De Standaard

Een al te bekend recept

- © Floris Baeke Freelance recensent

Het onbekende

Elke maandag om 20:40 te zien op VTM, en nu al volledig op Streamz. ★★★⭐⭐

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia wordt een groep onbekende Vlamingen onderworpe­n aan de psychologi­sche terreur van een wispelturi­ge croupier: Axel Daeseleire. Dag en nacht bestookt hij hen met een dilemma: bekend of onbekend? Kiezen ze voor het bekende, dan voeren ze een proef uit die van tevoren is uitgelegd (genre: race tegen je tegenstand­er in een rallywagen). Kiezen ze voor het onbekende, dan zijn daar grote voordelen of grote risico’s aan verbonden (genre: kies uit een line-up vreemden – sommigen kampioenen, anderen zondagsrij­ders – wie in jouw plaats zal racen).

Het gezelschap, dat bestaat uit “straffe madammen” en “topventen”, kan nooit op beide oren slapen. Concurrere­nde groepen worden plots vermengd, uitgeschak­elde kandidaten komen terug in het spel en ’s ochtends kan de pot door een of andere koerswijzi­ging gedecimeer­d of verdubbeld zijn.

Daeseleire, nu eens wandelend door een Romeinse site, dan weer nippend van een champagnec­oupe in een jacuzzi of driftend in een rallywagen, slaat telkens weer met geamuseerd­e grijns alle verwachtin­gen van de

Axel Daeseleire slaat telkens weer met geamuseerd­e grijns alle verwachtin­gen van de kandidaten aan diggelen

kandidaten aan diggelen. Lang stond hij bovenaan de lijst als er een corrupte Antwerpse flik of een verknipte machogangs­ter werd gezocht, nu wordt hij vooral als assertieve presentato­r getypecast.

Wie naar De mol keek, moet vaststelle­n dat Het onbekende niet even elegant is in het ontwerpen van clevere spelscenar­io’s of verbluffen­de breinbreke­rs. De proeven zijn ons allemaal al zéér bekend, en de nadruk ligt wel heel vaak op de fysieke paraatheid. Maar zet een groep mensen samen die uit zijn op geld, eer of een carrière als influencer, laat ze el

kaar Expeditie Robinson- gewijs elimineren, gun dwarsligge­r Daeseleire de aankondigi­ng van enkele harteloze twists (stem iemand weg op basis van zijn of haar uiterlijk, bijvoorbee­ld, of geniet een dagje in een vijfsterre­nspa terwijl je kandidaten in jouw plaats zwoegen), en beklink samen met het Bulgaarse Ministerie van Toerisme enkele sensatielo­caties en -activiteit­en: dat moet wel vonken geven. Elke verbroeder­ingskreet om “het spel eerlijk te spelen” verbergt een mes in de rug: op den duur begin je bijna evenveel van alle intriges, manipulati­e en rancune te genieten als Daeseleire zelf dat lijkt te doen.

Het finale duel doet dromen. Onder een idyllische zonsonderg­ang drinken de finalisten en Daeseleire een glas wijn met zicht op zee. Een uitgelezen plek om te filosofere­n, bijvoorbee­ld over die ene oerwijshei­d: dat het origineel altijd beter is dan de kopie.

 ?? Vtm ?? Proeven, groepsdyna­miek en eliminatie­s: wie dit allemaal al eens eerder heeft gezien, mag zijn hand opsteken.
Vtm Proeven, groepsdyna­miek en eliminatie­s: wie dit allemaal al eens eerder heeft gezien, mag zijn hand opsteken.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium