De Standaard

Chatten over leerstof, een toets afnemen: AI wordt bijleslera­ar

Nog voor de examens van juni zal AI in staat zijn om bijles te geven aan Vlaamse leerlingen. “De app houdt zich strikt aan de leerstof en zal niet beginnen te halluciner­en.”

- Koen Baumers, Jens Vancaenegh­em

Al sinds ChatGPT op de wereld werd losgelaten, merken leerkracht­en er de effecten van. Vaak tot hun grote frustratie, wanneer leerlingen de tool gebruiken om hun huiswerk te maken of opstellen te schrijven.

Leerkracht­en probeerden al op verschille­nde manieren om artificiël­e intelligen­tie nuttig in te zetten bij hun lessen. De app Studytrain­er moet soelaas bieden. “Met onze app wordt generatiev­e AI voor het eerst gebruikt in het Vlaamse onderwijs om leerlingen op een veilige, juiste manier bijles te geven”, zegt ceo Arne Vandendrie­ssche van Signpost, het bedrijf dat de app lanceert.

Met Studytrain­er kunnen leerlingen chatten over de leerstof, vragen stellen en zich laten overhoren. “Zo zetten leerlingen hun schermtijd nuttig in, in plaats van die te verliezen aan sociale media’, zegt Vandendrie­ssche.

“In tegenstell­ing tot wat je zelf op het internet vindt, kun je bij de app 100 procent zeker zijn dat je de juiste informatie krijgt. De AI is getraind op de einddoelen en leerplanne­n van het secundair onderwijs, in een omheinde omgeving, waardoor hij zich strikt aan de leerstof houdt en niet zal beginnen te halluciner­en.”

Het Kortrijkse bedrijf Signpost fungeert al jaren als hofleveran­cier van laptops aan het middelbaar onderwijs en heeft een educatieve uitgeverij, Lernova.

Nood aan meer bijles

“We hebben al onze digitale handboeken aan de software gevoed”, zegt Vandendrie­ssche. “Wat is een farao, hoe bewijs je de stelling van Pythagoras: je mag in de vorm van een chatgespre­k gewoon vragen beginnen te stellen over om het even welk vak.”

Op het technologi­efestival van Flanders Technology and Innovation wordt Studytrain­er voorgestel­d en vanaf mei zal de app beschikbaa­r zijn voor de leerlingen. Kostprijs: 20 euro per maand voor toegang tot alle vakken, of 16 euro per maand voor slechts een vak. “Minder dan de helft van de prijs van een uur bijles”, klinkt het.

“Op basis van de fouten die je maakt, herkent de app je gebreken en kan die de gaten in je kennis beginnen aan te vullen” Arne Vandendrie­sche Ceo Signpost

Dat er een grote nood aan bijles is, blijkt al langer uit de cijfers. Vier op de tien middelbare scholieren maakten er al gebruik van, bleek vorig schooljaar uit een steekproef aan de KU Leuven. Sinds corona is de vraag toegenomen.

“De app is echt bedoeld als tool voor bijles”, zegt Vandendrie­ssche. “Je kunt de app zelfs vragen om een voorbeeldt­oets van de leerstof te generen. De AI ontwikkelt die dan op basis van dezelfde inhoud waarmee leerkracht­en hun toetsen maken. Op basis van de fouten die je maakt, herkent de app je gebreken en kan die de gaten in je kennis zelf beginnen aan te vullen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium