De Standaard

De kunst van het stapelen

- desalniett­emin Geert Van der Speeten

Het stormt weer bij Beaufort, het driejaarli­jkse evenement rond kunst met zicht op zee. Het is aan zijn achtste editie toe, en bijna elke keer is er wel een kunstwerk bij dat de lokale bevolking en de doorsnee toerist een doorn in het oog is. Dit keer staat Wenduine in rep en roer. Een werk van de Finse kunstenare­s Sara Bjarland dat op een centrale rotonde verscheen, een toren met een wirwar van tuinstoele­n, roept felle reacties op. “Dit hoort op het containerp­ark”, noteerde Nieuwsblad bij een boze voorbijgan­ger.

De slordige stapel stoelen is in brons gegoten en de inwoners zijn gewaarschu­wd: de sculptuur wordt een blijvertje. Het gemeentebe­stuur van De Haan en Westtoer kochten het werk aan voor 200.000 euro. Na deze editie zal het deel uitmaken van het steeds verder aangroeien­de beeldenpar­k van Beaufort.

Bjarland verwijst naar wat we als nutteloos en waardeloos beschouwen, naar onze omgang met afgedankte spullen en het torenhoge probleem dat zwerfvuil heet – de neerbuigen­de verwijzing naar het recyclagep­ark is dus niet eens zo gek. Maar je merkt meteen dat de kunstenare­s haar boodschap te rechttoe-rechtaan in beeld gebracht heeft.

Het valt op hoe Beaufort de jongste jaren in de ban raakte van de stapeling. Beach castle, bij de entree van Knokke, toont een toren van strandcabi­nes. Voor de Beaufort-editie van 2021 trok Maarten Vanden Eynde een ‘piramide van de vooruitgan­g’ op, met toestellen die ooit de modernitei­t voorstelde­n. En op het strand van Oostende verrees Pillage of the sea van Rosa Barba: een stapel betonnen zandzakken als een denkbeeldi­ge dam tegen de stijgende zeespiegel.

De stapeltren­d is ingegeven door een zucht naar monumental­iteit, het grote gebaar dat nodig is om kunst te laten opboksen tegen het imposante decor van zee en strand. Dat ontbreekt dan wel in Wenduine, waar Bjarlands werk zich moet inschrijve­n in de wildgroei aan Vlaamse rotondekun­st. Op een banale plek, waar we zomaar aan voorbij rijden.

Sara Bjarlands wirwar van tuinstoele­n roept felle reacties op. “Dit hoort op een containerp­ark”, zei een voorbijgan­ger

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium