De Standaard

PFAS-sanering vervuilde terreinen zal honderden miljoenen kosten

Vlaanderen staat voor een gigantisch­e saneringsg­olf voor PFAS. Naar schatting 220 brandweert­erreinen moeten al worden aangepakt, maar het totale aantal saneringen kan nog sterk oplopen. “Het zal honderden miljoenen euro’s kosten en decennia duren.”

- Simon Tibo, Christoph Meeussen

Toen drie jaar geleden de eerste berichten over PFAS de buitenwere­ld bereikten, ging het in de eerste plaats over de werken met vervuilde grond van de Oosterweel­verbinding. Maar de contouren over hoe diep Vlaanderen in de forever chemicals begraven zit, tekenen zich steeds duidelijke­r af. De Vlaamse afvalstoff­enmaatscha­ppij Ovam is volop bezig met een onderzoek naar 831 plaatsen in Vlaanderen waar er mogelijk blusschuim gebruikt is met veel PFAS in. Hetzij als brandweero­efenterrei­n, hetzij bij grote industrieb­randen waar blusschuim gebruikt is.

Nog maar vijftien dossiers zijn volledig afgerond na diverse bodemonder­zoeken, maar in zeven daarvan blijken er zoveel PFAS in de bodem te zitten dat een sanering noodzakeli­jk is. Op basis van de lopende bodemonder­zoeken schat Ovam dat alleen al voor de brandweers­ites 220 gronden afgegraven of gereinigd zullen moeten worden.

Voor die zeven dossiers heeft het Departemen­t Zorg geadviseer­d nog strengere maatregele­n af te kondigen dan de no-regretmaat­regelen die initieel van kracht waren. Die kunnen inhouden dat je beter geen putwater gebruikt of eieren van eigen kippen eet. “Veelal betekent de verstrengi­ng een grotere perimeter voor maatregele­n rond de site”, zegt woordvoerd­er Joris Moonens.

Asbest

De teller van vervuilde sites zal ongetwijfe­ld nog veel hoger oplopen. Behalve de brandweers­ites zijn er nog 4.000 risicoplaa­tsen opgelijst die mogelijk ook met PFAS verontrein­igd zijn. Van de in totaal nog maar 89 afgeronde bodemonder­zoeken, blijken er 21 voor een sanering te staan. Het kabinet van

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vergelijkt de saneringsg­olf die Vlaanderen te wachten staat met de grote inspanning­en die nodig zijn om asbest te verwijdere­n. “Het zal decennia duren voor alles gesaneerd is, en die operatie zal honderden miljoenen euro’s kosten”, zegt kabinetsch­ef Andy Pieters.

De grote vraag is wie zal moeten opdraaien voor de kosten. Het principe geldt dat ‘de vervuiler betaalt’. Voor de sanering van de 3M-fabriek in Zwijndrech­t kreeg de Vlaamse regering 571 miljoen van de chemiereus om de PFASvervui­ling te compensere­n. Op de site van de oude Opel-fabriek in Antwerpen loopt er nu een saneringso­peratie die afgerond 4 miljoen euro bedraagt voor een eerste fase, waarvoor Ovam en het Havenbedri­jf de kosten dragen.

Maar wie draait op voor de sanering van de brandweers­ites? De burgemeest­ers zijn er niet gerust op. “Als die kosten volledig op de kapvandege­meentenkom­en,zouden er veel failliet gaan”, zegt Joop Verzele (CD&V), burgemeest­er van Kruisem, een van de gemeenten waar een sanering nodig is.

De gemeenten vragen een Vlaams saneringsf­onds om die kosten te betalen. Volgens het kabinet-Demir wordt daar samen met andere gewesten aan gewerkt. Vlaanderen bekijkt of de Europese regelgevin­g kan worden uitgebreid om producente­n meer aansprakel­ijk te maken voor de saneringsk­osten.

Volgens specialist aansprakel­ijkheidsre­cht Evelien de Kezel (UAntwerpen) koesteren de overheden beter niet te veel hoop. “Bedrijven hebben kennis over de effecten van hun producten achtergeho­uden, maar dat is vooral relevant voor claims rond gezondheid­sschade. Voor saneringsk­osten zal een overheid via het aansprakel­ijkheidsre­cht niet veel kunnen doen, omdat de relevante termijnen daarvoor vaak al voorbij zijn”, klinkt het. “We kunnen alleen maar hopen dat een over

heid in de toekomst strengere regels rond bijvoorbee­ld normering oplegt aan bedrijven om het leefmilieu te beschermen, en dat ze die ook handhaaft.”

Saneren is erg complex. Hoe dat proces verloopt, hangt onder meer af van de bodemsoort, de ernst van de verontrein­iging en het soort PFAS. “Je kunt de vervuilde grond afgraven en storten, verbranden of reinigen”, zegt Ovam-woordvoerd­er Jan Verheyen.

Maar saneren heeft geen zin als er PFAS in de grond blijven lekken. De brandweer is voor ‘huis-tuinen-keuken-branden’ ondertusse­n overgescha­keld op fluorvrij blusschuim, maar voor complexe, industriël­e branden kan ze in uitzonderl­ijke gevallen wel nog blusschuim met PFAS inzetten. “Enkele jaren geleden was de kwaliteit van fluorvrije blusschuim­en daarvoor nog niet goed genoeg. Intussen is dat wel het geval, maar alles vervangen is een ingewikkel­d proces”, zegt Frederik Vercruysse van Brandweerz­one Antwerpen.

“Als die kosten volledig op de kap van de gemeenten komen, zouden er veel failliet gaan” Joop Verzele (CD&V) Burgemeest­er Kruisem

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium