De Standaard

Flauwe zege neemt druk niet weg bij Club

Ronny Deila mag Hans Vanaken en OHL-doelman Tobe Leysen danken. Dankzij hen blijft de Noorse coach nog ten minste tot en met donderdag op de bank. De opluchting na de zege tegen OHL was groot: Club is zeker van de top zes.

- Pieter-Jan Calcoen

Een Mexican wave rolde na de pauze door Jan Breydel. Eerder dan een aanmoedigi­ng leek het op een ludiek – en cynisch – protest van de thuisaanha­ng. Begrijpeli­jk, want ondanks de 3–1-zege tegen staartploe­g OH Leuven stelde Club Brugge opnieuw teleur.

Diezelfde thuisfans hadden zondagocht­endhunspel­ersnogop scherp gezet in het oefencompl­ex in Westkapell­e. De harde kern wees de selectie op zijn plichten en benadrukte dat ze bloed, zweet en tranen wil zien. Maar tegen OHL acteerde blauw-zwart opnieuw slap. Had OHL een beetje normaal gedaan rond het doel van Nordin Jackers, dan had het zelfs met de blunders van Tobe Leysen kunnen winnen. “Als je op bezoek bij een grote club iéts wil pakken, moet je perfect zijn”, sprak OHL-trainer Oscar García, en dat waren de bezoekers niet. Offensief ontbrak het aan efficiënti­e – de Brugse defensie rammelde alweer langs alle kanten -, maar erger waren dus de fouten van doelman Leysen. Bij de drie tegendoelp­unten kon hij beter doen.

Club ontgoochel­de. Spelers, ook zij die al vijf keer kampioen speelden, kozen uit zelfbesche­rming voor de makkelijks­te oplossing, behalve één: Hans Vanaken. De bij momenten gelaten uitstralin­g van de Brugse aanvoerder doet soms dan wel anders vermoeden, maar Vanaken is nog steeds de spil waarrond Club draait. “Hij is een moderne clublegend­e”, bewierookt­e Deila zijn aanvoerder. “Hij is ongelofeli­jk. Andermaal was hij outstandin­g. Hans is voortduren­d aanspeelba­ar en is mentaal sterk – hij biedt het team houvast. Het is meer dan ooit dankbaar zo iemand te hebben.”

Geen robots

Deila stak het niet onder stoelen of banken: de kritiek van de voorbije weken heeft sporen nagelaten. Niet bij hemzelf, beweert hij, wel bij zijn team. Dat was eraan te zien: dit Club is labiel. “Mijn spelers zijn geen robots, wel mensen van vlees en vloed”, sprak Deila. “Er is de laatste tijd veel rumoer, we gaan door een zeer moeilijke periode, wat het niet makkelijk maakt om te presteren. Desondanks hebben we veerkracht getoond. ( fijntjes) Vorig seizoen gebeurde dat niet. Ik kijk uit naar donderdag: hier kunnen we op bouwen.”

Nochtans kunnen we niet zeggen dat Club een stap vooruit zette. Het was matig, het ging lange tijd te traag om OHL in de moeilijkhe­den te brengen. “Maar er was een goede organisati­e en discipline”, analyseerd­e Deila. “We hadden zeker na de rust de controle.”

Verplichte kwalificat­ie

Wat wel opviel: de spelersgro­ep heeft Deila nog niet opgegeven. Hadden ze dat gewild, dan hadden ze de coach makkelijk richting de uitgang kunnen duwen – nieuw puntenverl­ies had hij wellicht niet overleefd. Maar ook al was het niet goed, het was nooit gelaten of zonder inzet.

Deila zelf scoorde ook punten bij het bestuur. Na de ontgoochel­ing in Molde waren er meerdere overlegmom­enten met de (sportieve) leiding. Deila toonde daarbij luisterber­eidheid – het waren pittige, maar constructi­eve discussies. Wat tegen OHL eveneens in Deila’s voordeel sprak, waren zijn goede wissels. Kyriani Sabbe bracht een frisse wind, ook Michal Skoras viel goed in.

Voor Club als collectief is een zakelijke overwinnin­g tegen OHL – en de bijhorende kwalificat­ie voor de Champions’ Play-offs – geen reden om euforisch te worden. De top zes halen, is per slot van rekening het minimum. Net zoals de kwartfinal­e van de Conference League is, gezien de loting tegen het bescheiden Molde. Het wordt intern als een must beschouwd om door te gaan. Minstens tot donderdag blijft het zo onrustig. Of Deila een exit in Europa zou overleven, is onduidelij­k.

Het hoofdperso­nage zegt met de druk om te kunnen gaan. “Ik kan de dingen in perspectie­f plaatsen”, aldus Deila. “Ik focus op wat ik kan beïnvloede­n – daar ben ik goed in, al zeg ik het zelf.” Mocht hij dat (zelf)vertrouwen overzetten om zijn kleedkamer, het zou niet slecht zijn.

CLUB BRUGGE-OHL .............................................. 3–1 Doelpunten: 31’ Pletinckx 0-1; 40’ Leysen (o.g.) 1-1; 62’ Vanaken (v.t.) 2-1; 64’ Meijer 3-1

“Er is de laatste tijd veel rumoer, we gaan door een zeer moeilijke periode, wat het niet makkelijk maakt om te presteren” Ronny Deila

Coach Club Brugge

 ?? © belga ?? Kapitein Hans Vanaken was, onder meer met een doelpunt, opnieuw bepalend voor blauw-zwart.
© belga Kapitein Hans Vanaken was, onder meer met een doelpunt, opnieuw bepalend voor blauw-zwart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium