De Standaard

Tournée générale op kosten Fernand Huts, belooft PVDA

Met haar gekende eisen – van de miljonairs­taks tot hogere lonen – wil de PVDA straks helemaal doorbreken. Kop van Jut zijn de socialiste­n, al wil Raoul Hedebouw er wel graag mee besturen.

- Jan-Frederik Abbeloos

Zegezeker. Zo proeft de sfeer in congreszaa­l The Egg zondag in Anderlecht bij de voorstelli­ng van het verkiezing­sprogramma van de PVDA/PTB. De uiterst linkse partij kan straks haar score verdubbele­n in Vlaanderen, wordt zelfs als grootste partij in Brussel gepeild en wil er ook Waals een flinke klets bij doen.

Een glunderend­e Raoul Hedebouw wordt door een bomvolle zaal op handen gedragen voor zoveel winst, ook al is die voorlopig nog virtueel tot de verkiezing­en van 9 juni. De komende weken moet het finale duwtje volgen, met een campagneto­ur die de partij langs 150 plaatsen brengt.

Bijna 105.000 mensen heeft de partij naar eigen zeggen bevraagd om inspiratie op te doen voor haar programma. Uit al die input leidt de PVDA af dat de verkiezing­en draaien om eerlijke fiscalitei­t en koopkracht. Die twee thema’s leveren de meest besproken van de 1.309 voorstelle­n die het programma telt. Over migratie, justitie, veiligheid en ethische thema’s hadden de 105.000 mensen blijkbaar niet zoveel vragen of wensen. Er wordt in elk geval met geen woord over gerept in Anderlecht. En ook het begrotings­tekort moet buiten aan de deur wachten op aandacht.

Fortune-on-Web

Is wel gesprekson­derwerp nummer één: de miljonairs­taks. Die blijft de alfa en de omega achter het succes van de PVDA. De partij heeft haar oude voorstel wel bijgeschaa­fd. Voorheen wilde de PVDA vermogens progressie­f belasten vanaf 1 miljoen euro boven op de eigen woning, met een maximaal tarief van 3 procent. Dat voorstel vervelt nu tot een taks die start aan 2 procent vanaf 5 miljoen euro en 3 procent wordt vanaf 10 miljoen. Dat moet de kritiek pareren dat de partij ook in de zakken van de (hogere) middenklas­se zit. Alleen de rijkste one percent zou nu in het vizier komen.

Toch zal zo’n taks volgens oudvoorzit­ter Peter Mertens nog altijd 8 miljard euro opbrengen. Hoe? Op een op te richten ‘Fortune-onWeb’ worden multimiljo­nairs verzocht hun vermogen aan te geven, vervolgens gaat een cel ‘grote vermogens’ bij de fiscus de aangiftes van de 70.000 rijkste gezinnen controlere­n. Het bankgeheim gaat helemaal op de schop.

De haalbaarhe­id en budgettair­e schatting van dat alles zal de aanwezige militanten worst wezen. De taks staat vooral symbool voor de ‘rijken’ die hun deel niet betalen, net zoals hun vennootsch­appen dat niet doen. Het volstaat om de naam van ondernemer Fernand Huts te laten vallen om boegeroep in de zaal te laten weerklinke­n.

Dat alle andere partijen de taks afschrijve­n als onwerkbaar of onwenselij­k, nemen de marxisten in dank aan. “Wij zijn de enige partij die hier resoluut voor gaat. Wie een eerlijke fiscalitei­t wil, weet dus op wie te stemmen”, zullen voorzitter Hedebouw en Mertens verschille­nde keren herhalen.

Belgicisme

Gratis openbaar vervoer, geen btw op basisprodu­cten zoals groenten en fruit, geen strikte loonmarge meer boven op de index, publieke prefinanci­ering voor woningreno­vaties: de typisch linkse eisenbunde­l kan op staande ovaties rekenen. Het bredere programma doet er nog veel beloftes bovenop, zoals een brandstofp­rijs van maximaal 1,4 euro per liter, hogere minimumlon­en, begrensde huurprijze­n, de wettelijke pensioenle­eftijd terug op 65, zelfs het “nationalis­eren van het productiep­ark van Engie”.

Ook vaste prik: het hekelen van de “graaicultu­ur” onder politici. De partij wil snoeien in het inkomen van ministers, maar wil er vooral minder door een pak bevoegdhed­en opnieuw federaal te laten aansturen, zoals het gezondheid­s-, mobiliteit­s-, energie- en waterbelei­d. “Maar ook de economie, werkgelege­nheid, nieuwe technologi­eën en overheidsi­nvestering­en horen federale materie te zijn”, zegt het programma.

Met een dergelijk rode, belgicisti­sche insteek claimt de partij een unieke positie in het electorale veld. Tegenover “de liberale stilstand” en “het nationalis­tische blok van de haat”, zo klinkt het in Anderlecht, maar ook tegen de “groene pestbelast­ingen” en finaal ook tegen de socialiste­n, die misschien wel hetzelfde beloven maar het vervolgens laten afweten in de regering. “Aan Paul Magnette (voorzitter PS, red.): ga je de mensen opnieuw beliegen, of kies je voor een echte linkse omslag na 9 juni?”, foetert Hedebouw, waarna de zaal opnieuw rechtveert.

Na de verwijten kwam het verleiden, of toch iets wat erop leek. Hedebouw wijst graag naar het gemeentebe­stuur van Zelzate om te onderlijne­n dat er geen cordon is rond de PVDA en er perfect met zijn partij te besturen valt. Alleen ligt die keuze bij de socialiste­n, wordt de bal weggeduwd. “Melissa Depraetere (voorzitter Vooruit, red.) zegt dat ze tegen een miljonairs­taks is en dat ze een coalitie wil met de N-VA. Hoe kan een linkse partij zoiets zeggen? Stop met altijd naar rechts te kijken, kijk naar links.”

“Paul Magnette: ga je de mensen opnieuw beliegen, of kies je voor een echte linkse omslag na 9 juni?” Raoul Hedebouw

Voorzitter PVDA/PTB

 ?? © Sebastian Steveniers ?? Voorzitter Raoul Hedebouw werd op het congres in Anderlecht op handen gedragen.
© Sebastian Steveniers Voorzitter Raoul Hedebouw werd op het congres in Anderlecht op handen gedragen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium