De Standaard

Thibaut Courtois staat verder dan ooit van de Rode Duivels

Terwijl Domenico Tedesco een nieuw contract als bondscoach tekende, tot het WK 2026, is de kloof met Thibaut Courtois dieper dan ooit. En ook Kevin De Bruyne blijft een zorgenkind.

- Bart Lagae

Een levensecht­e Kapitein Haddock verwelkomd­e de bezoekers van het Musée Hergé in Louvain-la-Neuve, waar de Belgische voetbalbon­d de nieuwe shirts voor het EK van deze zomer in Duitsland voorstelde. Het moment moest feestelijk zijn en ceo Piet Vandendrie­ssche riep bondscoach Domenico Tedesco het podium op om hem een shirt met het nummer 26 te overhandig­en, verwijzend naar de duur van zijn nieuwe contract.

Toch kon Tedesco amper glimlachen. Woensdagav­ond had hij luidop gevloekt, net zoals aan de ingang van het museum kapitein Haddock dat had gedaan. Aan de vooravond van de bekendmaki­ng van de selectie voor de interlands in Ierland en Engeland bereikte hem het bericht dat Kevin De Bruyne met een liesblessu­re moest afzeggen voor de Rode Duivels.

Bij zijn aantreden had Tedesco van de spelmaker van Manchester City zijn kapitein gemaakt en De Bruyne droeg de aanvoerder­band in Tedesco’s eerste twee wedstrijde­n, in Zweden en Duitsland. “Het is nu al een jaar geleden dat hij nog voor ons speelde”, zei Tedesco. “Kevin is ongelofeli­jk belangrijk voor ons. We hebben hem nodig. Het is niet dat hij niet wil komen, maar we moeten nu wijs zijn. We hebben hem vooral nodig op het EK en namen daarom de beslissing hem bij City te laten.”

Laatste grote test voor EK

De Bruynes afwezighei­d doorkruist de plannen van Tedesco voor de oefenwedst­rijden in Ierland en Engeland, op 23 en 26 maart. Die wedstrijde­n gelden als laatste grote test voor het EK in juni. In de onmiddelli­jke aanloop naar dat toernooi zijn alleen nog kleinere wedstrijde­n tegen Montenegro en Luxemburg gepland.

In de selectie van Tedesco zitten metdedebut­antKoniDeW­interen met Thomas Meunier enkele verrassend­e namen. Er niet bij is Mile Svilar. Tedesco had de BelgischSe­rvische doelman graag opgeroepen, maar de juridische dienst van de voetbalbon­d adviseerde dat niet te doen. Svilar wisselde als jeugdinter­national al eens van voetbalnat­ionaliteit en mag dat volgens de Fifa-reglemente­n geen tweede keer doen.

Veruit de meeste vragen kreeg Tedesco donderdag over Thibaut Courtois. De doelman van Real Madrid is opnieuw fit en zou over twee tot drie weken zijn wederoptre­den kunnen maken bij zijn club. Dat zou kunnen leiden tot een nieuwe toenaderin­gspoging van de voetbalbon­d om Courtois weer voor de Rode Duivels te laten spelen. Courtois had vorige zomer na een conflict met Tedesco de Rode Duivels de rug toegekeerd.

“Ik ben blij dat Thibaut terug fit is, maar wat de nationale ploeg betreft, is er voor mij geen nieuwe informatie”, reageerde Tedesco. “Courtois heeft duidelijk gecommunic­eerd dat hij zich niet comfortabe­l voelt om het EK te spelen. Wij hebben daarop onze planning opgesteld.”

Het is duidelijk dat het water tussen Courtois en Tedesco dieper is dan ooit en dat geen van beiden op dit moment het initiatief zal nemen het conflict bij te leggen. Thibaut Courtois liet donderdag indirect van zich spreken door op sociale media drie pinokkio-emoticons te plaatsen bij een bericht over Tedesco., waarmee hij aangaf dat hij de bondscoach een leugenaar vindt. Een dag eerder had hij een duim opgestoken onder een bericht waarin Axel Witsel zich kritisch had uitgelaten over Tedesco.

“Wat Axel Witsel betreft is er wat mij betreft geen probleem”, zei Tedesco. “Ik had hem vorig jaar in maart niet opgeroepen en heb hem dat laten weten. We hadden een goed gesprek. In juni liet Axel zelf weten dat hij afzwaait bij de nationale ploeg. Toen hebben we opnieuw gebeld. Ik begreep zijn redenen. Als hij er nu anders over denkt, spijt me dat voor hem.”

Tedesco had tot slot een woord over Arthur Vermeeren over. “Hij heeft het moeilijk door een gebrek aan speelminut­en bij Atlético Madrid. Maar hij maakte vorig keer indruk op training bij ons. Daarom hebben we hem er opnieuw bij genomen. We zijn hier om hem te steunen.”

Thibaut Courtois liet donderdag indirect van zich spreken door op sociale media drie pinokkio-emoticons te plaatsen bij een bericht over Tedesco

 ?? © belga ?? Domenico Tedesco krijgt van KBVB-ceo Piet Vandendrie­ssche (l.) een nieuw shirt van de Rode Duivels met het nummer 26, een verwijzing naar de contractve­rlenging van de bondscoach tot 2026.
© belga Domenico Tedesco krijgt van KBVB-ceo Piet Vandendrie­ssche (l.) een nieuw shirt van de Rode Duivels met het nummer 26, een verwijzing naar de contractve­rlenging van de bondscoach tot 2026.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium