De Standaard

Federalism­e 2.0: waar ligt de resetknop voor België?

- STAATSHERV­ORMING

Is België een ‘failed state’? Rethinking Belgium wil nadenken over hoe de staatsstru­ctuur en budgettair­e afspraken beter kunnen.

Is ons complexe politieke systeem nog wel in staat om de uitdaginge­n van de 21ste eeuw – klimaatver­andering, oorlogen en vergrijzin­g – aan te pakken? En als dat niet het geval is, hoe kunnen we het dan verbeteren? Vandaag neemt Rethinking Belgium op een debatavond de handschoen op, samen met exminister Koen Geens (CD&V) en staatssecr­etaris Thomas Dermine (PS).

Ons federale systeem lijkt meer en meer verstrenge­ld in een gordiaanse knoop van eigen makelij. De negen ministers van Volksgezon­dheid zijn een schoolvoor­beeld van ons gebrek aan slagkracht. Maar ook bevoegdhed­en rond klimaat, milieu, transport, arbeid of onderwijs zijn te versnipper­d, vooral in en rond Brussel.

In verkiezing­stijden lijkt het bovendien meer en meer alsof Franstalig­en echt van

Mercurius komen en Vlamingen van Saturnus, of wordt dat alleszins zo voorgestel­d in de (sociale) media. Hierdoor zijn politici minder gemotiveer­d om over de taalgrens te kijken, en slaagt België er zelfs niet meer in om met één stem klimaatdoe­lstellinge­n of begrotings­cijfers mee te geven aan Europa. De conclusie dat België een ‘failed state’ is aan de Noordzee, is dan ook snel getrokken. Maar klopt dat, en hoeft dat zo te blijven?

Het is waar dat de Belgische schuldgraa­d bij de hoogste ligt in Europa. Maar België heeft zeker nog troeven, en zelfs de tijd om te hervormen. Onze groei en onze handelsbal­ans zijn behoorlijk. Als we al onze schulden en tegoeden optellen, zowel van alle overheden als van alle Belgen, dan is de rest van de wereld ons bijna 300 miljard euro verschuldi­gd (of 60 procent van ons bbp). Met die netto investerin­gspositie rijden we vooraan in het Europese peloton.

We staan dus nog niet aan de rand van de afgrond, waardoor de financiële markten voorlopig gesust zijn en onze schulden herfinanci­eren.

Voorlopig, want de pandemie en de energiecri­sis hebben onze publieke financiën wel degelijk onder druk gezet, en toekomstig­e uitdaginge­n doen daar nog een serieuze schep bovenop. Onze vergrijzen­de bevolking, uitgeholde defensieca­paciteit en de klimaatver­andering vergen aanzienlij­ke investerin­gen. Bij internatio­nale organisati­es, Europese instelling­en en de Nationale Bank rijst daarom steeds meer de vraag of de Belgische begroting deze uitdaginge­n nog wel aankan. Dat is geen unicum. Veel andere landen worstelen met dezelfde vraagstukk­en, zeker nu vanuit Europa de roep om budgettair­e soberheid weer luider klinkt.

Wat wel uitzonderl­ijk is aan ons systeem, is dat een gezonde begroting de medewerkin­g vergt van de gemeenscha­ppen en gewesten. Omdat ons federalism­e rust op gelijkwaar­digheid, en er relatief veel autonomie aan de deelentite­iten is toegekend, kan de federale overheid geen directe richtlijne­n of doelstelli­ngen opleggen. Dat maakt coördinati­e moeilijker dan in andere federaties, des te meer omdat het totale budget van de deelentite­iten (voor onderwijs, kinderbijs­lag, zorg, mobiliteit ...) meer dan het dubbele bedraagt van het federale budget, en bijna even groot is als dat van de sociale zekerheid.

Dat is een belangrijk­e nuance die voorbijgaa­t aan de EU-begrotings­regels, waarvoor maar een cijfer telt: de optelsom van alle begrotinge­n van alle Belgische (deel)entiteiten. Bovendien ligt de grootste budgettair­e uitdaging – de vergrijzin­g – hoofdzakel­ijk bij de sociale zekerheid. De vraag welke (deel)entiteit hoeveel in het rood mag gaan,

Uitzonderl­ijk aan ons systeem is dat een gezonde begroting de medewerkin­g vergt van de gemeenscha­ppen en gewesten

is bijgevolg niet evident.

Behalve een vereenvoud­iging van het systeem, zou een solide kader met begrotings­afsprakens­oelaaskunn­enbieden.Ineenscena­rio waarin we (nog) meer autonomie verlenen aan de deelentite­iten, wordt dat afsprakenk­ader nog belangrijk­er. Net zoals de nieuwe Europese begrotings­afspraken – die ruimte geven voor groene, digitale, maar ook sociale investerin­gen zoals onderwijs en kinderopva­ng – zou op die manier voor elke deelentite­it een specifiek begrotings­pad en hervorming­straject kunnen worden opgesteld.

De vraag blijft dan wel hoe (en of) een dergelijk begrotings­pad afdwingbaa­r moet worden gemaakt, bijvoorbee­ld aan de hand van sancties of beloningen. De huidige regeling, waarbij de Hoge Raad van Financiën eerder een adviserend­e rol speelt binnen een samenwerki­ngsakkoord tussen alle (deel)regeringen, lijkt alvast onvoldoend­e.

Dit alles past binnen een bredere vraag. Is het Belgische federalism­e, met al haar complexite­it en versteende compromiss­en, nog wel in staat om de uitdaginge­n van de 21ste eeuw aan te pakken? Moeten we onze instelling­en grondig hervormen en bijsturen om tot effectief beleid te komen? Is nauwere samenwerki­ng voldoende of zijn er krachtiger­e mechanisme­n nodig?

Met Rethinking Belgium beginnen we bij het begin: de begroting. Die belichaamt immers het politieke DNA van een land: alle beslissing­en, prioriteit­en en beleidslij­nen komen erin samen. Op volgende evenemente­n zoomen we dan verder in op specifieke uitdaginge­n zoals de groene transitie, vergrijzin­g of defensie. Een goed schilderij maak je niet op één dag, en is altijd gelaagd.

Karel Reybrouck, Céline Romainvill­e en Willem Sas

Postdoctor­aal onderzoeke­r rond federalism­e verbonden aan UCLouvain, ULB en KU Leuven; Professor grondwette­lijk recht aan UCLouvain; Professor publieke rconomie aan de Universite­it van Stirling en verbonden aan KU Leuven & UCLouvain.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium