De Standaard

Netanyahu noemt strenge vermaning van Biden “fout”

- © Jorn De Cock

De ramadan begint, en het lang verhoopte bestandsak­koord tussen Israël en Hamas blijft uit. Ook dreigt hoogspanni­ng in Jeruzalem. Volgens de Amerikaans­e president Biden brengt premier Netanyahu “Israël meer schade toe dan hij Israël helpt”.

Zelden kwamen de Amerikaans­e frustratie­s over de Israëlisch­e regering zo in de openbaarhe­id als in de voorbije dagen. President Joe Biden kondigde donderdag, in zijn State of the Union, al aan dat het Amerikaans­e leger een drijvende haven voor de kust van Gaza zal aanleggen om de hongersnoo­d daar te lenigen. Zaterdag ging hij op zijn elan door in een interview met nieuwszend­er MSNBC.

Vijf maanden na de Hamas-aanvallen van 7 oktober heeft Israël het “recht om achter Hamas te blijven aangaan”, zei Biden, maar hij noemde de hoge tol van 30.000 doden in Gaza “een grote fout”. De VS zullen Israël geen wapens ontzeggen, maar een grondoffen­sief tegen de zuidelijke stad Rafah noemde de president een “rode lijn”. “Ze kunnen niet nog eens 30.000 Palestijne­n doden.”

Volgens Biden brengt premier Benjamin Netanyahu “meer schade toe aan Israël dan hij Israël helpt”. In de voorbije weken hebben Amerikaans­e onderhande­laars, samen met Qatar en Egypte, hard ingezet op een bestandsak­koord tussen Hamas en Israël. Daarbij zouden, bij een bestand van zes weken, Israëlisch­e gijzelaars uit Gaza vrijkomen in ruil voor Palestijns­e gevangenen in Israël.

Washington hoopte dat het begin van de vastenmaan­d ramadan de deadline kon vormen voor zo’n bestand. De ramadan begint maandag, maar de onderhande­lingen zitten nog altijd klem. “Ik wil een bestand zien”, zei Biden stellig aan MSNBC. Arabische leiders zijn bereid daarna samen met Israël te werken aan de “heropbouw van de regio”, aldus Biden. “Dat is de focus: wat komt na Gaza?”

A4’tje met principes

Washington vroeg al kort na 7 oktober aan premier Netanyahu om zo’n plan voor “the day after”. Het kostte Netanyahu ruim vier maanden om te antwoorden met “principes” die pasten op één A4-blad, terwijl de premier in zijn toespraken voortduren­d zijn mantra van een “totale zege” blijft herhalen, al bestaat ook daar geen definitie van.

Vooral sinds het incident twee weken geleden, waarbij ruim honderd doden vielen toen Israëlisch­e soldaten schoten op hongerige Palestijne­n die een hulpkonvoo­i bestormden, schakelde Washington een versnellin­g hoger in de hulpverlen­ing aan Gaza. Ondanks bewijzen van toenemende hongersnoo­d blijft Israël ontkennen dat er een probleem is met voedsellev­eringen. Er zou “alleen met de distributi­e” iets misgaan.

De VS en andere landen, ook België, droppen nu noodhulp uit de lucht. Ook is een Amerikaans marineschi­p onderweg om de beloofde tijdelijke drijvende haven aan te leggen. Die operatie kan wel nog twee maanden duren.

Het algehele beeld is er een van oplopende internatio­nale ontstelten­is, terwijl de Israëlisch­e premier blijft doen of hij meewerkt en intussen elke oplossing blokkeert. Premier Netanyahu reageerde zondagavon­d zelf in een interview met nieuwssite Politico. In een eerste clip die van dat gesprek vrijkwam, zei de premier dat hij “niet exact weet wat president Biden bedoelde”. Volgens Netanyahu ziet Biden de dingen “fout”.

“Complete warboel”

Netanyahu ontkende dat hij handelt vanuit “privaat-politieke overweging­en” – een beschuldig­ing die Biden niet uitte, maar die volgens peilingen wel wordt gedeeld door 53 procent van de Israëliërs. “De overgrote meerderhei­d van de Israeliërs is verenigd als nooit tevoren”, zei Netanyahu echter. “Ze begrijpen wat goed is voor Israël.”

Families van de resterende Israelisch­e gijzelaars in Gaza voerden in de voorbije week net hun acties op en klinken steeds vertwijfel­der. Na 156 dagen oorlog wordt gevreesd dat van de 134 gijzelaars mogelijk nog maar de helft in leven is, de anderen zouden zijn omgekomen “door oorlogsgew­eld”. Toch zei Netanyahu zondag aan Politico dat hij ook wil doorgaan met het geplande Rafah-offensief.

Nu groeit ook de vrees dat de ramadan tot een verdere escalatie kan leiden in Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoev­er. De extreemrec­htse Israëlisch­e minister Itamar Ben-Gvir, die bevoegd is voor de politie, lijkt vastbeslot­en de toegang van Palestijne­n tot de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem te beperken. “Ik wil een kalme ramadan zien”, zei Biden daarover.

Bij het avondgebed op zondag noteerde journalist Nir Hasson van de krant Haaretz een “complete warboel” aan de poorten van Al-Aqsa. “Jonge mannen en vrouwen worden aan de meeste poorten teruggestu­urd.” Hasson filmde hoe agenten daarbij ook uithaalden met de wapenstok.

Biden noemde een grondoffen­sief tegen Rafah een “rode lijn”. “Ze kunnen niet nog een keer 30.000 Palestijne­n doden”

 ?? Abir Sultan/epa ?? Betogers in Tel Aviv vragen om de onmiddelli­jke vrijlating van gijzelaars in Gaza.
Abir Sultan/epa Betogers in Tel Aviv vragen om de onmiddelli­jke vrijlating van gijzelaars in Gaza.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium