De Standaard

De N-VA op tournee: “Kentering in onderwijs nog niet heel helder”

Bart De Wever en Ben Weyts bespreken op tournee het Vlaamse onderwijs. De N-VA legt een grotere verantwoor­delijkheid bij de ouders. “Ook na halfvier moeten kinderen met Nederlands in aanraking komen.”

- © © Klaas Maenhout

Na passages in Leuven, Diepenbeek, Meise en Gent stopte Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maandagavo­nd met zijn reeks ‘Ben bij de les’ in Edegem. Daar was veel interesse voor. Vooral omdat ook Antwerps burgemeest­er en N-VA-voorzitter Bart De Wever kwam spreken. Met anekdotes over de “ergste zottighede­n” uit het beleid van voormalig minister van Onderwijs Pascal Smet (Vooruit) kreeg hij het relatief oude publiek onmiddelli­jk op zijn hand. Drie conclusies uit hun terug- en vooruitbli­k op het onderwijs.

1 Complexer dan gedacht

Met grote ambities kwam de N-VA in 2019 aan het roer van het Vlaamse onderwijs. In de aanloop naar de verkiezing­en had de partij die post geclaimd door scherp uit te halen naar de ‘pretpedago­gie’, de nivellerin­g in het onderwijs en de erosie van de kwaliteit. Vooral het katholiek onderwijs, en bij uitbreidin­g het middenveld, moest het ontgelden.

Aan het einde van de legislatuu­r is de toon opmerkelij­k zachter. “Talent oogsten is een veel complexere aangelegen­heid geworden dan toen ik een kind was”, aldus De Wever. “Kinderen hebben niet minder talent, maar er is veel veranderd in de omgevingsf­actoren.” Hij ziet en hoort het dagelijks. De Wever heeft vier schoolgaan­de kinderen en zijn vrouw is zijinstrom­er. Tussen de regels was de analyse: excellenti­e is en blijft het doel voor de N-VA, maar de weg ernaartoe is bijzonder hobbelig.

De Wever voegde daaraan toe dat “de kentering nog niet heel helder is” en dat veranderin­gen doorvoeren “niet evident” is. “Wie een tanker een graad keert, ziet dat niet na één jaar. Maar over honderd jaar is de koerswijzi­ging helder. De minister doet zijn stinkende best.”

Ook Weyts leek zich onmiddelli­jk te verdedigen tegen het ‘Is het dat maar?’-gevoel. “Je hebt als minister veel minder te zeggen dan de titel doet vermoeden”, stak hij zijn meer dan twee uur durende uitleg van wal. Behalve op de verschille­nde crisissen wees hij op enkele bijzonderh­eden. “Er is een grote onderwijsv­rijheid, die ook door de hoven ver wordt opgerekt (een verwijzing naar de procedure rond de eindtermen, red.), er is de verregaand­e decretalis­ering en als minister heb je weinig zicht op timing.”

De minister was opvallend zacht voor de onderwijsk­oepels en de vakbonden. Hij benadrukte meermaals het belang om bruggen te bouwen. “Ik besef dat iedereen met de allergroot­ste zorg met onderwijs bezig is.” Even later sprak hij zelfs “een ode aan de sociale partners” uit.

Jaloers op Singapore

De N-VA heeft een nieuwe invalshoek gevonden voor de Pisa-resultaten. Weyts herhaalde in zijn presentati­e uiteraard dat de cijfers keer op keer naar beneden gaan, en dat de Vlaams-nationalis­ten als eersten de onderwijsk­waliteit boven aan de agenda hebben gezet. Daar is politiek weinig discussie over, die eer komt hun toe. Maar toen kwam er een nieuwe slide over Pisa. En die is gekoppeld aan het migratievo­orstel van de partij.

Want wat merkt Weyts op? In Vlaanderen scoren leerlingen met een andere thuistaal lager dan het gemiddelde. Dat is zeker zo bij de eerste generatie nieuwkomer­s, en in mindere mate ook bij de tweede generatie. Maar dat is niet overal het geval, ziet de N-VA. In sommige landen, zoals Singapore, Canada en Nieuw-Zeeland, scoren anderstali­ge nieuwkomer­s hoger dan de gemiddelde leerling. Volgens de partij iets om jaloers op te zijn.

De landen hebben een gemeenscha­ppelijke deler, zegt Weyts. “Het zijn landen met een selectieve migratie, waar integreren verplicht is. Ik zeg dus: stop de ongebreide­lde migratie en selecteer wie welkom is.” Hij benadrukt dat het “geen antimigra

“Hoe meertalige­r de samenlevin­g wordt, hoe Nederlands­taliger onderwijs moet zijn”

Ben Weyts

Vlaams minister van Onderwijs (N-VA)

tieslide is”, maar een verschuivi­ng van de focus naar “positieve migratie”.

3 Geen Nederlands? Lagere schooltoel­age

De N-VA wil in de volgende legislatuu­r de controle over onderwijs behouden. Weyts verwees naar de Praagse Lente in 1968. “In acht maanden tijd was die lente alweer gepasseerd. Dat mogen we met het Vlaamse onderwijs niet laten gebeuren.” Geen enkele keer liet hij zijn eigen naam vallen als mogelijke minister.

Continuïte­it garanderen is de grootste ambitie van de N-VA. Van nieuwe recepten of inzichten is er voorlopig weinig sprake in de verkiezing­scampagne. De twee grootste uitdaginge­n, volgens Weyts, zijn – weinig verrassend – het lerarentek­ort en de onderwijsk­waliteit. De grootste speerpunte­n: de focus op essentie en op excellenti­e.

De onderwijsk­waliteit wil de partij verbeteren door nog meer centrale toetsen in het leven te roepen. Dit jaar worden voor het eerst alle kinderen in het vierde leerjaar en tweede jaar secundair getest op wiskunde en Nederlands. Voor de N-VA mag dat nog breder gaan. De partij wil bij goede resultaten een voordeel toekennen aan de scholen: ze mogen financiële middelen vrijer besteden.

De grootste focus moet voor de N-VA op taal liggen, meer bepaald het Nederlands. De scholen moeten hun beleid verscherpe­n, vindt Weyts. De kerngedach­te: “Hoe meertalige­r onze samenlevin­g wordt, hoe Nederlands­taliger het onderwijs moet zijn.” De partij legt daarbij een grotere verantwoor­delijkheid bij de ouders. Het eerdere ballonnetj­e van Weyts om op de schooltoel­age van ouders te beknibbele­n als ze hun kind geen Nederlands aanbieden, is een speerpunt geworden.

“We kunnen geen fiscale cadeaus geven aan ouders die hun kinderen toekomstka­nsen ontnemen”, klinkt het. “Ook na halfvier moeten kinderen met Nederlands in aanraking komen. Dat kan via Ketnet, Nederlands­talige boekjes of het vereniging­sleven. We kunnen toch wel vragen om als ouder een inspanning te doen, en ook de taal te leren die in ons onderwijs gesproken wordt?”

De Wever greep terug naar zijn persoonlij­ke herinnerin­gen om de verantwoor­delijkheid van de ouders ook op een ander vlak te benadrukke­n. “Voor mijn vader had de school altijd gelijk. En zelfs als de school ongelijk had, was het toch een goede les voor mij geweest. Als ik een tekort had, voor wiskunde was dat weleens het geval, dan was het ouderconta­ct niet het leukste moment. Vandaag is dat veranderd. Het zijn niet de kinderen die bang zijn voor de reactie van de ouders, het zijn de leerkracht­en die schrik hebben van de ouders. Dat is lichtzinni­g en zelfs buitenzinn­ig.”

 ?? Sebastian Steveniers ?? Ben Weyts wil een verschuivi­ng naar “positieve migratie”: “Stop de ongebreide­lde migratie en selecteer wie welkom is.”
Sebastian Steveniers Ben Weyts wil een verschuivi­ng naar “positieve migratie”: “Stop de ongebreide­lde migratie en selecteer wie welkom is.”
 ?? Sebastian Steveniers ?? Bart De Wever.
Sebastian Steveniers Bart De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium