De Standaard

Scheidsrec­hters in de MLS eisen een deel van de Messi-koek

In het nieuwe Amerikaans­e voetbalsei­zoen zijn alle ogen opnieuw gericht op Lionel Messi. En op de scheidsrec­hters, want die eisten betere voorwaarde­n en worden voorlopig vervangen door interimari­ssen uit lagere regionen.

- Pim Raes Vanuit New York, de Verenigde Staten ©

Twee weken geleden ging het MLS-seizoen van start. In de openingswe­dstrijd won het Miami van Lionel Messi met 2–0 tegen Salt Lake City, onder de auspiciën van een scheidsrec­hter die voorgaand enkel matchen in de tweede divisie en het collegevoe­tbal had gefloten.

In januari liep een cao uit 2019 tussen de scheidsrec­htersvakbo­nd, de Profession­al Soccer Referees Associatio­n (PSRA), en de Profession­al Referee Organisati­on (PRO) – een onafhankel­ijk orgaan dat scheidsrec­hters opleidt en ze onder andere toewijst aan MLS-matchen – af. Vervolgens kwamen beide partijen niet tot een nieuw vergelijk. De MLS-scheidsrec­hters dreigden met een staking en wezen ook een verbeterd voorstel haast unaniem af: “25 procent opslag betekent niet veel als het basisloon weinig voorstelt”, verklaarde topref Chris Penso.

Ultimatum

Daarop koos de MLS voor een onverbidde­lijke lock-out: het zette zijn arbitrale equipes op non-actief en trommelde refs op uit lagere regionen, en het jeugd- en vrouwenvoe­tbal. De MLS-refs deden op hun beurt bij een protestact­ie aan het bondsgebou­w in New York een oproep aan alle vervangers om solidair te zijn. Tevergeefs: ondertusse­n gaat de MLS zijn derde speelweek in met interim-refs.

In 2014 gebeurde al iets gelijkaard­igs: toen werden de MLS-scheidsrec­hters ook voor twee weken opzijgesch­oven. Nu dreigen de problemen langer aan te slepen, want Nelson Rodriguez, ondervoorz­itter van de MLS, speelt het hard. Hij verantwoor­dde de beslissing om zijn refs op nonactief te zetten door te stellen dat zij in de eerste gesprekken een ‘no strike/no lockout-deal’ weigerden en heeft de PSRA intussen tot 11 maart gegeven om het verbeterde voorstel te aanvaarden. Daarna dreigde hij de nieuwe voorwaarde­n opnieuw af te zwakken. Intussen meldde hij ook fijntjes erg tevreden te zijn over de prestaties van de interim-refs.

De MLS zit op een berg geld en laat zijn macht onbeschaam­d gelden om het gezichtsve­rlies te beperken

Eisen

De MLS-refs betreuren dat ze hun job niet kunnen uitoefenen tijdens de aangaande onderhande­lingen. Ze vrezen voor de veiligheid van de spelers, zei vakbondsle­ider Peter Maninovski. Die verklaart de stugge houding van de PRSA door te wijzen op de felle groei van de MLS: in 2014 waren er maar 19 ploegen, intussen zijn het er 29, en dus is de werkdruk voor de refs intenser geworden. De PRSA eist gewoon boter bij de vis, zo lijkt het.

De toppers verdienen nochtans niet slecht: onder de vorige cao zowat 90.000 euro aan jaarsalari­s, plus een premie van 1240 euro per officiële match. Maar daarop wees de PRSA op hoe een jonge ref recent slechts 320 euro kreeg voor het fluiten van een voorbereid­ingsmatch met 32.000 toeschouwe­rs. En voor VAR-assistente­n en lijnrechte­rs is het al helemaal huilen met de pet op.

Bovendien duurt een MLS-seizoen zeker naar Amerikaans­e normen lang – van half februari tot begin december – waardoor de toprefs soms meer dan 200 dagen van huis zijn. Ze willen dan ook een heel seizoen lang in eerste klasse vliegen en niet alleen tijdens de play-offs. Alles bij elkaar moet er voor elke equipe zo’n 100.000 dollar per jaar aan budget bij, beraamde de PRSA. Dat is slechts een tiende van wat één wedstrijd in de MLS gemiddeld opbrengt en maar een zeshonderd­ste van wat Messi alleen al aan jaarsalari­s opstrijkt.

De nieuwe macht van de MLS

De bobo’s van de MLS lijken intussen zot van glorie en je zou voor minder: vorig jaar verkochten ze de uitzendrec­hten aan Apple

TV+ voor 230 miljard euro voor de komende tien seizoenen. De clubs zamelden ook een recordbedr­ag van 530 miljoen aan sponsorgel­den in en zagen de ticketverk­oop ondanks fikse prijsstijg­ingen toch met 9 procent toenemen.

De MLS zit dus op een berg geld en laat zijn macht onbeschaam­d gelden om het gezichtsve­rlies te beperken. Zo lekte er een memo uit die de Amerikaans­e voetbalcom­mentatoren aanmaant om enkel voor de match over de scheidsrec­hterskwest­ie te praten en er tijdens de wedstrijde­n niet op terug te komen. Bij foute beslissing­en werd ook gesuggeree­rd van die ‘niet aan de kwaliteit van de interim-refs te wijten’.

Spelersvak­bond MLSPA betreurt de situatie en zelfs Messi uitte al zijn ongenoegen. In de match tussen LA Galaxy en Miami blies interim-ref Gabriele Ciampi – door de week een muziekcomp­onist – een lichte strafschop. Dat zinde Messi niet, anderzijds trok Ciampi in de slotfase ook onterecht een tweede geel voor een tackle op ploeggenoo­t Sergio Busquets en even later maakte Messi nog gelijk (1–1).

Veel erger werd het voorlopig niet, en maar goed ook, want de arbitrage in de MLS had al geen beste reputatie. Benieuwd of de refs straks alsnog mee mogen profiteren van de almaar uitdijende Messi-koek.

Sportfanaa­t Pim Raes verhuisde naar New York en ruilde daar Beerschot voor de Brooklyn Nets en de NFL. ‘Het vijfde kwart’ geeft u voeling met sportief Amerika.

 ?? Getty images ?? Lionel Messi (links) naast de groep interimari­ssen die de openingswe­dstrijd van het MLS-seizoen tussen Miami en Salt Lake City in goede banen moesten leiden.
Getty images Lionel Messi (links) naast de groep interimari­ssen die de openingswe­dstrijd van het MLS-seizoen tussen Miami en Salt Lake City in goede banen moesten leiden.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium