De Standaard

Waarom de play-offs niet snel zullen verdwijnen

Met meer stress dan kwaliteit sleept de Jupiler Pro League zich naar zijn jaarlijkse consecrati­e: de mysterieuz­e halvering van de punten na het reguliere seizoen. Anderlecht hijgt Union in de nek, vier clubs strijden nog om de Champions’ Play-offs.

- Bart Lagae In ‘Tussen de lijnen’ duikt Bart Lagae in de sportactua­liteit van het weekend.

Werkelijk nergens in Europa wordt de spanning al in maart zo op de spits gedreven als in de Jupiler Pro League. De ontknoping van het reguliere seizoen, en de mysterieuz­e halvering van de punten – tenminste voor de Champions’ Play-offs, ze worden niet gehalveerd voor de Play-downs – is het jaarlijkse hoogtepunt van de competitie­formule zoals die vandaag bestaat. En die erop bedacht is de spanningsb­oog voor zo veel mogelijk clubs zo lang als mogelijk op te rekken.

Drie weken geleden vergaderde­n enkele topclubs in het Kasteel van Bever over hoe de competitie er moet uitzien vanaf de zomer van 2025, wanneer het huidige tv-contract afloopt. Vooral Europees spelende clubs, zoals Club Brugge, zijn er voorstande­r van het aantal deelnemend­e ploegen, en het aantal speeldagen terug te dringen. Dat dat gebeurt door aan de play-offs te raken, lijkt echter weinig waarschijn­lijk. Ook al voelt de formule erg kunstmatig aan, hij doet waar hij vijftien jaar geleden voor werd uitgevonde­n: zo veel mogelijk spanning beloven voor iedereen. Dat de stress de kwaliteit aantast, en de kansen van de Belgische ploegen in de Europese bekers hypothekee­rt, nemen de voetballei­ders op de koop toe.

De jaargang 2023-2024 lijkt opnieuw een grand cru te worden. De kalenderma­ker had de kaarten voor de slotspeeld­ag niet beter kunnen leggen. De vier ploegen die kans maken op de laatste twee tickets van de Champions’ Play-offs nemen het zondag in rechtstree­kse duels op tegen vier teams die tegen de degradatie vechten. AA Gent-Charleroi, OH Leuven-KV Mechelen, Westerlo-Genk en Cercle-RWDM zijn duels waarin iedere ploeg vol voor de winst moet gaan.

Genk en KV Mechelen hebben dankzij hun zeges van het voorbije weekend hun lot in eigen handen. AA Gent gooide na een goeie wedstrijd een voorsprong weg op Union en moet rekenen op misstappen van twee concurrent­en om nog in de Champions’ Play-offs te geraken. Ook Cercle moet winnen, en rekenen op anderen.

Onderin kan OH Leuven Charleroi en Westerlo nog inhalen om aan de Playdowns te ontsnappen. RWDM ontsnapt daar niet aan, maar moet zo snel als mogelijk punten sprokkelen om in de hoogste afdeling te blijven.

Wat de slotspeeld­ag voor de kalen

De Pro League maakte er een punt van om de fans niet meer te elfder ure een aftrapwijz­iging door de strot te rammen. Daar wordt voor de ontknoping van de competitie een uitzonderi­ng op gemaakt

dermaker nog mooier maakt is dat de vier populairst­e clubs van het land – Anderlecht, Club Brugge, Antwerp en Standard – niet direct bij het zenuwslope­nde schaakspel op vier velden betrokken zijn. Daardoor hoeven hun wedstrijde­n niet op hetzelfde tijdstip te worden gespeeld en kon worden ingegaan op de vraag van de tv-rechtenhou­der DAZN Eleven om ze apart uit te zenden. Standard en Anderlecht komen zaterdag al in actie, STVV-Club Brugge en de topper Antwerp-Union worden eerder op zondag afgewerkt. De Pro League maakte er bij het begin van het seizoen een punt van om de fans niet meer te elfder ure een aftrapwijz­iging door de strot te rammen. Daar wordt voor de ontknoping van de reguliere competitie een uitzonderi­ng op gemaakt.

Wapenen met ironie

Toch is de vraag of de Jupiler Stress Competitie niet op lange termijn vooral verliezers maakt. Union en Gent speelden zondagavon­d een spannend topduel op de voorlaatst­e speeldag, maar spelers, trainers en supporters zaten er na afloop maar beteuterd bij. Union is aan een memorabel seizoen op drie fronten bezig, maar beseft dat het alles nog uit handen kan geven. Dat vooruitzic­ht maakt Union-coach Alexander Blessin bijna mistroosti­g. De Duitse flapuit wapent zich met ironie om zich straks voor een teleurstel­ling te behoeden. “Dat Anderlecht (na de puntendeli­ng) op drie punten komt? Vorige week waren het er vier, dat gaat het verschil niet maken. Belangrijk­er is dat mijn ploeg zich goed voelt.”

Terwijl Anderlecht er op RWDM een halve oefenwedst­rijd van maakte – coach Brian Riemer experiment­eerde na rust met een andere samenstell­ing in zijn middenveld – moet Union vertrouwen tanken en troepen oplappen. Mohamed Amoura zit op zijn tandvlees. Na Kevin Rodriguez en Kevin Mac Allister viel deze week ook Noah Sadiki uit. Union reist deze week naar Turkije voor een overbodige terugwedst­rijd in de Conference League. De focus ligt echter zondag op de topper op Antwerp waar het moet winnen om Anderlecht niet nog dichter te laten sluipen. In de bekerfinal­e op Hemelvaart (9 mei) kan opnieuw Antwerp Union een tweede kans op een prijs afsnoepen.

Union verloor in België niet meer sinds 16 september en charmeert al zes maanden vriend en vijand met aantrekkel­ijk en positief voetbal. Dat uitgereken­d die ploeg straks met lege handen kan blijven na een spectacula­ire comeback van de gevestigde orde, hoort ook bij de Belgische competitie­formule. En is misschien een reden waarom ze blijft bestaan.

 ?? © blg ?? Union-draaischij­f Puertas duelleert met Gent-speler Kandouss. De Unionisten charmeren al een halfjaar, maar zitten op hun tandvlees.
© blg Union-draaischij­f Puertas duelleert met Gent-speler Kandouss. De Unionisten charmeren al een halfjaar, maar zitten op hun tandvlees.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium