De Standaard

Werkzaamhe­idsgraad van 80 procent in het vizier

- Christof Vanschoubr­oek

WERK De werkzaamhe­idsgraad is de afgelopen tien gestaag toegenomen. De laatste sprong naar een werkzaamhe­idsgraad van 80 procent is moeilijk, maar haalbaar.

Een hogere werkzaamhe­idsgraad loopt als een rode draad door het beleid van de Vlaamse en federale regering. De ambitie is om die op te trekken naar 80 procent. “Aan het huidige ritme haalt Vlaanderen tegen 2030 net 79,9 procent”, zegt de Leuvense professor en coordinato­r van het Steunpunt Werk Sarah Vansteenki­ste.

In sommige regio’s, zoals WestVlaand­eren, wordt die 80 procent al gehaald en is vooral de arbeidskra­pte een probleem. In 2022 (het laatste jaar met een volledig jaarcijfer) bedroeg de Vlaamse werkzaamhe­idsgraad bij de bevolking tussen 20 en 64 jaar bijna 76,7 procent, tegenover 71,9 in 2014.

In Brussel en Wallonië blijft dat percentage hangen rond de 65 procent in 2022. Een rapport van het Steunpunt Werk toont dat de werkzaamhe­idsgraad in Vlaanderen bij kansengroe­pen, zoals personen met een migratie-achtergron­d of handicap en 55-plussers, nog flink lager ligt, maar ook gestaag is toegenomen.

Zweeds gebruikt de wortel en de stok in zijn arbeidsmar­ktbeleid. Zo’n wortel zijn de doelgroepv­erminderin­gen, een korting om werkgevers aan te moedigen moeilijk bereikbare groepen aan het werk te zetten. Na de zesde staatsherv­orming werden die verminderi­ngen een regionale materie. Vlaanderen snoeide er fors in en focuste ze op laaggescho­olde jongeren, ouderen en mensen met een arbeidshan­dicap. Vorig jaar besloot de Vlaamse regering nog dat de doelgroepv­erminderin­g voor oudere werknemers verdwijnt. De wetenschap twijfelt immers aan de effectivit­eit van die verminderi­ngen. Dezelfde twijfels hebben arbeidseco­nomen over de Vlaamse jobbonus, een belastingv­erminderin­g voor de lagere lonen.

Ondertusse­n zien we dat werken, of minstens het engagement om ernaar op zoek te gaan, meer en meer gekoppeld wordt aan sociale tegemoetko­mingen zoals een sociale woning of een plekje in de crèche. “Dat kan ook een hindernis zijn om werk te zoeken”, merkt Vansteenki­ste op.

Om langdurig werklozen te stimuleren, kunnen zij sinds vorig jaar verplicht worden om gemeenscha­psdienst te doen. Maar dat is geen groot succes. In dat systeem zit maar een handvol werknemers, moest minister van Werk Jo Brouns (CD&V) eind vorig jaar toegeven.

Het blijft moeilijk om uit te filteren wat de precieze impact van dat Vlaamse beleid is op de werkzaamhe­idsgraad. “Want daarnaast spelen ook het federale beleid, de conjunctuu­r en vooral de demografie een rol”, zegt econoom Gert Peersman (UGent).

Ondertusse­n toont een audit dat de VDAB, de belangrijk­ste actor in het Vlaamse arbeidsbel­eid, onvoldoend­e uitgerust is om de groep inactieven (zoals mensen met een leefloon en langdurig zieken) (terug) naar de arbeidsmar­kt te leiden. Dat is nochtans noodzakeli­jk om de finale sprong naar de 80 procent te maken, want de Vlaamse werklooshe­id ligt historisch laag.

Het blijft moeilijk om uit te filteren wat de precieze impact is van het Vlaamse beleid. Ook onder meer de demografie speelt een rol

 ?? © Nicolas Maeterlinc­k/belga ?? De regering-Jambon in 2019. Jan Jambon (vierde van rechts) kreeg al snel met de coronacris­is te maken.
© Nicolas Maeterlinc­k/belga De regering-Jambon in 2019. Jan Jambon (vierde van rechts) kreeg al snel met de coronacris­is te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium