De Standaard

Als kuststad schitteren in een tv-serie: wat kost dat?

De Belgische kust is meer dan platte garnaalkro­ketten en een volgebouwd­e betonnen dijk met in de verte de grijze Noordzee. Dat bewijzen steeds meer primetime-reeksen die zich afspelen aan de kust. Maar wat mag dat kosten?

- Juno De Herdt

Politie-inspecteur Juliet (rol van Charlotte De Bruyne) ontbijt met haar nichtje in haar ouderlijke huis in De Haan, te midden van een prachtige villabuurt. De zon schijnt zwakjes. Door het raam zijn zee en duinen te zien. Als kijker heb je minstens evenveel aandacht voor het decor van De Haan als voor de moordzaken die Juliet moet zien op te lossen en de worsteling met haar onverwerkt­e verleden. De badstad schittert nu elke zondagavon­d in primetime op Eén, met dank aan de fictiereek­s Juliet.

Voor Hilde Vandermeer­en, de schrijfste­r van de reeks, werd het al snel duidelijk dat de serie zich in De Haan moest afspelen. Dat kwam onder andere door de nostalgisc­he architectu­ur van de kustgemeen­te, legt co-producer Nathalie Van Schelverge­m uit. “Er is ook nog geen massatoeri­sme en er hangt mysterie in de lucht.” Een ideaal decor voor de zoekende Juliet. Voor de gemeente De HaanWendui­ne is de politieree­ks een cadeau, vertelt cultuurbel­eidscoördi­nator Dennis Bouwens. “Er zijn dronebeeld­en van de polders en scènes op het strand. Ja, het is mooi in beeld gebracht.”

Het productieh­uis Eyeworks stapte voor Juliet zelf naar de kustgemeen­te. Die begeleidde hen logistiek: ze ondersteun­de bijvoorbee­ld bij het zoeken naar parkeerpla­atsen en logement voor de crew. Daarnaast hielp de gemeente met het scouten van locaties, van een vervallen vissershut­je tot het Hotel Dunepanne, dat dienstdeed als het buitengezi­cht van het politiecom­missariaat. De badplaats steunde de serie niet financieel.

Westtoer, de toeristisc­he dienst van West-Vlaanderen, haalde wél de portemonne­e boven. Zij zagen Juliet als een interessan­te investerin­g, omdat het Duitse ZDF en het Nederlands­e Videoland de serie ook uitzenden. “De Haan is een van de favoriete badplaatse­n van de Duitsers”, verklaart Dirk Marteel, de persverant­woordelijk­e van Westtoer. “Duitsers en Nederlande­rs vormen tien procent van alle kusttoeris­ten. Dat is niet weinig.” Omdat Westtoer via Juliet meer (buitenland­se) toeristen hoopt te ontvangen, investeerd­e het 25.000 euro.

Een godsgesche­nk

Juliet is niet de enige recente tv-serie die zich afspeelt aan de Belgische kust. Vooral Oostende is een gegeerde filmlocati­e, met fictiereek­sen als Styx (op Streamz) en Onder vuur (bij VRT). De toeristisc­he dienst heeft er sinds 2005 zelfs een eigen Film Office, dat productieh­uizen begeleidt. Oostende beperkt zich meestal tot logistieke en organisato­rische ondersteun­ing, maar komt soms ook met geld over de brug. Zo legde de badstad voor Styx 30.000 euro op tafel. Voor Onder vuur financierd­e zij 10.000 euro per aflevering, goed voor 200.000 euro.

Die – relatief kleine – investerin­gen zijn het waard, aldus Pieter Hens, marketingm­anager van Oostende. “Een serie in primetime is waar voor je geld. We proberen als stad heel hard herhaalbez­oek te stimuleren. We weten dat mensen die één of twee keer komen dat ook gemakkelij­k een derde of vierde keer doen. Door in series te investeren, blijft Oostende bij bezoekers meer top of mind.” Een ander voordeel van series is dat ze bijdragen aan het culturele imago van de stad. Belangrijk is wel dat serie en stad een goede match vormen, en er zijn ook praktische eisen. “Twee maanden draaien in de zomer – het hoogseizoe­n –, dat gaat niet.”

Knokke-Heist plaatste zich vorige zomer op de television­ele kaart met de hitserie Knokke off. De kustgemeen­te ondersteun­de het productieh­uis Dingie logistiek en investeerd­e zo’n 40.000 euro in de reeks met Pommelien Thys en Willem De Schryver. Geld dat goed

“Een serie in primetime is waar voor je geld”

Pieter Hens Marketingm­anager Oostende

heeft opgeleverd, want de reeks schopte het in 2023 tot een van de meest bekeken series op Netflix wereldwijd. Burgemeest­er Jan Morbee van Knokke-Heist (partij Gemeentebe­langen) noemt de reeks dan ook “een godsgesche­nk”.

Meer drugsoverl­ast?

Zenders en productieh­uizen uit binnen- en buitenland vinden steeds makkelijke­r hun weg naar de Belgische kust, merkt Westtoer verheugd op. Fictiereek­sen zorgen op korte termijn voor een mogelijke stijging in het toerisme en op langere termijn voor een imagoboost. Na afloop stippelen gemeentes geregeld een wandeling uit in het thema van de serie, om de troeven van hun bestemming extra uit te lichten. Zo kon je in De Haan in 2021 een FC De kampioenen­zoektocht volgen. Westtoer werkte na het succes van het oorlogsdra­ma In Vlaamse velden (2014) een fietsroute uit. Oostende ontwikkeld­e na Onder vuur een brandweer-escaperoom, om de filmische ervaring te verlengen.

Maar is zo’n serie wel altijd goede reclame? Knokke off volgt de broeierige zomer van enkele rijke jongeren. Hun leven is doordronge­n van drank en drugs. Zal de kuststad niet meer overlast krijgen van feestgange­rs die zich door de reeks lieten inspireren? Bart De Wever (NVA) argumentee­rde in januari op Terzake dat de serie drugs verheerlij­kt: “Daar snuiven en slikken ze allemaal en dat wordt geassociee­rd met jong, mooi en succesvol te zijn. Het eindigt dan misschien slecht, maar welk beeld laat je zien? Dat drugs alomtegenw­oordig zijn.” Volgens burgemeest­er Morbee loopt het allemaal niet zo’n vaart in zijn stad. Knokke telt veel bewakingsc­amera’s en een groot politiekor­ps. Daarnaast benadrukt hij dat de reeks fictie is, “het is niet omdat ze het in een serie zien, dat mensen dat gedrag zomaar kopiëren.”

 ?? © Simon Mouton ?? De nostalgisc­he architectu­ur van De Haan past perfect bij ‘Juliet’.
© Simon Mouton De nostalgisc­he architectu­ur van De Haan past perfect bij ‘Juliet’.
 ?? © vrt ?? Juliet, mijmerend op het strand.
© vrt Juliet, mijmerend op het strand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium