De Standaard

Oppositie tegen Poetin moet zelf schone handen hebben

In de strijd tegen de dictatuur van Poetin en voor een democratis­ch Rusland, zijn morele principes meer van tel dan opportunis­tische realpoliti­ek, meent Aleksandr Skorobogat­ov.

- Aleksandr Skorobogat­ov Schrijver van Oorlogskro­nieken (Querido Facto), waarin zijn bijdragen voor deze krant zijn gebundeld. Geboren in Wit-Rusland, woont en werkt in België.

“Navalny misrekende zich toen hij naar Rusland terugkeerd­e na zijn vergiftigi­ng”, hoorde ik onlangs iemand opmerken. Daar ben ik het niet mee eens. Dat Aleksej Navalny, de leider van de Russische oppositie en Poetins grootste vijand, in Rusland een gevangenis­straf of de dood te wachten stond, wist iedereen. Navalny zelf ook. Hij misrekende zich niet omdat zijn daden niet door berekening­en worden bepaald. Hij had een droom die de dromer geen vrijheid van keuze laat.

Op 11 augustus 2023, een week na het vonnis dat Navalny 19 jaar extra gevangenis­straf opleverde, publiceerd­e hij het artikel ‘ Mijn angst en afschuw’. De Russische oppositiep­ers noemde het meteen Navalny’s manifest. Begin jaren negentig had Rusland de kans om een vrije en democratis­che staat te worden, schrijft hij in zijn artikel. In 2023, op het hoogtepunt van Poetins terreur, weet Navalny die gemiste kans — en de daaropvolg­ende transforma­tie van Rusland in een dictatuur — niet aan Poetin, maar aan Jeltsin en diens corrupte entourage.

Hij beschuldig­de ook de toenmalige onafhankel­ijke pers en de democratis­che gemeenscha­p, vanwege hun opportunis­tische houding in 1996: “Met verkiezing­sresultate­n knoeien is niet altijd verkeerd. Het doel heiligt de middelen.”

“Ik haat degenen die de historisch­e kans die ons land begin jaren negentig had, verkochten, verdronken en verspilden. Ik haat Jeltsin en de rest van zijn corrupte familie en entourage die Poetin aan de macht brachten. (...) Ik haat de auteurs van de domste autoritair­e grondwet, die ze aan ons idioten als democratis­ch verkochten, terwijl ze de president toen al de bevoegdhed­en van een volwaardig­e monarch gaven. (...) Ik haat hen die niet eens een serieuze poging deden om de fundamente­n van de wetteloosh­eid te vernietige­n — om rechterlij­ke hervorming­en door te voeren, zonder dewelke alle andere hervorming­en gedoemd zijn te mislukken. (...) Vergis je niet: het ding dat nu gevangenis­straffen van 8 tot 20 jaar uitdeelt aan onschuldig­e mensen, werd al lang vóór Poetin opgebouwd.”

Navalny’s recente teksten verschille­n sterk van zijn publicatie­s tijdens de eerste maanden van zijn gevangensc­hap. Toen vergeleek hij schertsend zijn gevangensc­hap met een iets te lange reis in een ruimteschi­p en lachte hij zijn beulen uit.

Het afgelopen jaar moest Navalny martelprak­tijken ondergaan. Sinds augustus 2022 heeft hij 220 dagen in een strafcel doorgebrac­ht — zonder beweging, frisse lucht of medische zorg. De laatste maanden werd hij uitgehonge­rd. In de handen van Poetins beulen kon zijn leven elk moment eindigen, en Navalny wist het. Iedere tekst kon zijn testament worden. Vandaar de ernst van zijn laatste publicatie­s, hun noodzakeli­jke karakter.

Dromer en politicus

De dromer Navalny geloofde dat Rusland, dat door de ergste repressie sinds Stalin gaat, ondanks alles weer een historisch­e kans zal krijgen. De politicus Navalny eiste dat de strijd voor het ‘Prachtige Rusland van de toekomst’ alleen met schone handen wordt gevoerd, omdat morele corruptie Rusland onvermijde­lijk naar een nieuwe Poetin zal leiden.

“Met afgrijzen en koud zweet schiet ik ‘s nachts rechtop wakker, als het me daagt dat we opnieuw een kans hebben, en opnieuw dezelfde weg zullen opgaan als in de jaren negentig, richting ‘het doel heiligt de middelen’,” scheef Navalny. “Ik ben erg bang dat de strijd om morele principes opnieuw verloren zal gaan onder de slogans van realpoliti­k.”

Op de dag van Prigozjins opstand riep Michaïl Chodorkovs­ki, een van de meest invloedrij­ke leiders van de Russische oppositie, de Russen op om de Wagner-groep op alle mogelijke manieren te helpen. Zijn boodschap: vandaag is Prigozjin onze bondgenoot, vandaag is het belangrijk­ste om Poetin te vernietige­n, en morgen, indien nodig, zullen we tegen Prigozjin vechten.

De morele zuivering van het kwaad zal de voornaamst­e taak van de oppositie zijn. Hiervan zal afhangen of Rusland na Poetin een vrije en gezonde staat zal worden

Is dat een verkeerde berekening? Absoluut, meende Navalny, omdat het een berekening is, omdat principes worden gecorrumpe­erd door opportunis­me, omdat Rusland deze les al heeft geleerd.

Naast Chodorkovs­ki noemde Navalny andere mensen bij naam wier gezag onder de Russische oppositie groot is, maar wier handen, vanuit het standpunt van Navalny, niet schoon genoeg zijn. Vandaar de kritiek, vandaar de grieven en beschuldig­ingen dat Navalny in zijn strafcel het contact met de werkelijkh­eid heeft verloren.

Het meest complete antwoord op Navalny’s ‘Angst en afschuw’ werd geformulee­rd door Vladimir KaraMoerza, Ruslands politieke gevangene nummer twee.

Kara-Moerza, die twee vergiftigi­ngen met novitsjok overleefde en onlangs 25 jaar gevangenis kreeg, bevestigt Navalny’s diagnose. Ruslands kans om een vrije en gezonde staat te worden “werd door Jeltsins team gemist in de beslissend­e maanden van 1991-1992, toen elke dag zijn gewicht in goud waard was. Een samenlevin­g die het trauma van een wrede dictatuur, massale interne repressie en agressieve externe oorlogen doormaakte en tientallen jaren leefde onder omstandigh­eden van totale leugens en opzettelij­ke vervorming van normale menselijke waarden, had in de eerste plaats morele zuivering nodig.” Wat niet gebeurde. Zelfs het repressiea­pparaat, inclusief de KGB, werd niet ontmanteld. Het kwaad, dat niet “ingezien, veroordeel­d en ge

straft” werd, keerde terug en bezette Rusland.

Kara-Moerza bekrachtig­t alle stellingen van Navalny, maar doet geen poging om de onvoldoend­e waardig geachte oppositiel­eden uit te sluiten van de strijd voor het ‘Prachtige Rusland van de toekomst’. Hij plaatste zijn artikel op de website van Ekho, de opvolger van de in Rusland verboden onafhankel­ijke radio Ekho Moskvy, waarvan Aleksej Venediktov de hoofdredac­teur was. Navalny vernoemde Venediktov in zijn manifest als een van de corrupte oppositiel­eden.

Onvermogen tot vereniging

Het inclusieve standpunt van KaraMoerza lijkt realistisc­her en rationeler. Het fatale onvermogen van de Russische oppositie om zich te verenigen tegen de belangrijk­ste en nog steeds sterke vijand Poetin, versterkt haar niet en brengt noch het einde van de oorlog, noch de val van Poetin, noch de begeerde historisch­e kans dichterbij.

Maar ik begrijp en deel de angst van Navalny. Ik kan me moeilijk voorstelle­n dat corrupteli­ngen en opportunis­ten – al behoren ze tot de democratis­che oppositie en verzetten ze zich tegen Poetins oorlog – in staat zijn het gigantisch­e werk van Ruslands genezing uit te voeren na een eeuw van totalitari­sme, terreur en leugens. Het is juist de morele zuivering van het kwaad dat de voornaamst­e taak van de oppositie zal zijn. Daarvan zal afhangen of Rusland na Poetin een vrije en gezonde staat zal worden, of het daarentege­n opnieuw een ‘soevereine’ democratie zal opbouwen, die vroeg of laat in een dictatuur zal ontaarden, vijandig tegenover zowel het eigen volk als de omringende wereld. En de volgende generatie Russische politici zal dan, om het met de droevige woorden van Kara-Moerza te zeggen, opnieuw het debat moeten voeren “tussen het strafkamp in Melechovo en de gevangenis in Moskou”.

 ?? ?? Na zijn dood eren de Moskoviete­n oppositiel­eider Navalny met een bloemenhul­de.
Na zijn dood eren de Moskoviete­n oppositiel­eider Navalny met een bloemenhul­de.
 ?? ??
 ?? © Gripas Yuri/abaca ??
© Gripas Yuri/abaca

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium