De Standaard

Een groene buurt dankzij Banksy

- (kls)

Een muurschild­ering die afgelopen weekend plotseling opdook op een wooncomple­x in Noord-Londen blijkt het handwerk te zijn van de mysterieuz­e artiest Banksy. Dat kondigde de kunstenaar zelf aan op zijn Instagramp­agina.

Het tafereel toont een vrouw, gekleed in een werkmansou­tfit, die met een hogedrukre­iniger groene verf op de gevel van een flat lijkt te spuiten. Vlak ervoor staat een boom, volledig kaal nadat hij werd gesnoeid. De groene verf lijkt zo het bladerdak van de boom te vormen. “De boodschap is duidelijk”, zegt James Peak bij de BBC. Hij maakte de documentai­re The Banksy story voor BBC Radio 4 en stelt dat het werk aangeeft dat “de natuur het zwaar heeft en dat wij haar moeten helpen”.

Banksy deelde op zijn Instagrama­ccount drie foto’s: eentje van de boom en de muur zonder de verf erop, en twee met. Zijn bericht vergaarde op twee uur tijd al meer dan een half miljoen likes.

Het werk was zondagocht­end verschenen op een flatgebouw in Finsbury Park in het noorden van Londen. Onmiddelli­jk werd gedacht aan Banksy. De mysterieuz­e artiest staat bekend om de clandestie­ne kunstwerke­n die hij onaangekon­digd achterlaat in steden. Met muurschild­eringen, sculpturen en installati­es uit hij zo commentaar op sociale en politieke situaties en gebeurteni­ssen.

Banksy’s herkenbare werk leverde hem een reputatie op als een van ’s werelds meest intrigeren­de straatkuns­tenaars. Zijn ware identiteit blijft tot dusver geheim. Eind vorig jaar werd even gedacht dat hij tijdens een oud interview zijn voornaam had prijsgegev­en: Robbie.

 ?? © Ella Nunn/pa/belga/instagram ?? En dan was het bladerdek plots terug dankzij Banksy’s ingreep.
© Ella Nunn/pa/belga/instagram En dan was het bladerdek plots terug dankzij Banksy’s ingreep.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium