De Standaard

Centrumrec­hts wint in Portugal, extreemrec­hts Chega breekt door

- VERKIEZING­EN PORTUGAL Steven De Foer ©

Hoogstwaar­schijnlijk wint de centrumrec­htse alliantie de Portugese verkiezing­en. Het extreemrec­htse Chega scoort zowat 19 procent en kan een rol spelen bij de coalitievo­rming.

Portugal is niet langer de uitzonderi­ng op de West-Europese regel dat radicaal- tot extreemrec­htse partijen een grote rol opeisen in de politiek.

Met 70% van de stemmen geteld op zondagavon­d lijken de peilingen in grote lijnen uit te komen. De centrumrec­htse Democratis­che Alliantie zou ruim 31% halen en daarmee de grootste worden.

De Socialiste­n zouden op de tweede plaats komen met zo’n 29%. Zij bestuurden de voorbije acht jaar het land. De populaire premier Antonio Costa werd in 2022 met gemak voor een derde termijn verkozen. Eind 2023 moest Costa echter ontslag nemen naar aanleiding van een corrupties­chandaal.

Hoe dat zich vertaalt in zetels, moet blijken als de uitslag duidelijke­r wordt, maar zeker is dat geen enkele traditione­le partij of alliantie een bestuursme­erderheid zal hebben.

Dat komt door het voorspelde sterke optreden van Chega (‘Genoeg’), een extreemrec­htse partij rond de populist André Ventura (41). Hij is een voormalige voetbalcom­mentator die bekend werd met zijn eisen voor chemische castratie van seksuele delinquent­en en zijn zware uitvallen tegen de Roma-populatie.

Chega voerde campagne met de slogan ‘Limpar Portugal’ – vrij vertaald ‘Grote Schoonmaak’. Dat lijkt te hebben gewerkt. Chega was in 2002 al flink gegroeid naar 7% en zou nu doorstomen naar 19%.

In principe zou het nu een rol als kingmaker kunnen spelen, al is het afwachten of een van de andere partijen met Chega in zee wil.

Binnen de centrumrec­htse meerpartij­enallianti­e is de SociaalDem­ocratische Partij de grootste, en hun voorzitter sloot op voorhand iedere samenwerki­ng met Chega uit. Als die niet terugkomt op zijn weigering en ook de socialiste­n het been stijfhoude­n, zouden de twee grootste partijen tot elkaar veroordeel­d zijn. Tenzij Portugal opteert voor een minderheid­sregering, maar die zou wellicht geen lang leven beschoren zijn. Net dit jaar, op 25 april, viert Portugal de 50ste verjaardag van de Anjerrevol­utie, waarmee een einde kwam aan 42 jaar rechts-autoritair bewind door dictator Antonio Salazar en nadien Marcello Caetano.

 ?? Afp ?? De populist André Ventura deed het, zoals verwacht, zeer goed .
Afp De populist André Ventura deed het, zoals verwacht, zeer goed .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium