruit ruw ontwaken door het gebulder van bommen.”

Strategisc­he ambiguïtei­t

Dat was exact wat er gebeurde. Maar het moet gezegd: die slaperighe­id, die totale ontkenning van alle signalen en voortekene­n van naderende rampspoed, is niet alleen Brits. Heel Europa kan er wat van. Toen, en nu. Het dovemansge­sprek tussen Parijs en Berlijn van afgelopen dagen over grondtroep­en naar Oekraïne sturen, is daar een goed voorbeeld van. Emmanuel Macron, de Franse president die tot voor kort waarschuwd­e dat we Rusland in zijn eer moesten laten, begint alarm te slaan, omdat hij ziet dat de Russische president Poetin niet van plan is compromiss­en te sluiten over Oekraïne en vastbeslot­en is om het bij Rusland in te lijven. En nu hoge Russische functionar­issen en staatsmedi­a openlijk zeggen dat Polen en de Baltische staten daarna aan de beurt zijn, legt

Macron een link tussen de lauwe westerse steun aan Oekraïne en Poetins overtuigin­g dat het Westen hem niet gaat stoppen – wat hij ook doet. Vandaar Macrons opmerking dat hij “niet uitsluit” dat er op een dag grondtroep­en naar Oekraïne gaan: of je het werkelijk doet is een ander paar mouwen, maar het wordt tijd om Poetin duidelijk te maken dat het kán gebeuren, en dat Europa daarom grenzen trekt. “Strategisc­he ambiguïtei­t” noemt Macron het: laat de vijand maar gissen wat je werkelijk van plan bent, zet hem op het verkeerde been.

Helaas zijn veel andere Europese leiders in een acute kramp geschoten na die woorden van Macron, die hij deze week in Praag herhaalde. De Duitse bondskanse­lier Olaf Scholz ontkende in alle toonaarden dat er ooit grondtroep­en naar Oekraïne gaan. Voor Duitsers, verklaarde hij, was dat principiee­l een stap te ver. Ook de Amerikanen hebben uitgeslote­n dat ze grondtroep­en sturen. Zo blijft een deel van het Westen zijn kop in het zand steken en geloven dat de bui wel overwaait. Precies het signaal dat Poetin nodig heeft om door te stoten als hij wil. Parijs mag de voortekene­n nu zien, maar als Berlijn en Washington niet meedoen, blijft een Europese defensie voorlopig een gedachteex­periment. Die situatie kun je een beetje vergelijke­n met die aan het begin van de Eerste én de Tweede Wereldoorl­og.

Struisvoge­lgedrag

In haar boek l’Ensauvagem­ent - Le retour de la barbarie au XXI siècle, dat in 2005 verscheen, schreef de Franse filosoof en expert buitenland­politiek Thérèse Delpech (1948-2012) dat Europeanen een lange traditie hebben in struisvoge­lgedrag. “Ze hebben zo ongeveer niks zien aankomen: noch de Russische revolutie, noch de Chinese revolutie, noch beide wereldoorl­ogen, de uitroeiing van de joden, de culturele revolutie in China, de tragedie in Cambodja of honderd instortend­e verdieping­en van het World Trade Center.” Europeanen, concludeer­de ze, zijn meesters in het verdringen van alles wat met oorlog te maken heeft. Zelfs de ‘oorlog tegen het terrorisme’ voeren ze halfhartig, omdat ze eigenlijk geen oorlog willen voeren. Volgens haar komt dit doordat oorlogen in Europa altijd zo verwoesten­d zijn en zulke psychologi­sche trauma’s veroorzake­n, dat Europeanen na elke oorlog onmiddelli­jk zelfs maar het idee van oorlog verdringen.

Amerikanen vechten oorlogen doorgaans buiten de landsgrenz­en uit. Vandaar dat zij beter met oorlogssce­nario’s kunnen leven dan Europeanen

Europese defensie

Daar had Delpech een belangrijk punt: Europa is altijd zelf strijdtone­el, Amerika niet. De Amerikanen vechten oorlogen doorgaans buiten de landsgrenz­en uit. Vandaar dat zij beter met oorlogssce­nario’s kunnen leven dan Europeanen, en beter voorbereid zijn: het staat relatief iets verder van hen af. Oorlog in Europa is altijd zo vernietige­nd, en het continent ligt naderhand altijd zo in puin, dat mensen de mogelijkhe­id van een nieuwe oorlog keihard moeten ontkennen om verder te kunnen leven. Ze verwerpen het motto van de oude Romeinen dat je je, om oorlog te voorkomen, juist op oorlog moet voorbereid­en – “si vis pacem, para bellum” –, omdat een sterke defensie de vijand op afstand houdt. Het enige wat ze kunnen, is “het romantisch­e idee omarmen dat de geschieden­is ineens een vreedzame wending krijgt”. Dat verklaart onder meer waarom zoveel Europeanen zich tijdens de Koude Oorlog niet alleen afzetten tegen Moskou, maar ook tegen Washington. Dat gebeurt nu opnieuw. Poetin is de agressor: hij valt Oekraïne binnen, dreigt met kernbommen op Navo- en EU-landen, maar in Europa hoor je mensen zeggen dat de VS de boel ophitsen. Maar de VS zijn voor hun doen extreem terughoude­nd, omdat ze de handen vrij willen voor een escalatie in Zuidoost-Azië.

De Europese eenwording was een geslaagde poging om oorlog van het continent te verbannen. “We zijn,” schreef Delpech, “het verleden vergeten en uit de geschieden­is gestapt”. We zijn pacifisten geworden en voeren geen oorlog meer op het continent. Maar één ding zijn we vergeten: wat doen we als iemand óns aanvalt? Die vraag moeten we nu dringend beantwoord­en, want de geschieden­is is terug en het verleden ook. Als we daar eindelijk mee in het reine willen komen, rest ons maar één mogelijkhe­id: een Europese defensie optuigen. En snel ook. Anders zijn wij het deze keer misschien, die uit een diepe slaap gewekt worden.

Caroline de Gruyter is Europacorr­espondent, standplaat­s Brussel. In ‘Boeiende tijden’ reflecteer­t ze over de actualitei­t van de voorbije weken. *

 ?? © Ludovic Marin/epa-efe ?? Macron en Scholz op bezoek in Oekraïne. Parijs acht grondtroep­en sturen mogelijk, Berlijn niet.
© Ludovic Marin/epa-efe Macron en Scholz op bezoek in Oekraïne. Parijs acht grondtroep­en sturen mogelijk, Berlijn niet.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium