De Standaard

Postuum brievenboe­k van Jeroen Brouwers op komst

Wellicht verschijnt dit najaar de correspond­entie tussen Jeroen Brouwers en uitgever Geert van Oorschot. Dat meldt Brouwers’ weduwe Gwennie Debergh in de podcast van Wim Oosterlinc­k.

- Veerle Vanden Bosch

boeken,

Gwennie Debergh was twintig jaar lang de partner van schrijver Jeroen Brouwers, die in 2022 overleed. Ze beheert als voorzitter van de Stichting Jeroen Brouwers ook de nalatensch­ap van de auteur en het enorme archief dat hij heeft achtergela­ten. Niet alleen boeken en brieven, maar ook mappen met knipsels over zowat alle Nederlands­talige auteurs van de jongste decennia. “De stichting is door hemzelf opgericht en heeft twintig jaar een slapend leven geleid, nu wacht ons de zware taak het archief te ordenen en te ontsluiten”, zegt Debergh in de podcast Drie boeken

Drie

van Wim Oosterlinc­k. Het was haar eerste interview sinds de dood van Brouwers.

Het eerste project van de Stichting is de uitgave van de correspond­entie tussen Brouwers en de Nederlands­e uitgever Geert Van Oorschot (1909-1987). Die begon in 1968 vanaf het moment dat Van Oorschot Brouwers’ verhalen begon te publiceren in het literaire tijdschrif­t Tirade tot zijn dood in 1987. “Je ziet er een interessan­te ontwikkeli­ng in”, zegt Debergh. “Aanvankeli­jk zie je een onzekere jonge auteur en een legendaris­che uitgever. Naarmate Brouwers meer

Gwennie Debergh

naam maakte, werden ze meer gelijken. Je ziet Van Oorschot ook ouder worden. Het was een warme vriendscha­p, maar met de nodige blutsen en deuken. Want niet alleen Brouwers, maar ook Van Oorschot was quite a character.”

Brouwers heeft bij leven nog de toestemmin­g gegeven voor de publicatie van het boek, dat “met 95 procent zekerheid” dit najaar verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact.

Geen manuscript

Er zitten nog correspond­enties in het archief, zegt Debergh in de podcast, het valt te bekijken wat zinvol is om te publiceren. Maar postuum proza hoeven we niet te verwachten: “Brouwers vond het not done om onafgewerk­te manuscript­en te laten liggen. Cliënt E. Busken was zijn allerlaats­te roman. Het was zijn grote schrik dat hij die niet zou kunnen afwerken. Dat zou hij heel onartistie­k hebben gevonden. ‘Dan ga je het niet uitgeven’, zei hij. Er is dus niet nog een kast met panklare manuscript­en.”

Gwennie Debergh is literatuur­wetenschap­ster en professor Nederlands­e literatuur aan de universite­it van Keulen. In de podcast heeft ze het ook over haar drie favoriete boeken. Naast Het verdriet van België (Hugo Claus) en De verbeeldin­g (Herman Franken) noemt Winterlich­t van haar overleden echtgenoot: een roman over een uitgeverij­redacteur en beginnend schrijver – het alter ego van Brouwers – en een auteur die zich ontpopt tot een soort literaire vaderfiguu­r, een personage gemodellee­rd naar uitgever Van Oorschot.

“Brouwers vond het not done om onafgewerk­te manuscript­en te laten liggen” Weduwe Jeroen Brouwers

 ?? ??
 ?? © Geert Van de Velde ?? Jeroen Brouwers stierf in 2022 (foto uit 2020).
© Geert Van de Velde Jeroen Brouwers stierf in 2022 (foto uit 2020).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium