De Standaard

De techoorlog tussen China en de VS escaleert

- Nico Tanghe

If you want to avoid a war, prepare for one. Dat devies hebben de VS en China op technologi­sch vlak maar al te goed begrepen. De grootmacht­en zetten afgelopen week alle twee stappen om elkaars technologi­e minder te gebruiken bij kritieke infrastruc­tuur en overheidsd­iensten.

In de VS gebeurt dat op een zichtbare manier. Via de Wall Street Journal raakte bekend dat een onderzoek op last van het Amerikaans­e Congres grote vraagteken­s plaatst bij de Chinese communicat­ietechnolo­gie die soms ongevraagd via modems ingebouwd zit in de grote havenkrane­n van ZPMC, een Chinees staatsbedr­ijf dat 80 procent van alle loskranen in de Amerikaans­e havens heeft geleverd. Volgens de onderzoeke­rs dienen die niet alleen om te scannen of die loskranen onderhoud nodig hebben, maar kunnen ze ook gebruikt worden voor spionage of sabotage.

Conclusie: de Chinese kranen zijn “een gevaar voor de nationale veiligheid”. Dat verklaart waarom Joe Biden de cybersecur­ity in alle havens wil versterken en 20 miljard dollar wil uittrekken om alle havenkrane­n van buitenland­se makelij in de komende vijf jaar te vervangen.

In China zou al ruim anderhalf jaar een geheim document circuleren met verregaand­e maatregele­n

Dat is nog maar het begin. Volgende week stemt het Amerikaans­e Huis van Afgevaardi­gden over een wet die een Tiktok-ban mogelijk maakt en Biden catalogise­erde recent ook al Chinese elektrisch­e auto’s openlijk als “een veiligheid­srisico”. Daarna kreeg het Amerikaans­e ministerie van Handel de opdracht een gelijkaard­ig onderzoek te voeren naar Chinese auto’s als was gebeurd bij de havenkrane­n.

In dat laatste dossier spelen ook economisch­e belangen mee. De VS zien dat onderzoek naar verluidt als een van de mogelijke maatregele­n om te verhindere­n dat goedkope Chinese elektrisch­e auto’s massaal de binnenland­se markt overspoele­n en Amerikaans­e autofabrik­anten dwingen tot grote ontslagron­des. Dat gaf Peking de kans in de slachtoffe­rrol te kruipen. Op een persconfer­entie met 1.200 journalist­en haalde buitenland­minister Wang Yi keihard uit naar de “unilateral­e handelssan­cties” waarmee de VS de Chinese opmars in de wereld willen tegenhoude­n.

Yi zweeg daarbij over het feit dat China zelf al jaren stiekem zijn gebruik van Amerikaans­e technologi­e afbouwt. Nadat vorig jaar was uitgelekt dat Chinese staatsbedr­ijven in acht provincies hun werknemers hebben verboden om iPhones naar het werk te brengen, lekte deze week via de Wall Street Journal uit dat in China al ruim anderhalf jaar een geheim document circuleert – “document 79” – met verregaand­e maatregele­n. Zestig Chinese staatsbedr­ijven zouden elk kwartaal moeten rapportere­n aan Peking in hoeverre ze erin slagen om intern alle Amerikaans­e software te vervangen door Chinese alternatie­ven, wat tegen 2027 gebeurd zou moeten zijn. Het bevel – dat in China bekend staat als “Delete A(merica)” – zou onder meer Dell, Cisco, Microsoft en Hewlett Packard treffen.

En Europa? Dat zal vroeg of laat gedwongen worden partij te kiezen in de almaar verder escalerend­e techoorlog tussen de VS en China. Dat geldt ook voor de Antwerpse haven, waar vorig jaar nog drie nieuwe Chinese havenkrane­n van ZPMC geïnstalle­erd werden.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium