De Standaard

Parlement stemt asbestvoor­stel Valerie Van Peel vierde en laatste keer weg

Valerie Van Peel (N-VA) zal het parlement verlaten zonder een doorbraak te forceren voor slachtoffe­rs van asbest. Haar voorstel ving voor de vierde keer bot.

- Dario Van Fleteren

Empathie kreeg ze wel, de stemmen niet. Het wetsvoorst­el van Valerie Van Peel (N-VA) om de immuniteit van asbestprod­ucenten op te heffen, haalt voor een vierde keer geen meerderhei­d in de Kamercommi­ssie Sociale Zaken. Het is een zoveelste opdoffer voor de voormalige ondervoorz­itster van de N-VA die op 8 mei, wanneer het parlement zich ontbindt, misnoegd uit de politiek stapt. Op een herverkiez­ing mikt ze niet.

Van Peel is ervan overtuigd dat er een meerderhei­d te vinden was voor haar voorstel. “Maar niet met Vivaldi”, betreurt ze. In de aanloop naar de stemming was het koffiedik kijken of haar voorstel het zou halen. Tot op het laatste moment werd overlegd onder meerderhei­dspartijen. “Ondanks alle uitnodigin­gen van mijn kant word ik voor hun overleg nooit uitgenodig­d”, betreurt ze. Over asbest stond niets in het regeerakko­ord.

Van Peel koestert geen hoop dat er deze legislatuu­r nog iets beweegt rond asbest. “Geloof het niet. Dit is zowat de laatste zitting waarin er iets goedgekeur­d kan worden. Al de rest is politieke blabla.” Na de stemming verliet ze kwaad de commissie. “Ga maar naar het volgende agendapunt. Doe maar allemaal alsof jullie parlements­leden zijn. Echt waar, je moest je doodschame­n.” In een reactie aan De Standaard zegt ze dat haar gevoel er niet toe doet. “Dit gaat over de asbestslac­htoffers, niet over mij.”

Bron van frustratie

Het asbestdoss­ier was voor Van Peel jarenlang een bron van frustratie. Zij ziet het als het uithangbor­d van alles wat fout loopt in de politiek en noemde het de trigger om een punt te zetten achter haar politieke carrière. “Acht jaar, en jullie gaan nog eens wat gaan nadenken.” “Sorry dat ik nog eens faal”, richtte Van Peel zich tot een asbestslac­htoffer die de commissie vanuit de tribune volgt.

CD&V onthield zich en diende opdevalree­pamendemen­teninop het voorstel van Van Peel. Die kwamen er na adviezen die afgelopen vrijdag werden afgeleverd. Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) is het voorstel genegen, maar pleit voor een bredere evaluatie van het asbestfond­s. Alleen aan het aspect over de immuniteit morrelen, zou de hele asbestrege­ling uit 2007 in gevaar brengen, redeneert ze.

“De binaire keuze” moet voor Lanjri evenzeer op de schop, zoals Van Peel met haar voorstel wilde bereiken. Wie al een forfaitair­e vergoeding krijgt uit het asbestfond­s, kan volgens oude afspraken geen rechtszaak aanspannen tegen asbestprod­ucenten. Van Peel wilde dat wel mogelijk maken voor milieuslac­htoffers. Zij werden ziek door asbest doordat het in hun omgeving aanwezig was. Het gaat dus niet om werknemers van de asbestprod­ucenten en hun naasten. Zo wordt niet aan het “historisch­e compromis” geraakt. Dat alleen milieuslac­htoffers zouden kunnen procederen, zou volgens de Raad van State discrimina­tie zijn. In een eerder advies over het wetsvoorst­el wezen de juristen op een onterecht onderschei­d op basis van hoe asbestslac­htoffers ziek werden. In haar finale voorstel heeft Van Peel dat onderschei­d beter beargument­eerd, meent ze.

Onverschoo­nbare fout

Kristof Calvo (Groen) sloot zich aan bij de tussenkoms­t van Lanjri en hoopt dat de immuniteit van de asbestreuz­en uiteindeli­jk sneuvelt. Groen pende daarvoor een eigen voorstel neer en haalde de mosterd uit Frankrijk. Daar willen ze de asbestbedr­ijven aansprakel­ijk maken via het rechtsprin­cipe van de “onverschoo­nbare fout”. Calvo diende dinsdag amendement­en in op het eigen voorstel. De ecologist onthield zich bij de stemming over het voorstel van Van Peel. Calvo deelde haar frustratie­s over de werking van het parlement. “Allicht is dat de reden waarom we na 9 juni beiden iets anders gaan doen.”

Open VLD noemt de opheffing van de immuniteit “geen goed idee” en vreest zo de bestaansre­den van het asbestfond­s onderuit te halen, verklaarde Kamerlid Tania De Jonge. Bij Vooruit vinden ze het asbestfond­s een uitstekend­e

“Doe maar allemaal alsof jullie parlements­leden zijn. Echt waar, je moest je doodschame­n”

Valerie Van Peel (N-VA)

Kamerlid

manier om slachtoffe­rs te vergoeden. Zo is het niet langer nodig om ellenlange procedures aan te spannen tegen de asbestreuz­en, maar kunnen mensen nu vlot rekenen op de forfaitair­e vergoeding, zei Kamerlid Anja Vonrobaeys. Bovendien ligt die vergoeding vaak hoger dan wat als schadeverg­oeding na een juridisch gevecht uit de bus komt, aldus de socialiste.

Behalve de N-VA, keurden ook Vlaams Belang en de PVDA/PTB het voorstel van Van Peel goed. Les Engagés steunde het voorstel mondeling, maar heeft geen stemrecht in de commissie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium