De Standaard

Piloten Brussels Airlines staken van 23 tot 27 maart

- Korneel Delbeke

LUCHTVAART Net nu Brussels Airlines opnieuw met winst kan uitpakken, escaleert het sociaal conflict tussen directie en personeel. De piloten staken van 23 tot 27 maart. En dit is nog maar het begin, klinkt het.

Veel plaats voor euforie was er niet toen ceo Dorothea von Boxberg vorige week de recordwins­ten van Brussels Airlines voorstelde. Hoewel de luchtvaart­maatschapp­ij voor het eerst sinds 2018 weer zwarte cijfers in de boeken kon schrijven, zet een sociaal conflict de directie onder hoogspanni­ng.

Nadat een deel van het cabinepers­oneel twee weken geleden drie dagen staakte, kondigt nu een deel van de piloten aan niet te zullen werken, van zaterdag 23 (5 uur ’s ochtends) tot woensdagoc­htend 27 maart. En dat is maar de “eerste golf” van stakingen, melden de bonden in een bericht aan het personeel. Zolang er geen akkoord is, willen ze “een of twee keer per maand, in blokken van vier dagen” het werk neerleggen.

14.000 euro minder

Het personeel heeft vier jaar geleden, tijdens de coronacris­is, loon moeten inleveren om het bedrijf te redden van de ondergang. Nu Brussels Airlines opnieuw winst maakt, eist het een bijsturing. Maar het botst daarbij op de directie, die dit jaar voor loonsverho­gingen naar eigen zeggen maar beperkt ruimte heeft (6 procent).

Maar dat pikken de bonden niet. De looninleve­ring ten tijde van de coronacris­is ligt nog altijd zwaar op de maag. “Voor een piloot spreken we over een gemiddelde inlevering van 14.000 euro op jaarbasis”, schrijven de bonden in een persberich­t.

De frustratie scherpt zich aan nu niet alleen Brussels Airlines een recordwins­t van 53 miljoen euro heeft geboekt, maar ook moederbedr­ijf Lufthansa het stevige bedrag van 2,7 miljard euro winst heeft neergezet. Dat is het op twee na beste financiële resultaat in zijn geschieden­is.

Dat Brussels Airlines de laagste winstmarge van de luchtvaart­groep heeft, heeft niets te maken met te hoge loonkosten, zeggen de bonden. Ze verwijzen naar operatione­le problemen die aanslepen “omdat de directie niet luistert”, en geven aan dat “de hoge taksen in Zaventem wegen op de winstgeven­dheid”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium