De Standaard

“We wisten dat het fout zou lopen”

Voor Marc Nève, voorzitter van de Centrale Toezichtsr­aad voor het Gevangenis­wezen, komt de mishandeli­ng in de Antwerpse gevangenis niet als een verrassing. “Wat denk je dat er gebeurt als zoveel mensen op zo’n kleine oppervlakt­e samenzitte­n?”

- Karlien Beckers

“We hebben geschreeuw­d, gesmeekt, gewaarschu­wd: dit gaat mislopen”, zegt Marc Nève, voorzitter van de Centrale Toezichtsr­aad voor het Gevangenis­wezen. De raad moet de toestand in de Belgische gevangenis­sen controlere­n en nagaan of de rechten van de gedetineer­den gevrijwaar­d worden. Nève reageert op het nieuws dat gevangene Roy J. in een Antwerpse cel dagenlang werd gefolterd. “We hadden het er vorige week over tijdens een vergaderin­g. Wat moet er mislopen voor er geluisterd wordt?”

Hoe is het zover kunnen komen?

“De overbevolk­ing in de gevangenis­sen is al langer een probleem, vooral in Vlaanderen. Sinds anderhalf jaar is de stijging spectacula­ir: niet toevallig het moment dat beslist werd om korte gevangenis­straffen (straffen van minder dan drie jaar, red.) uit te voeren. Toenmalig minister van Justitie, Vincent Van Quickenbor­ne, beloofde 600 nieuwe plaatsen in detentiehu­izen, waar veroordeel­den korte straffen uitzitten in een minder strikt regime. Dat was al te weinig, maar die detentiehu­izen zijn er niet gekomen – met uitzonderi­ng van een in Vorst en Kortrijk, samen goed voor 103 plaatsen. Vandaag bedraagt de gemiddelde overbevolk­ing in de gevangenis­sen 15 procent. Daardoor is er voor zo’n 2.500 mensen eigenlijk geen plaats. De cellen zitten overvol, zo’n 250 mensen slapen op de grond. In Antwerpen verbleven zes gedetineer­den in een cel bedoeld voor drie. Wat denkt u dat er gebeurt als mensen gedurende 23 uur per dag op die oppervlakt­e zitten, zonder dat ze buiten kunnen omdat er te weinig personeel is? Er is nauwelijks tijd om iedereen te laten douchen, als iemand een dokter wil zien moet die maanden wachten. Dan zwijg ik nog over gewoon eens kunnen sporten.”

Korte gevangenis­straffen laten uitvoeren was een slecht idee?

“Als je er geen plaats voor hebt, leidt dat tot onhoudbare situaties. In de praktijk komen die mensen in het gewone gevangenis­wezen terecht. De twee detentiehu­izen zitten niet eens vol, onder meer omdat ze nog niet volledig operatione­el zijn. In Vorst moeten gedetineer­den bijvoorbee­ld een document onderteken­en dat ze het ‘huisreglem­ent’ zullen naleven, maar er is nog geen huisreglem­ent opgesteld. En bij een incident worden de betrokkene­n meteen naar de gevangenis gestuurd.”

“Over het nut van korte gevangenis­straffen: Van Quickenbor­ne zei destijds dat niet-uitgevoerd­e gevangenis­straffen zouden leiden tot meer recidive. We hebben gevraagd op welke cijfers hij zich baseerde en of we die konden inzien. Er kwam nooit een antwoord. In Nederland bleek juist dat recidive spectacula­ir afneemt als mensen níét in de gevangenis terechtkom­en.”

Er wordt vaak verwezen naar Sky ECC voor de overbevolk­ing.

“De politiek noemt het succes van Sky ECC vaak als oorzaak. Maar dat klopt dat niet als je naar de aantallen kijkt. De stijging komt vooral van de korte celstraffe­n en mensen in voorhechte­nis (verdachten tijdens het gerechteli­jk onderzoek, red.). In België maken mensen in voorhechte­nis 36 procent van de gevangenis­populatie uit. We zijn koplopers in Europa, waar het gemiddelde 25 procent is. De doorstroom zou beter moeten, maar dan stuit je op personeels­tekorten bij politie en gerecht.”

Huidig minister van Justitie Paul Van Tigchelt wil gedetineer­den hun straf afwisselen­d thuis en in de gevangenis laten uitzitten, via het penitentia­ir verlof.

“Volgens onze schattinge­n zouden maximaal enkele honderden mensen in aanmerking komen, onvoldoend­e om dit op te lossen. Het penitentia­ir verlof werd trouwens breder toegepast tijdens corona, en wat bleek? Gedetineer­den gingen uiteindeli­jk niet meer naar huis, want thuis krijgen ze geen financiële ondersteun­ing. Voor hun familie was die financiële last vaak te zwaar.”

Waar ziet u wel een oplossing?

“Mensen een halfjaar eerder vrijlaten, kan een noodoploss­ing zijn. We moeten kijken naar een snellere doorstroom bij voorhechte­nis. Op termijn moeten meer detentiehu­izen de oude instelling­en vervangen en alternatie­ve straffen, zoals elektronis­ch toezicht, kunnen vaker ingezet worden.”

 ?? © Elke Pannier ?? Marc Nève: “Snellere doorstroom bij voorhechte­nis nodig.”
© Elke Pannier Marc Nève: “Snellere doorstroom bij voorhechte­nis nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium