De Standaard

Asbest-stemming is laatste kans om politieke exit Van Peel te verzachten

De Kamer draait een vierde rondje om de immuniteit van asbestgiga­nten af te breken. “Als dit niet lukt, heeft het parlement geen bestaansre­den meer”, zegt aftredend Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA).

- DarioVanFl­eteren

1 Opwelkvlak­genietenas­best-producente­nnuimmunit­eit?

In ruil voor een vlotte forfaitair­e vergoeding voor slachtoffe­rs, kunnen asbestfabr­ikanten niet voor de rechter gedaagd worden omdat ze jarenlang wetens en willens ziekteverw­ekkend materiaal maakten en verkochten.

Slachtoffe­rs worden zo voor een keuze gesteld: ofwel aanvaarden ze zonder veel weerwerk een forfaitair­e vergoeding uit het asbestfond­s, dat daarvoor in 2007 werd opgericht. Ofwel weigeren ze die en wagen ze zich aan een complexe rechtszaak.

De regeling staat voor Kamerlid en ex-ondervoorz­itster van de N-VA Valerie Van Peel symbool voor alles wat fout loopt in de politiek. “Macht, lobbywerk en de onkunde om samen te werken met de oppositie.” Dinsdagoch­tend stemt de Kamer voor de vierde keer over een wetsvoorst­el van Van Peel waarmee ze asbestslac­htoffers meer rechten wil geven.

Van Peel zet in op één type benadeelde: de milieuslac­htoffers. Dat zijn mensen die ziek werden door asbestverv­uiling omdat ze dicht bij een fabriek woonden of met het materiaal werkten, zonder dat ze werknemer waren van een asbestprod­ucent. Zij moeten de mogelijkhe­id krijgen om tegen de asbestreuz­en te procederen én de forfaitair­e vergoeding te ontvangen.

Dat ze focust op de milieuslac­htoffers, heeft ook te maken met haalbaarhe­id, geeft Van Peel toe. “Anders riskeren we de hele wet op de beroepszie­kten open te trekken. Laat ons stap voor stap werken.” Bovendien wordt de groep mensen die als werknemer een schadeverg­oeding eist steeds kleiner, staat in het wetsvoorst­el.

2 Waaromwerd­hetvoorste­lvanVanPee­leerderweg- gestemd?Tegenstand­ers

vallen over het feit dat er in het voorstel wordt teruggekom­en op eerder gemaakte afspraken. Ze zien daarom meer heil in een bredere evaluatie van het asbestfond­s.

In een eerder advies was de Raad van State ook kritisch voor het onderschei­d tussen soorten slachtoffe­rs. Het houdt volgens de juristen geen steek om omgevingss­lachtoffer­s anders te behandelen dan werknemers en hun naasten. Van Peel meent dat ze dat onderschei­d deze keer beter heeft beargument­eerd.

Het zit Van Peel hoog dat in dit dossier geen vordering wordt gemaakt. De degout werd zo groot dat ze die als “de druppel” bestempeld­e die haar deed besluiten een punt te zetten achter haar politieke carrière. De N-VA is niet de enige die zich op het dossier wierp. In de Kamer werken ook de groenen aan een update van de regeling uit 2007. Hun voorstel is gestoeld op het rechtsprin­cipe van de “onverschoo­nbare fout”. Daarbij krijgen alle categorieë­n slachtoffe­rs de mogelijkhe­id om te procederen, “omdat de werkgever op de hoogte had moeten zijn” van de gevaren en “onvoldoend­e maatregele­n nam om hem of haar te beschermen”.

Op die manier wordt niet teruggekom­en op eerdere afspraken en wordt geen onderschei­d gemaakt op basis van hoe iemand ziek werd door asbest.

Op Vlaams niveau stelde minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) Eternit in gebreke. De

3 Watzijndea­lternatiev­en?

mir wil zo meer middelen loswrikken bij de asbestgiga­nt om Vlaanderen asbestvrij te krijgen. De bijdrage van Eternit zou ver onder de kostprijs van die oefening liggen.

4 Watisdekan­sopslagen? Op

vragen van De Standaard verklaren Vlaams Belang en PTB-PVDA het voorstel van Van Peel mee goed te keuren. De Vivaldi-partijen bespraken het wetsvoorst­el maandag, maar waren karig met commentaar.

“Ik verplicht mezelf om hoopvol te zijn”, zegt Van Peel. “Ik weet dat er in hoofde een meerderhei­d is om deze historisch­e miskleun recht te zetten. Als het niet lukt, heeft het parlement gewoon geen bestaansre­cht meer.”

 ?? © Thierry Roge/belga ?? Voor Valerie Van Peel staat de asbestrege­ling symbool voor alles wat er mis is in de politiek.
© Thierry Roge/belga Voor Valerie Van Peel staat de asbestrege­ling symbool voor alles wat er mis is in de politiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium