De Standaard

“Er ligt nog heel wat werk op de plank”

De slotrit, het groen, de bollen en tweede in het eindklasse­ment. Remco Evenepoel oogstte goed in zijn allereerst­e Franse rittenkoer­s en kon ook enkele belangrijk­e lessen trekken richting de Tour.

- © Hugo Coorevits

1Veel zieltjes gewonnen

De decibelmet­er ging fors omhoog toen Remco Evenepoel op de Promenade des Anglais in Nice als winnaar van de slotrit over de meet bolde. Ook telkens hij daarna op het podium stapte zwol het gejoel. Frankrijk moest vijf jaar lang wachten vooraleer de Belgische kampioen eindelijk er een ronde aansneed. De verwachtin­gen waren hoog en die heeft Evenepoel ook ingelost. Sinds Raymond Poulidor houdt Frankrijk nu eenmaal meer van de verliezer dan van de winnaar. Op voorwaarde dat het een man met ballen is. Qua karakter doet Evenepoel met de dag ook meer en meer aan Bernard Hinault denken. Hij is een kampioen zonder een dubbele agenda die zegt wat hij denkt (soms onterecht, zoals zijn verwijt aan Tim Declercq na de ploegentij­drit) en die niet bang is om strijdend ten onder te gaan.

“Zoveel steun van de Fransen was leuk. Dat heeft me niet alleen goed gedaan, het geeft me nog meer motivatie”, reageerde hij. “Ik kom zeker nog terug om te proberen Parijs-Nice te winnen, maar nu had ik heel snel begrepen dat Matteo Jorgenson gewonnen spel had en dat ik voor de dagzege moest gaan.”

2Jager in de plaats van prooi

Door de plots kerende weersomsta­ndigheden werd het een koersweek waarin Evenepoel voortduren­d in de achtervolg­ing zat. Dat was niet voorzien. Op de tekentafel van Soudal Quick-Step lag een plan waarin hij na de ploegentij­drit van Auxerre de leiderstru­i zou aantrekken. Maar door de hagel pakte het compleet anders uit. Ook al had hij het geel niet, hij was heel de week de te kloppen man. Op uitzonderi­ng van de vrijdagrit naar La-Colle-sur-Loup viseerde Jorgenson doorlopend zijn achterwiel. “Het was ook goed dat ik eens moest koersen vanuit de achtergron­d. En niet als effectieve leider”, evalueerde Evenepoel zijn eerste Koers naar de Zon. “Dat maakte het ook helemaal anders. Dat was ook een test in functie van de Tour. Het zit er meer dan dik in dat ik ook daar zal moeten achtervolg­en.”

3Ploeg nog sterker in de Tour

Evenepoel loofde zijn ploegmaats. “Ze leverden puik werk af”, aldus de kopman van Soudal Quick-Step. “Onze ploeg was in functie van de ploegentij­drit samengeste­ld. We stonden er ook die dag – zie de eerste tussentijd. Met Lampaert, Pedersen en Moscon had ik drie sterke beren die me de eerste dagen door de gevaarlijk­e etappes loodsten. Daarna was het meer aan Cattaneo, Vervaeke en Van Wilder. Iedereen heeft gedaan wat ze moesten doen. Voor de Tour is er dan nog Mikel Landa die erbij komt. Zelf zou ik ook zeer graag Julian Alaphilipp­e erbij hebben. De ploeg zal nog sterker zijn in de Dauphiné en de Ronde van Frankrijk.”

“Ik heb voor het eerst zelf aan den lijve ondervonde­n hoe apart het in Frankrijk koersen is. Ik heb ook al de Tirreno gereden. Parijs

“In de Tour komt Landa in het team. Maar ik zou ook heel graag Alaphilipp­e erbij hebben”

Remco Evenepoel

Soudal Quick-Step

Nice is helemaal anders, speciaal. Van de eerste etappes herinner ik me dat er behoorlijk wat straatmeub­ilair is. Bij ons heb je een rotonde en dat is het dan. Vooral vóór en achter zo’n rotonde is er nog iets extra. Je moet altijd opletten. Het is ook altijd nerveus. De wegen in de bergen zijn ook helemaal niet zo breed. Ik ga niet zeggen dat het leuk was om voortduren­d voorin te wringen, maar het viel wel goed mee. Tom Steels gaf me een compliment. Hij zei dat ik het voor mijn eerste keer in Frankrijk echt wel goed deed. Neem zondag: die wegen waren zeer glad. Het was een goede generale repetitie voor alles wat nog komen moet.”

4Elke fout is dodelijk

Remco Evenepoel verloor de Koers naar de Zon niet in het snoeiharde slotweeken­d, maar wel vrijdag in het achterland van Nice toen hij niet reageerde op een uitval van de latere eindwinnaa­r Jorgenson en later ook Brandon McNulty en Mattias Skjelmose liet wegrijden. Een tactische flater die hem uiteindeli­jk de eindzege kostte. “Ik kon mee, maar twijfelde. Tot twee keer toe. Het was de enige fout van de voorbije week. Dat zal wel nog een tijdje door mijn hoofd spelen. Maar dat zal me niet demotivere­n. Het is jammer, maar dat is koers. Je moet in Frankrijk altijd geconcentr­eerd zijn, dat is de les.”

5Nog niet die kurkdroge aanval

In drie kilometer tijd elimineerd­e Remco Evenepoel zondag – op Jorgenson en Aleksandr Vlasov na – alle tegenstand­ers. Maar die kurkdroge versnellin­g, dat explosieve bergop waarop de Belgische kampioen een patent heeft, is er nog niet. “Ik heb dit jaar nog geen hoogtestag­e gedaan. Ik rust nu even uit en bereid me dan voor op de Ronde van het Baskenland, waar ik Jonas Vingegaard tegenkom. Als je ziet hoe de Tourwinnaa­r in de Tirreno tekeer ging, dan zal ik mijn beste benen moeten bij hebben. Er ligt nog heel wat werk op de plank. Anderzijds verloor Vingegaard vorig jaar Parijs-Nice van Pogacar en vervolgens won hij de Dauphiné en de Tour. (grijnst) Als dit me zou overkomen, dan zal ik op het einde van het seizoen héél blij zijn.”

Uitslag rit 8: 1. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) 109,3 km in 2u50:03; 2. Matteo Jorgenson (VS); 3. Aleksandr Vlasov (Rus) op 0:50; 4. Mattias Skjelmose (Den) 1:39; 5. Brandon McNulty (VS)

Eindstand: 1. Matteo Jorgenson (VSt/Visma-Lease a bike) in 27u50:23; 2. Remco Evenepoel op 0:30; 3. Brandon McNulty (VS) 1:47; 4. Mattias Skjelmose (Den) 2:22; 5. Aleksandr Vlasov (Rus) 2:57

 ?? Belga ?? Evenepoel deed de slotrit naar Nice al vroeg ontploffen, maar kreeg een sterke Jorgenson niet uit het wiel.
Belga Evenepoel deed de slotrit naar Nice al vroeg ontploffen, maar kreeg een sterke Jorgenson niet uit het wiel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium