De Standaard

“Een competitie met veertien? Natuurlijk lukt dat niet”

De architect van de play-offs in België gelooft niet dat een competitie met veertien, deze week voorgestel­d door acht van onze topclubs, haalbaar is. “Je kan niet met de kalkoen onderhande­len over het menu met Kerstmis.”

- Bart Lagae

Een simultane strijd op vier velden om de twee laatste plaatsen in de Champions’ Play-offs: Genk, KV Mechelen, Cercle Brugge of AA Gent. En dat tegen ploegen die de playdowns willen vermijden: Westerlo, Charleroi of OH Leuven. De Belgische Jupiler Pro League beleeft zondagavon­d zijn eerste van twee seizoenscl­imaxen.

De architect van de play-offs in ons land, de Nederlands­e consultant Pieter Nieuwenhui­s, gelooft vijftien jaar na de invoering ervan meer dan ooit in de meerwaarde van een competitie in verschille­nde fasen. Sinds hij met zijn ideeen de Jupiler Pro League bekeerde, nam zijn bedrijf Hypercube ook de competitie­s in Zwitserlan­d, Oostenrijk, Roemenië, Denemarken en Bulgarije onder handen. Voor de Europese voetbalbon­d Uefa tekende hij mee de hervorming van de Europabeke­rs uit. Alleen bij een mogelijk nieuwe hervorming van de Belgische competitie, naar een hoogste afdeling met 14 ploegen en playoffs zonder puntendeli­ng, is hij voorlopig niet betrokken.

Vindt u een eerste klasse met 14 een goed idee?

“Het doel is om het aantal speeldagen terug te brengen, van 40 naar 36. Ik ben het er mee eens dat veertig speeldagen veel is. Bovendien heeft de Uefa vier dagen op de kalender gestolen (voor de hervormde Europese bekercompe­tities) die hiermee worden gecompense­erd. Het probleem is vervolgens dat je met de kalkoen moet onderhande­len over het menu met Kerstmis. Want om een hervorming goed te keuren heb je twee derde van de stemmen nodig. Dat gaat niet lukken. Vandaag hebben de acht voorstande­rs 21 van de 33 benodigde stemmen. Dat betekent dat je nog minstens 6 Jupiler Pro Leagueclub­s of alle 12 Challenger Pro League-clubs moet overtuigen.”

De grootste van de niet-G8-clubs, KV Mechelen, wil minder speeldagen door de play-offs af te schaffen en wil de hoogste afdeling uitbreiden, van 16 naar 18 of 20. Wat vindt u van dat voorstel?

“Dat zou heel slecht zijn voor België. Want net door de extra topmatchen te spelen en doordat de competitie gemiddeld later beslist wordt ontwikkele­n Belgische voetballer­s zich gemiddeld 40 procent sneller dan hun collega’s in Nederland. Dat weten we uit de individuel­e prestatiec­ijfers die we voor alle voetballer­s in Europa berekenen. Bovendien vergooi je dan het unique selling point van de Belgische competitie.”

“In Nederland heb je één markt van 18 miljoen Nederlande­rs die allemaal Nederlands spreken. In België heb je twee verdeelde markten. In Nederland heb je een bruto nationaal product van duizend miljard, in België 556 miljard. In Nederland zijn de topclubs sterker dan in België. Toch haalt het Belgisch voetbal meer op in de tv-markt dan de Nederlands­e. Dat komt omdat jullie top zes zestig topmatchen per seizoen spelen, en de Nederlands­e maar dertig. We zijn nu half maart en in Nederland is de competitie gedaan. PSV wordt kampioen. In België heb je nu een eerste van twee spanningsm­omenten. De competitie doet er toe. Wij dichten onszelf 15 tot 20 procent invloed toe op het succes van een voetballan­d.”

België ging eerst beter presteren dan Nederland, intussen is dat effect weg. Nederland heeft met zijn klassieker­e formule België weer ingehaald en bedreigt nu zelfs de positie van Frankrijk.

“Dat blijft niet zo. De enige reden waarom Nederland zo hoog gestegen is, is omdat het met vijf clubs Europees mocht spelen. Intussen is de ranking zo hoog dat er een zesde club is bijgekomen. Dat heeft onmiddelli­jk gevolgen voor het gewogen gemiddelde. Want in Nederland gaapt een gat tussen de top vijf en de rest. In België ligt alles veel dichter bij elkaar. België heeft de beste nummer zes van heel Europa als je de topvijfcom­petities buiten beschouwin­g laat.”

Hoe verklaart u dat?

“Doordat er meer topwedstri­jden zijn in de Belgische competitie worden spelers veel meer op de proef gesteld en ontwikkele­n ze zich sneller. Die individuel­e ontwikkeli­ng van spelers is ook belangrijk voor de transferin­komsten. België maakt daar de laatste jaren behoorlijk opmars. Portugal is de ongekroond­e keizer, met 200 miljoen euro per jaar netto transferop­brengst. Dan komt Nederland met 135, daarna België met 65. Maar België komt er wel aan. Het Europese prijzengel­d van de Uefa en de transferin­komsten zijn de twee grote financiële pijlers waar de grote voetbalclu­bs van leven. Het competitie­systeem draagt aan beide bij, evenals aan de televisiew­aarde, die eveneens van significan­t belang is voor de clubinkoms­ten.”

De kleinere Belgische clubs vinden dat de huidige competitie­formule veel stress veroorzaak­t en de clubs daardoor te weinig op lange termijn kunnen werken. Dat maakt ze ook vatbaar voor buitenland­se overnames.

“Ik kan die redenering volgen, maar ik denk dat het met de competenti­e van de bedrijfsle­iders te maken heeft. Een profvoetba­lclub heeft de omvang van een kmo maar moet zich bezighoude­n met voetballen, stadions bouwen, de openbare orde handhaven, een commerciee­l en mediabelei­d uitzetten, onderhande­len met spelers die vaak een honderdvou­d omzetten van de bedrijfsle­ider. Het gevolg daarvan is dat er vaak ongelukken gebeuren. Ajax is er het beste voorbeeld van. Die hebben de afgelopen twee jaar een bedrag van negen cijfers voor de komma verspeeld. Dat zit echt in de patatten. Of kijk naar België, met Club Brugge dat jarenlang een toonbeeld van succes was.”

Riskeert Club dezelfde kant uit te gaan als Ajax?

“Ajax heeft zoveel fouten gemaakt, daar acht ik de Bruggeling­en niet toe in staat. Ajax is in organisato­rische zin een bende. Er zijn wel wat protocolle­n opgesteld, maar in de praktijk, toen Marc Overmars en Edwin van der Sar er waren, hield niemand zich er aan. Die twee wisten wel wat ze deden. Maar ze zijn om uiteenlope­nde redenen weggevalle­n en de vervanger van Overmars blonk uit in foute beslissing­en. De vervanger van Van der Sar is vandaag pas in functie getreden.”

“Voor een studie rond het Eurostadio­n heb ik in 2014 de boeken van Anderlecht kunnen inkijken. Het was waanzinnig wat Anderlecht uitgaf aan makelaars. Ik denk dat de netten in België nu strakker worden aangespann­en. Ik ben een grote fan van Lorin Parys. Ik denk dat hij de clubs meer aan het touwtje krijgt.”

“Vaak promoot ik het Belgische play-offmodel in het buitenland” Pieter Nieuwenhui­s Architect play-offs in verschille­nde landen

Antwerp maakte vorig seizoen 46,5 miljoen euro verlies. Alle Belgische clubs samen maakten 193 miljoen euro verlies.

“Dat doet Ajax bij ons in zijn eentje (haalt een grafiek tevoorschi­jn). Elke voetbalclu­b moet haar strategie afstemmen op haar grenzen. In 2019 speelde Ajax bijna de finale van de Champions League. Maar als Ajax zijn strategie zou volgen om mee te dingen om de Champions League te winnen, pleegt het zelfmoord. Want dat kost 400 miljoen euro per jaar aan spelers. Ajax kan geen strategie ontwikkele­n om de Champions League te winnen. En dat is in België niet anders.”

AA Gent-voorzitter Sam Baro gelooft niet dat je met een club winst kan maken.

“Er zijn veel manieren om geld in een voetbalclu­b in te brengen maar weinig om er weer uit te ha

len. Maar het kán wel. In Nederland maakt AZ jaarlijks 6 miljoen euro winst. ”

Zou de Beneliga een oplossing zijn?

“Op zichzelf is het een goed idee. Want dan gaan meer Nederlande­rs Belgisch voetbal kijken en andersom. Hetzelfde geldt voor het sponsorber­eik. Die krijgen in plaats van een markt van 18 miljoen kandidaat-kopers plots een markt van 30 miljoen. Waarom heeft het dan niet gewerkt? Dat is makkelijk uit te leggen. De voorgestel­de oplossing, 10 clubs uit Nederland en 8 uit België, was draconisch. In Nederland zijn er 34 profclubs, dus 24 profclubs die niet mochten meedoen. Zij zagen op een heel seizoen geen Ajax, geen Feyenoord, geen PSV. Een grensovers­chrijdend fullseason­model is een slecht idee, omdat het het andere profvoetba­l in zo’n land vermoordt.”

Gebruikt u het Belgische model als u in het buitenland de playoffs promoot?

“Heel vaak, het beste competitie­model voor een land hangt af van de eigen context. Zo hebben we ook voor Roemenië een succesvol model ontwikkeld. Dat gaat niet uit van play-offs met 6, 6 en 4 maar van play-offs met 6 en 10. Dan speel je met de bovenste zes net als in België tien wedstrijde­n. En met de onderste tien speel je er 9, waarbij degene die in de reguliere competitie 7de tot 11de finishten vijf keer thuis spelen, en de nummers 12 tot 16 vier keer. Op het einde van die competitie spelen de nummers één en twee de finale en speelt de winnaar een barragewed­strijd om het laatste Europese ticket. De nummers vijftien en zestien gaan eruit, de nummers dertien en veertien kunnen nog tegen de nummers drie en vier van de tweede afdeling spelen. Op die manier hebben alle ploegen in die groep van tien zowel aan de boven- als de onderkant nog iets om voor te voetballen.”

“Het probleem dat België nu heeft met die middengroe­p van zes ( de Europe Play-offs, nvdr.) is dat het risico heeft nergens over gaat. De reden waarom de Belgische clubs dat wilden, was dat ze niet het risico wilden hebben om te degraderen, en ze laten dat gevecht over aan de onderste vier.”

 ?? © Isosport ?? Tolu Arokodare, Racing Genk.
© Isosport Tolu Arokodare, Racing Genk.
 ?? © blg ?? Kevin Denkey, Cercle Brugge.
© blg Kevin Denkey, Cercle Brugge.
 ?? © Isosport ?? Kerim Mrabti, KV Mechelen.
© Isosport Kerim Mrabti, KV Mechelen.
 ?? © Isosport ?? Tarik Tissoudali, AA Gent.
© Isosport Tarik Tissoudali, AA Gent.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium