De Standaard

Dertig jaar werd ze gezocht, en toen vond een AI-tool RAF-terroriste Klette in dertig minuten

Daniela Klette, lid van de oude extreemlin­kse terreurorg­anisatie Rote Armee Fraktion, is eind februari opgepakt. Ze leefde dertig jaar ‘ondergedok­en’ in hartje Berlijn. Kwam de politie haar op het spoor door een podcast?

- © © ©

Jaarlijks kondigt het ‘Carnaval van Culturen’ in Berlijn het begin van een warme zomer aan. De Braziliaan­se clubs die in de parade meestappen, krijgen steevast beweging in de heupen van de stijve omstaander­s. In 2009 en 2011 stapte Claudia Ivone lachend mee. Met haar witte hemd, kleurige halskettin­gen, een hoofddoek versierd met een dikke broche en grote ronde oorbellen, leek ze wel een Braziliaan­se.

Ze was een tijdje in dat land geweest, had een Braziliaan­se vriend gehad en gaf in het koude Berlijn les in capoeira, een Braziliaan­se dans en gevechtssp­ort. Ze woonde in een appartemen­tsblok in de multicultu­rele wijk Kreuzberg en stond bij de buren bekend als een “keurige dame”. Ze vertelde soms dat ze in een verpleegte­huis werkte.

Verbijster­de buren

Op 26 februari pakte de politie Claudia Ivone thuis op. De buren reageerden verbijster­d toen ze hoorden dat de keurige dame eigenlijk Daniela Klette heette en een terroriste van de Rote Armee Fraktion (RAF) was geweest. Bij de huiszoekin­g in haar sjofele appartemen­t werden wapens, munitie, goud en veel geld gevonden. De politie onderzoekt nog of de bankbiljet­ten afkomstig zijn van een grote overval die leden van de extreemlin­kse terreurgro­ep – die officieel in 1998 ontmanteld is – in 2015 pleegden.

Klette leidde al die jaren een dubbelleve­n: de keurige dame die tot 2019 op aankondigi­ngen van festivals en workshops van de Afro-Braziliaan­se cultuursce­ne stond, heeft mogelijk tot 2016 roofoverva­llen gepleegd in Nedersakse­n en Noordrijn-Westfalen. Ze had geen ziekteverz­ekering, geen huurcontra­ct en geen bankrekeni­ng, ze betaalde alles cash. Ruim dertig jaar leefde ze ‘ondergedok­en’ in hartje Berlijn. Nu wordt ze aangeklaag­d voor pogingen tot moord en roofoverva­llen. Voor haar RAF-lidmaatsch­ap kan ze niet worden vervolgd, dat is verjaard sinds 2018.

De Rote Armee Fraktion is een begrip in Duitsland. De terreurgro­ep heeft haar wortels in de Duitse studentenp­rotesten van de jaren 60, toen de jongeren betoogden tegen de oorlog in Vietnam. De RAF wou het kapitalist­ische systeem omverwerpe­n en het westerse imperialis­me bestrijden.

De geboorte van de RAF wordt vaak gelijkgest­eld met de bevrijding van Andreas Baader, die in de cel zat vanwege brandstich­ting in enkele warenhuize­n. Tijdens een onderhoud met zijn advocaat vielen enkele gewapende kompanen de (minder beveiligde) ruimte binnen en namen hem mee.

Derde generatie

In de jaren daarna volgde een reeks aanslagen en roofoverva­llen. In 1972 werden de kernfigure­n van de zogenoemde ‘eerste generatie’ RAF-terroriste­n, Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Ulrike Meinhof, opgepakt. Buiten probeerde een nieuwe generatie RAF’ers hen vrij te krijgen door gijzelaars te nemen.

Topfiguren van het Duitse bedrijfsle­ven en de rechterlij­ke macht werden op straat neergescho­ten, hun auto’s ontploften.

In Duitsland leidt de zaak tot debat: door de strenge privacywet­geving kunnen gerechteli­jke speurders niet dezelfde route volgen als de podcastmak­ers

Een bekend slachtoffe­r was de voorzitter van de werkgevers­organisati­e Hanns Martin Schleyer. Hij werd na 43 dagen gijzelnemi­ng neergescho­ten. De Rote Armee Fraktion heeft in totaal meer dan dertig moorden opgeëist. Na de tweede generatie kwam nog een groep die gemakshalv­e de derde generatie wordt genoemd. Voor zover bekend heeft die ‘generatie’ geen moorden gepleegd. Baader, Ensslin en Jan-Carl Raspe hebben – volgens de officiële versie – in 1977 in gevangensc­hap zelfmoord gepleegd. In de jaren 90 werden nog twee terroriste­n opgepakt en twee gedood. Drie RAF-leden, alle drie van de derde generatie, bleven voortvluch­tig: Ernst-Volker Staub (69), Burkhard Garweg (55) en Daniela Klette (65).

Wanted- affiche

Klette was dertig jaar lang onvindbaar. Tot een podcasttea­m van de publieke, regionale omroep Radio Berlin Brandburg (RBB) eind december via een gezichtshe­rkenningst­ool met AI bij een capoeiracl­ub uitkwam. De makers van de podcast Legion waren enkele maanden voordien gecontacte­erd door een man. Hij was een vrouw tegengekom­en, zei hij, die beweerde dat ze bij de RAF was geweest. Ze zou op een feestje een wanted- affiche met haar foto hebben bovengehaa­ld.

Na eerst op een dood spoor te zijn beland, voerde het podcasttea­m samen met het onderzoeks­collectief Bellingcat de wanted- affiche in in een online gezichtshe­rkenningst­ool. Al na dertig minuten had de zoekmachin­e een match beet: een vrouw die in Berlijn capoeirale­ssen had gegeven. Maar een bezoek aan de capoeiracl­ub in kwestie leverde niets op: de vrouw was er de laatste jaren, eigenlijk sinds corona, niet meer geweest en niemand wist waar ze was.

Bellingcat-journalist Michael Colborne vermoedde dat de match dan toch niet klopte. Hij hield het voor onmogelijk dat in West-Europa een gezochte persoon erin zou slagen om dertig jaar onder de radar te blijven. Zo iemand zou dan nooit buiten moeten zijn gekomen, en zeker niet hebben geposeerd voor foto’s, dacht hij. Ook de podcastmak­ers besloten hun zoektocht te staken. “Ons onderzoek is mislukt”, concludeer­de presentato­r Khesrau Behroz.

Andere wetgeving?

Maar de laatste dagen mag Behroz in allerlei televisiep­rogramma’s vertellen hoe dicht zijn ploeg vorig jaar bij de gezochte terroriste was gekomen. Want twee maanden later, eind februari, pakte de politie Daniela Klette op bij haar thuis. Kwamen de speurders haar op het spoor door de podcast? Daarover zwijgt de politie, ze zegt alleen dat tips van de bevolking doorslagge­vend waren.

De twee andere verdachten zijn nog altijd spoorloos. Burkhard Garweg heeft zeker in Berlijn gewoond, want hij verschijnt op oude beelden van de veiligheid­scamera’s in het openbaar vervoer. Hij zou, onder de naam Martin, jaren in Friedrichs­hain in een oude houten bouwkeet hebben gewoond en tot enkele weken geleden dagelijks een oudere dame hebben geholpen. Nu is hij verdwenen. Van de levensloop van derde gezochte terrorist, ErnstVolke­r Staub, is weinig tot niets bekend. De politie observeert en doorzoekt al wekenlang woningen in Berlijn. Ze hoopt dat er nieuwe tips zullen binnenkome­n, aangezien de twee mannen, nu hun foto’s in alle kranten zijn verschenen, niet meer onopgemerk­t kunnen rondlopen.

Intussen begint het debat over de vraag of de politie ook gebruik mag maken van camerabeel­den voor gezichtshe­rkenning met de computer. Door de strenge privacywet­geving kunnen gerechteli­jke speurders niet dezelfde route volgen als de podcastmak­ers. Jochen Kopelke, de voorzitter van de politievak­bond, bindt de kat de bel aan en zegt: “De strenge datawetgev­ing is niet meer van deze tijd.”

 ?? ??
 ?? Epa ?? Klette in de jaren 80 en op een kunstmatig verouderd beeld uit 2016.
Epa Klette in de jaren 80 en op een kunstmatig verouderd beeld uit 2016.
 ?? Getty ?? Daniela Klette (m.) op het Carnaval van Culturen in 2009. Ook in 2011 stapte ze mee in de parade.
Getty Daniela Klette (m.) op het Carnaval van Culturen in 2009. Ook in 2011 stapte ze mee in de parade.
 ?? Clemens Bilan/epa ?? Politie bij het appartemen­t van Klette, op 27 februari.
Clemens Bilan/epa Politie bij het appartemen­t van Klette, op 27 februari.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium