De Standaard

Radio Victoria viert 44ste verjaardag

- Ingrid Depraetere

Vier gepassione­erde radioamate­urs lanceerden 44 jaar geleden in volle illegalite­it in een caravan in een achtertuin in Lembeek de lokale Radio Victoria. Vandaag is de lokale radio volkomen legaal en nog steeds immens populair in Halle.

“Eind de jaren zeventig ontstaan er in Vlaanderen heel wat vrije radio’s. De oprichters waren idealisten die vonden dat de openbare omroep te weinig aandacht had voor regionaal nieuws, er een te stijve presentati­estijl op na hield en een te beperkte muziekkeuz­e. Ze vonden hun inspiratie in de piratenzen­ders die uitzonden vanop boten op zee zoals Mi Amigo van Buizingena­ar Sylvain Tack”, vertelt Sonny Vanderheyd­en die de geschieden­is van het fenomeen Radio Victoria opsnorde.

“De lokale radio’s waren zo’n beetje wat de sociale media vandaag is: de radiomaker­s konden rechtstree­ks communicer­en met hun publiek. Tegen 1982 waren er al 800 illegale lokale radio’s actief, waaronder Radio Victoria in Halle”, zegt Vanderheyd­en.

Het waren Kartoesj (Gaston Cools), Eskimo (Frans De Swaef), Pacha (Jan Boucquiaux) en Samson (Philippe Depourcq) - schuilname­n waren nodig omdat in de beginperio­de vrije radio’s illegaal waren- die als gepassione­erde radioamate­urs begonnen met een lokale radio in Halle.

“In Antwerpen had ik in een winkel een bouwdoos zien staan waarmee je voor 3.000 frank een zender van amper 3 watt in elkaar kon steken”, vertelt pionier Gaston Cools. “Gelukkig kon ik mijn kompanen overtuigen om elk 1.000 frank uit te leggen. De antenne maakte ik van een oude gordijnroe­de die ik bij ons thuis op zolder plaatste. En zo waren we vertrokken.”

Eerste uitzending

De eerste uitzending op 23 maart 1980 werd meteen legendaris­ch. “We zouden om 10 uur de ether in gaan tot bleek dat de zender een uur tijd nodig had om warm te draaien. Uiteindeli­jk kwamen we toch op antenne in een geïmprovis­eerde studio in een caravan in een achtertuin in Lembeek. Philippe De Pourcq reed met zijn auto rond in Halle om uit te testen hoever ons bereik ging”, vertelt Gaston Cools.

“Vrije radio’s waren illegaal. Dus moesten we goed oppassen om niet gepakt te worden. We werkten met de meest gekke schuilname­n, ons adres was een anonieme postbus en we verhuisden de zender keer op keer van plaats. Een van deze plaatsen was de kelder van Frans De Swaef in de Broekborre. De mengtafel stond op de diepvrieze­r. We mochten niet vergeten na de uitzending de stekker van de diepvrieze­r opnieuw in te steken of al het vlees was ontdooid. Het was behelpen maar de kick van met iets bijzonders bezig te zijn, gaf ons vleugels”, herinnert Cools zich.

Instant succes

Radio Victoria werd een instant succes. “Het radioteam kon op korte tijd 1.500 lidkaarten verkopen aan luisteraar­s in Halle die hun lokale radio wilden steunen”, zegt Sonny Vanderheyd­en. “De kracht was steeds die sterke lokale verankerin­g waarbij vereniging­en en sportclubs op hun lokale radio konden rekenen en de bewuste keuze om politieke ongebonden te blijven. Victoria zette ook tal van acties op voor het goede doel. Geld verdienen was nooit het doel, wel een creatief ei leggen voor een breed publiek. Vooral door de carnavalsu­itzendinge­n heeft Radio Victoria zijn relevantie en zijn meerwaarde bewezen.”

Om die relevantie en meerwaarde in de verf te zetten en om terug te blikken op 44 jaar Radio Victoria met nostalgisc­he audiofragm­enten, start maandag 18 maart op de lokale zender om 20 uur de radioreeks FM44, met een knipoog naar de eerste uitzendfre­quentie. Didier Decooman trakteert vanaf dan elke maandagavo­nd op iconische radiostemm­en en historisch­e fragmenten uit het archief met bijhorende muziek uit die periode. Op zondagmorg­en wordt het programma om 8 uur nog eens herhaald.

Radio Victoria is te beluistere­n op 105.2FM, DAB+ of via www.radiovicto­ria.be.

 ?? © idh ?? Een deel van het team van Radio Victoria tijdens een van de populaire carnavalsu­itzendinge­n.
© idh Een deel van het team van Radio Victoria tijdens een van de populaire carnavalsu­itzendinge­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium