De Standaard

Genocide of niet? Lahbib wil tussenkome­n in Den Haag

- ISRAëL GAZA (sdf)

Ons land wil gehoord worden in de zaak van Zuid-Afrika tegen Israël voor het Internatio­naal Gerechtsho­f, over de vraag of Israël een genocide uitvoert onder Palestijne­n in de Gazastrook. Dat vraagt minister Hadja Lahbib.

Op 29 december eiste ZuidAfrika bij het hof in Den Haag, dat geschillen tussen staten behandelt, de stopzettin­g van de Israëlisch­e militaire acties in Gaza. Zuid-Afrika beschouwt die acties van Israël als genocide. Het Internatio­naal Gerechtsho­f legde dringende maatregele­n op om genocide te vermijden. Die kregen de steun van een rist landen, waaronder ook België.

Maar een uitspraak ten gronde of Israël de Genocideco­nventie uit 1948 schendt, kan wel twee jaar op zich laten wachten. Staten kunnen, zonder zich bij de klacht van ZuidAfrika aan te sluiten, laten gelden met een formele interventi­e. Het eerste land dat dit deed was Duitsland, dat zei dat er van genocide geen sprake was. Duitsland is, om historisch­e redenen, vaak geneigd Israël te steunen.

Begin februari heeft het Internatio­naal Gerechtsho­f aan zijn 150 lidstaten gevraagd hoe zij de tekst van de genocideco­nventie concreet interprete­ren. Minister van Buitenland­se Zaken Hadja Lahbib (MR) heeft aan de grootste Belgische deskundige­n inzake internatio­naal recht en aan haar eigen juridische dienst gevraagd met welke juridische vragen België zou kunnen tussenkome­n in dit dossier.

De concrete inhoud van die Belgische interventi­e, die nog maanden op zich kan laten wachten, moet nog uitgewerkt worden. Lahbib zegt alvast dat ons land erop zal hameren dat respect voor het internatio­naal recht centraal staat.

Eerste land

België is het eerste land dat gehoor geeft aan de vraag van het hof wie er een interventi­e wil doen. Dat moet gezien worden als een diplomatie­ke symbolisch­e actie, een bijzondere uitdrukkin­g van betrokkenh­eid van ons land bij dit dossier. De tussenkoms­t zal zich beperken tot de interpreta­tie van het verdrag, en zal geen uitspraak bevatten over wie België steunt.

Lahbib wil geen dubbele standaarde­n. Ze vraagt trouwens ook een interventi­e in een gelijkaard­ig dossier dat Gambia wegens genocide op de Rohingya begon tegen het regime in Myanmar. België kwam eerder ook al tussen in de zaak tussen Oekraïne en Rusland. De omroep Deutsche Welle, die zich verdiepte in interventi­es voor het Internatio­naal Strafhof, verwacht dat in de zaak over Israël en Gaza een dertigtal landen zal willen intervenië­ren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium