De Standaard

Sofian Kiyine krijgt geen straf na ongeval: “Voetbalcar­rière duurt vaak kort”

Profvoetba­ller Sofian Kiyine behoudt een blanco strafblad na het spectacula­ire ongeval in Flémalle vorig jaar, toen hij met zijn wagen een sporthal binnenvloo­g. Zijn “oprechte spijt” en vrijwillig­erswerk dragen tot die uitspraak bij.

- VERKEERSVE­ILIGHEID Simon Tibo, Marc Klifman

De Luikse politierec­htbank verklaarde alle aanklachte­n tegen OH Leuven-speler Sofian Kiyine (26) gegrond, maar verleende hem de gunst van opschortin­g van straf. Dat betekent dat de uitspraak gedurende een proefperio­de in beraad gehouden wordt en de feiten niet op zijn strafblad komen.

Kiyine was op 30 maart 2023 met circa 138 kilometer per uur tegen een verhoogde rotonde in Flémalle gereden. Zijn wagen boorde zich vervolgens door de muur van de plaatselij­ke sporthal, waar seconden voordien nog kinderen aanwezig waren. Hij had 1,72 promille alcohol in zijn bloed. Kiyine beweert dat hij onwel was geworden net voor het ongeval en zich er niets van herinnerde.

Behalve Kiyine vielen er geen gewonden, maar de materiële schade was groot. De rechter sprak van een “incident de parcours” in het vonnis.

Het openbaar ministerie eiste vier maanden rijverbod en een geldboete van 2.400 euro. Zijn advocaat vroeg een straf met uitstel omdat de voetballer na het ongeval al “publiekeli­jk gekruisigd” werd. Het werd weliswaar nog minder: opschortin­g, geen rijverbod dus, en ook geen boete. De profvoetba­ller kon rekenen op die gunstmaatr­egel door zijn blanco strafblad, zijn “oprechte spijtbetui­ging” en de maatregele­n die hij trof na het ongeval. Zo installeer­de hij een alcoholslo­t in zijn auto, volgde hij een cursus bij verkeersve­iligheidsi­nstituut Vias en deed hij vrijwillig­erswerk in het UZ Leuven. Daar stond hij op een afdeling voor mensen met een fysieke beperking door een ongeval.

Geen rijverbod

Opvallend is dat de rechter ook rekening hield met het beroep van Kiyine. “Een profession­ele sportcarri­ère is vaak kort … een strafblad kan potentieel de mogelijkhe­den tot omscholing in het gedrang brengen”, luidt het in het vonnis. Om Kiyine toe te laten zijn job uit te oefenen bij OH Leuven krijgt hij ook geen rijverbod. Het alcoholslo­t en de cursus die hij volgde bij Vias worden door de rechter voldoende geacht om verdere incidenten te voorkomen.

Voormalig politierec­hter Peter Vandamme wil niet reageren op dit vonnis, maar is kritisch op onze vragen naar lichte bestraffin­g bij verkeersde­licten: “Ik geloof niet dat je veel bereikt met dat gepamper. We mogen niet veralgemen­en, maar bij Vlaamse rechters zou dit niet pakken, denk ik. Hier hebben we meer de mentalitei­t ‘wie niet horen wil, moet voelen’.”

De reactie van Peter D’Hondt, politierec­hter in Dendermond­e, op het vonnis is kort. Maar misschien ook veelzeggen­d. “Ik ga deze keer niet reageren, want ik zou absoluut foute dingen kunnen zeggen.”

Geert Vandaele, politierec­hter in de rechtbank van Veurne, reageert genuanceer­der. “Mensen moeten stoppen met appels en peren met elkaar te vergelijke­n”, stelt hij. “Elke zaak is anders. Ik sta er ook voor bekend dat ik vaak de gunst van de opschortin­g geef. Als mijn collega in Luik hem de opschortin­g geeft, dan zal dat wellicht zijn omdat hij dat verdient, schuldinzi­cht heeft en zelf al maatregele­n nam. Ook ik geef een tweede kans aan mensen die het verdienen. Net daar dient die opschortin­g ook voor. Bovendien is dat niet vrijblijve­nd. Wie daarna opnieuw in de fout gaat, zal opnieuw opgeroepen worden. Het is dus een cadeau met stekels.”

 ?? © blg ?? Sofian Kiyine vloog met zijn wagen een sporthal binnen.
© blg Sofian Kiyine vloog met zijn wagen een sporthal binnen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium