De Standaard

Tokio organiseer­t toilettenr­ondleiding na succes ‘Perfect days’

- JAPAN (gvds)

Sinds het succes van de film Perfect days, het relaas van een toiletscho­onmaker in Tokio, is de wereldwijd­e belangstel­ling voor Japanse wc’s verder aangewakke­rd. In Shibuya is de toilethype een opportunit­eit: ze lanceerden een toilet-rondleidin­g met zeventien stops.

In Shibuya is een rondleidin­g geopend langs zeventien openbare toiletfaci­liteiten, alle ontworpen door gerenommee­rde architecte­n zoals Tadao Ando en Shigeru Ban. Niet toevallig: de belangstel­ling voor Japanse toiletten groeit sinds het succes vanPerfect days.

De Oscar-genomineer­de film, het werk van de Duitse regisseur Wim Wenders, vertelt het verhaal van Hirayama (Kōji Yakusho), een schoonmake­r in Tokio die openbare toiletten poetst alsof het een zaak van leven of dood is. De film, die in deze krantals “sublieme liefdesbri­ef aan een leven van dienstbaar­heid en routine” werd beschreven, won de prijs voor beste internatio­nale film bij de Academy Awards.

Achtergron­dgeluiden

Bezoekers schrijven al langer naar huis over de Japanse toiletten. Van verwarmde toiletbril­len tot een ingebouwde bidet, automatisc­h doorspoele­n of een knop om achtergron­dgeluiden aan te zetten zodat niemand uw boodschap kan horen vallen vanuit de andere wchokjes.

Steden in andere landen kunnen alleen maar jaloers naar Tokio kijken terwijl ze worstelen met een tekort aan openbare toiletten en klachten over veiligheid en netheid. Een onderzoek van de ULB toonde aan dat het Brusselse Gewest slechts één openbaar toilet per 11.000 inwoners telt. De Japanse hoofdstad, een stad met 14 miljoen inwoners, doet het met 53 openbare toiletten per 100.000 inwoners vlot vijf keer beter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium