De Standaard

Wie zit achter nieuw boerenprot­est?

Net geen maand na het akkoord tussen de Vlaamse regering en de landbouwer­s dreigen boeren opnieuw met filterblok­kades in de haven. Wie achter de actie zit, blijft onduidelij­k.

- Christoph Meeussen

“De maat is vol. Grote actie op 14 maart”, zo circuleert in whatsappgr­oepen. Op donderdag willen boeren opnieuw filterblok­kades in de Vlaamse havens opzetten. “Weg stikstofak­koord, weg natuurhers­telwet!”, klinkt de boodschap, die niet onderteken­d is.

De voorbije maanden blokkeerde­n boze boeren meermaals snelwegen, havens en de Europese wijk. De nieuwe actie, die de derde in zes weken zou zijn, leidt tot politieke consternat­ie. Antwerps havenschep­en Annick De Ridder (N-VA) pleit voor snelle identifica­tie van actievoerd­ers die havenwegen blokkeren. Via de rechter wil ze eventuele blokkades ook “onmiddelli­jk” laten opdoeken. Haar Gentse evenknie Sofie Bracke (Open VLD) sluit juridische actie evenmin uit.

“Ik kan niet toezien hoe de landbouw onterecht geviseerd en weggejaagd wordt uit Vlaanderen” Benedikt Sas

Professor voedselvei­ligheid (UGent)

“Extremere acties”

Maar wie zet de nieuwe actie met filterblok­kades precies op touw? Dat blijkt niet duidelijk. “We hebben er geen zicht op over wie het gaat en of het om een grote groep gaat”, zegt Maarten Moermans, interim-voorzitter van de agrarische jongerenor­ganisatie Groene Kring. Die wil “voorlopig” niet mee actievoere­n en geeft voorrang aan overleg ontstaan uit het akkoord tussen landbouwve­renigingen en de Vlaamse regering.

Sommigen kijken naar de recent opgerichte groep Verenigde Jonge Landbouwer­s, die dan weer wijst naar Farmers Defence Force (FDF). Dat telt veel sympathisa­nten in de regio Turnhout en wordt geleid door Bart Dickens, die na het recente akkoord verongelij­kt opriep tot nog “extremere acties”. Officieel klinkt het bij beide organisati­es dat hun kern de actie niet organiseer­t, maar dat die wel sympathie krijgt en dat er leden van hen te verwachten vallen.

In een persberich­t van de “boze boeren” wordt Benedikt Sas naar voren geschoven als woordvoerd­er. Hij is professor voedselvei­ligheid (UGent), die als directeur ook bedrijfsbe­langen heeft. “De actie krijgt de steun van verschille­nde strekkinge­n – met leden van én ABS én Boerenbond én FDF. Die maken onderling afspraken in verschille­nde vrij grote whatsappgr­oepen”, aldus Sas. “Mij werd gevraagd of ik namens hen wil spreken. Vanuit mijn wetenschap­pelijke achtergron­d en sectorkenn­is kan ik niet toezien hoe de landbouw onterecht geviseerd en weggejaagd wordt uit Vlaanderen. Het stikstofde­creet is gebaseerd op dubieuze gegevens en modellen met zeer grote foutenmarg­es. Dat rechtvaard­igt absoluut geen sociaal bloedbad in de landbouw. Er is dan wel een akkoord, maar aan tafel mocht zelfs niet over het stikstofde­creet worden gepraat, terwijl de ongelijke behandelin­g tussen landbouw en industrie helemaal niet door de beugel kan. Vlaanderen zou perfect een reparatied­ecreet kunnen stemmen om dat op te lossen.”

“Ook in Frankrijk en Duitsland zijn er boze buren, maar hier worden ze harder aangepakt. Er zijn oplossinge­n mogelijk die stakingen overbodig zouden maken, maar voorlopig komt daar niets van in huis. Zelfs werknemers van Van Hool en personeel uit de zorgsector zouden zich blijkbaar aansluiten bij de acties.”

Gele hesjes?

Dreigt ook hier een gelehesjes­scenario, waarbij verschille­nde ontevreden groepen samen op straat komen? Bij de vakbonden van de noodlijden­de busbouwer Van Hool worden de woorden van Sas afgedaan als wensdenken van de boeren. “Onze mensen zijn gecontacte­erd door een rechtse lichting binnen de boerenprot­esten. Ze hebben gezegd dat ze er niet aan gaan meedoen”, zegt secretaris­HansVaneer­deweghvanA­BVVMetaal. “Het valt niet uit te sluiten dat onafhankel­ijke werknemers willen meedoen, maar wij niet.”

Ook de liberale vakbond wil het dossier-Van Hool niet aan het protest van de boeren koppelen. “Wij moeten onze oplossing in Koningshoo­ikt zoeken, en niet in de haven”, aldus Christophe Van Audenhove.

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Een actie in februari. Deze week plannen boeren een nieuwe blokkade.
© Sebastian Steveniers Een actie in februari. Deze week plannen boeren een nieuwe blokkade.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium