De Standaard

Kans op overlijden door fietsongev­al fors gezakt

- © Fred Debrock Tom Ysebaert

We fietsen veel meer, maar dat leidt niet tot veel meer fietsdoden. Integendee­l: als je het aantal doden afzet tegen de miljarden kilometers die we op onze tweewieler­s afleggen, is Vlaanderen zelfs opmerkelij­k veiliger geworden.

Twee wielertoer­isten doodgerede­n in Gent. Een 72-jarige fietser komt om bij een ongeval in Wervik. Het zijn enkele nieuwsberi­chten van de jongste weken die de indruk wekken dat fietsen een gevaarlijk­e activiteit blijft in Vlaanderen. Toch schetsen de statistiek­en een heel ander plaatje. De jongste zeven jaar is de kans om op de fiets te overlijden met liefst 40 procent gedaald.

De verklaring daarvoor zit in de spectacula­ire toename van het aantal afgelegde fietskilom­eters. In 2015 vielen er 78 omgekomen fietsers te betreuren. Dat jaar werden er 3,13 miljard kilometers afgelegd. Per miljard kilometer geeft dat 24,9 doden. In 2022, waarover de jongste cijfers gaan, vielen er 79 dode fietsers, maar er werd ook 5,3 miljard kilometer gefietst. Het aantal doden per miljard kilometer daalde naar 14,9.

Safety in numbers

Met die trend schuift Vlaanderen aardig op in de richting van fietsland Nederland (14,8 doden per miljard kilometer in 2020). De cijfers werden vrijgegeve­n op een studiedag naar aanleiding van tien jaar kenniscent­rum Fietsberaa­d.

Verkeersku­ndigen spreken over safety in numbers, het fenomeen waarbij het veiliger wordt naargelang er meer fietsers zijn. Die worden dan zichtbaard­er, waardoor de gemotorise­erde weggebruik­ers meer rekening met hen houden. Maar die numerieke veiligheid bleef vreemd genoeg lang achterwege in Vlaanderen. Tot nu dus.

Wout Baert, coördinato­r van Fietsberaa­d, stond naar eigen zeggen zelf te kijken van de cijfers. “Het aantal kilometers is in zeven jaar met 70 procent gegroeid, dat is enorm”, zegt hij. “De opmars van de elektrisch­e fiets zit daar voor veel tussen, net als de verdubbeli­ng van het woon-werkverkee­r dat per fiets afgelegd wordt. Wie elektrisch fietst, legt ook langere afstanden af.”

De jongste drie jaar steeg het aandeel van de fiets in het verkeer van 14 naar 19 procent. Dat komt neer op 1 miljoen extra fietsverpl­aatsingen per dag. De cijfers gaan terug op het Onderzoek Verplaatsi­ngsgedrag Vlaanderen, een steekproef waarin gezinnen hun ritten in het verkeer bijhouden.

Naar nul doden

Speedpedel­ecs zijn niet in de cijfers opgenomen, om de vergelijki­ng met Denemarken en Nederland (waar de supersnell­e vehikels zeldzamer zijn dan bij ons) niet te bemoeilijk­en.

Het aantal verkeersdo­den geldt internatio­naal als standaard om landen met elkaar te vergelijke­n. Een even belangrijk­e parameter om de veiligheid te kunnen inschatten, zijn de letselonge­vallen. Ook daar is de evolutie gunstig: het risico over zeven jaar nam met 23 procent af – met de kanttekeni­ng dat het in 2022 licht steeg.

Wout Baert is van oordeel dat de stevige investerin­gen van de jongste jaren hun vruchten beginnen af te werpen. Het gaat dan om meer aandacht voor de zone 30, de introducti­e van fietsstrat­en, de aanleg van afgescheid­en fietspaden en de heraanleg van kruispunte­n.

Hoe dan ook, 79 dode fietsers blijft veel. Het is het hoogste aantal van de jongste twaalf jaar, samen met 2018. De Vlaamse overheid heeft als doelstelli­ng vooropgeze­t om tegen 2040 naar nul dodelijke verkeerssl­achtoffers te gaan onder voetganger­s en fietsers.

“Daar zijn we nog niet”, erkent Baert. “Om het doel te behalen, zou het aantal ieder jaar met vijf moeten terugvalle­n. Er is nog ruimte voor verbeterin­g. Zo zou 30 kilometer per uur standaard moeten worden in de bebouwde kom van nog meer gemeenten, behalve op invalswege­n. In conflictvr­ije kruispunte­n zit nog potentieel, net als in nog meer afgescheid­en fietspaden langs wegen met sneller autoverkee­r.”

Minder hartziekte­n

Er is in de periode 2020-2023 iets meer dan een miljard euro geïnvestee­rd in veiliger fietsinfra­structuur, door de Vlaamse overheid, de provincies en de steden en gemeenten samen. Die investerin­gen betalen zich ruimschoot­s terug, becijferde Fietsberaa­d aan de hand van een rekenmodul­e van het onderzoeks­instituut Vito en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Over twintig jaar zou dat geïnvestee­rde miljard euro een gezondheid­sbonus opleveren van 7,5 miljard. Hoe komt dat? Fietsers hebben, net als andere mensen die fysiek actief zijn, minder last van aandoening­en zoals hartziekte­n, diabetes type 2, borst- en darmkanker en depressie. Meer fietsen betekent dus uitgespaar­de gezondheid­skosten. Die baten overtreffe­n de negatieve effecten (ongevallen, inademen van vervuilde lucht). En dan zwijgen we nog over de voordelen voor milieu (geen uitlaatgas­sen) en klimaat (geen CO2-uitstoot).

“Dat rendement zal nog een voorzichti­ge schatting zijn”, zegt Luc Int Panis, die al jaren bij Vito het verband tussen fietsen en gezondheid onderzoekt. “Eerder becijferde­n we de gunstige effecten van een fietsbrug in Berchem, en toen kwamen we tot de slotsom dat de gezondheid­svoordelen ervan veertien keer hoger lagen dan de kosten.”

Over twintig jaar zou het geïnvestee­rde miljard euro in fietsinfra­structuur een gezondheid­sbonus opleveren van 7,5 miljard

 ?? ?? Het aantal fietskilom­eters is sterk gegroeid, mede dankzij de elektrisch­e fiets en de verdubbeli­ng van het woon-werkverkee­r per fiets.
Het aantal fietskilom­eters is sterk gegroeid, mede dankzij de elektrisch­e fiets en de verdubbeli­ng van het woon-werkverkee­r per fiets.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium