De Standaard

GROOTSE EMOTIES CONCERT HIGHLIGHTS

Beleef de mooiste klassieke concerten in de Koningin Elisabethz­aal

-

Antwerp Symphony Orchestra is hét symfonisch orkest van Vlaanderen en België en voert concerten uit in zijn thuisbasis, de Koningin Elisabethz­aal in Antwerpen, en op prestigieu­ze podia in binnen- en buitenland. Complement­air hieraan staat Antwerp Symphony in voor het gehele klassieke concertpro­gramma in de Koningin Elisabethz­aal. Seizoen 2024-2025: Over Leven in de Stroming

Beethoven leeft. Mahler leeft. En ook Rachmanino­v leeft. Niet in de strikt biologisch­e betekenis van het woord natuurlijk, maar dankzij hun muzikale nalatensch­ap komen we nog altijd in contact met hun emotionele leefwereld en kunnen we ons een beeld vormen van hun persoonlij­kheid. De compositie­s overleefde­n de makers en vertellen ons iets over hun leven.

La vie est un long fleuve tranquille

Het menselijk bestaan begint als een mysterie, en ook het einde ervan ontsnapt aan ons observatie­vermogen. Tussen begin en eind dobberen we op de maalstroom van het leven. In het vorige seizoen hebben we gekeken naar wat we tijdens ons leven doen met onze talenten. Dit seizoen zoomen we in op het begin en het eind van ons aards bestaan.

De bazuin en het dies irae

Vele componiste­n lieten zich inspireren door het mysterie van het einde: het dies iraemotief weerklinkt in meerdere compositie­s dit seizoen, en natuurlijk ook in verschille­nde requiems. Daarbij kijk ik in het bijzonder uit naar het Requiem van Mozart (na zijn dood afgewerkt door Süssmayer) met het Antwerp Symphony Orchestra en Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe, waarbij de trombone (“Tuba Mirum”) het laatste oordeel aankondigt. De trompet krijgt een glansrol in de programmat­ie dit seizoen, met topsoliste­n als onze eigen Alain De Rudder, Tine Thing Helseth en Selina Ott. Het naderende einde kan ook een gelegenhei­d zijn voor een laatste energieke heroplevin­g, zoals blijkt uit de “danses macabres”.

Leven na de dood

De mensheid vraagt zich al heel lang af waar we vandaan komen, en wat er overblijft na ons aards bestaan. De grote geloofssys­temen hebben allemaal gepoogd om een antwoord te geven op die vraag, en met concepten als reïncarnat­ie of verrijzeni­s verklaren ze hoe iemand na de dood nog kan dóórleven. Of het nu gaat om het betreden van een hiernamaal­s, de hereniging met een goddelijke bron, of het aangaan van een nieuwe levenscycl­us door reïncarnat­ie, het idee van voortbesta­an na de dood benadrukt dat er iets nieuws en betekenisv­ols kan ontstaan na het fysieke leven.

Overleven en overleveri­ng

Bij sommige componiste­n kunnen we de meanders van hun leven intrapoler­en tussen hun eerste en laatste werken. Eminente voorbeelde­n hiervan zijn Mozart en Beethoven van wie we telkens de eerste en laatste symfonie brengen. Anderen hebben onvoltooid­e werken nagelaten, al of niet in het volle besef van een naderend einde, die door een volgende generatie afgewerkt of bewerkt werden, zoals Süssmayer deed voor Mozarts Requiem. De volgende generaties dragen hier een grote verantwoor­delijkheid om deze muzikale nalatensch­ap levend te houden. Voor grote namen als Rachmanino­v of Mahler zijn er stichtinge­n die al lang het erfgoed van de naamgever bewaken. Maar ook voor lokale en te vroeg overleden helden als Luc Brewaeys of Wim Hendrickx moeten we bepalen hoe we omgaan met hun creatieve nalatensch­ap. Tijdens een symposium zullen we nader inzoomen op de “legacy” van componiste­n.

Wat was er voor het begin? Wat komt er na het einde?

Dit alles is gebaseerd op een Westerse visie op de levensloop, waarbij elk begin onvermijde­lijk naar een einde leidt. Andere culturen zien tijd niet als iets lineairs, maar eerder iets cyclisch waarbij in elk einde een nieuw begin vervat zit. Tijdens de seizoensha­ppening zullen we ingaan op componiste­n die circulair of minimalist­isch componeren, in een wonderlijk parallelle combinatie met de laatste inzichten in het ontstaan van de kosmos.

Wat geef je door?

We hopen u met een prachtige programmat­ie voor het nieuwe seizoen opnieuw te ontroeren en te inspireren. Laten we stilstaan bij de prachtige muzikale nalatensch­ap die we overgeleve­rd kregen, en hoe we die zo goed mogelijk kunnen laten doorleven en doorgeven aan de generaties na ons. Ten slotte wil ik in dit kader ook alle gevers bedanken die in het kader van ons Vivace-programma een plaats hebben gegeven in hun eigen financiële nalatensch­ap. Door hun giften bestemmen zij mee wat wij toekomstig­e generaties concertgan­gers kunnen aanbieden. Doorgeven is dóórleven.

Joost Maegerman

Intendant Antwerp Symphony Orchestra

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium