De Standaard

Ontslag De Mil moet Turkse reputatie redden in Westerlo

De salonremis­e tegen Genk heeft in Westerlo een storm veroorzaak­t. Het Turkse bestuur zette coach Rik De Mil prompt op straat, in een poging om het eigen blazoen schoon te houden.

- David Van den Broeck, Kersten Steurbaut

Hein Vanhaezebr­ouck sprak schande van de manier waarop Westerlo zondag Genk een 1–1-gelijkspel gunde. En de AA Gentcoach gaf aan dat dit gevolgen zou hebben voor de carrière van trainer Rik De Mil. “Zoiets draag je mee.”

Het zijn profetisch­e woorden gebleken. Nog geen 24 uur nadat Westerlo zich had gedistanti­eerd van de slotfase in eigen huis en had aangegeven na te denken over maatregele­n, maakte het bekend dat De Mil werd ontslagen. De Oost-Vlaming kwam ’s morgens naar het Kuipje om de training te leiden, maar kreeg daar tot zijn eigen verbazing te horen dat hij zijn kastje mocht leegmaken. Hij dacht dat zijn bazen vooral blij zouden zijn met het behoud, maar de salonremis­e en al de kritiek daarop deden de teneur omslaan. “We betreuren dat we dit moeten doen, maar kunnen niet aanvaarden dat onze waarden en normen in twijfel zouden worden getrokken”, klonk het in een communiqué.

Eén-tweetje

Ergens had De Mil het wel kunnen zien aankomen. Heel Westerlo leek zich neer te leggen bij het staakthet-vuren in de toegevoegd­e tijd van de bewuste match – veel fans konden er zelfs om lachen dat Nicolas Madsen een één-tweetje opzette met Genk-verdediger Kayembe in plaats van de 2–1 in een leeg doel te trappen. Maar één man begreep er niks van en dat was Hasan Cetinkaya. De Turkse vicevoorzi­tter wond zich in de tribune openlijk op, zo’n tien meter achter De Mil, en probeerde nog in te grijpen.

“Voor de wedstrijd waren er duidelijke afspraken gemaakt met de spelers en de trainers. Het plan was om voluit te gaan tot het laatste fluitsigna­al”, vertelt Cetinkaya. Los van wat er in andere duels gebeurde dus, en ook als ze bij Genk zouden aansturen op een draw. “Toen dat niet gebeurde, heb ik de coach toegeroepe­n dat de spelers opnieuw druk moesten zetten, maar die boodschap werd niet opgevolgd. Dat hij mij misschien niet gehoord heeft? Ik kan toch moeilijk het veld oplopen. De coach is de eindverant­woordelijk­e: hij moet zorgen dat zijn spelers blijven voetballen.”

Gefoefel met examen

Een mening die gedeeld wordt door de ambitieuze eigenaar en voorzitter van de Kempenaars. Oktay Ercan was om gezondheid­sredenen niet aanwezig, maar volgde de wedstrijd vanuit Turkije via televisie en ook hij was not amused. Ercan gaat er immers prat op dat hij respect hoog in het vaandel draagt en wil koste wat kost een positief imago uitstralen. Dat is ook een van de redenen waarom Olgun Aydin na de overname in juni 2019 uit beeld verdween. Aydin had een belangrijk­e rol gespeeld, maar werd ook verdacht van financiële malversati­es en het stelen van de vragen van het Fifa-makelaarse­xamen. Op vraag van de voorzitter werd hij daarop buitenspel gezet.

Dat dat positieve imago tegen Genk een stevige deuk kreeg, was dus de hoofdreden om in te grijpen, zo klinkt het bij Westerlo. De media maakte er al snel een zaak van en doordat ook het bondsparke­t aangaf actie te willen ondernemen, werd er alleen nog maar méér over gesproken en geschreven. “Er hing ondanks de redding al een bedrukte sfeer en daarna hebben we nog eens heel België over ons gekregen”, aldus ceo Wim Van Hove. De raad van bestuur werd dan ook in spoed samengeroe­pen. Met het gekende gevolg.

Cetinkaya blijft op dezelfde nagel kloppen: “We moesten deze beslissing nemen. Vijf jaar lang hebben we hier geprobeerd om een positief beeld van de club te creëren. Deschadedi­ewenulijde­n,kunnen we niet accepteren. We kunnen niet aanvaarden dat ons imago wordt aangevalle­n.” Maar het is wel opvallend dat de spelersgro­ep de dans ontspringt. Cetinkaya veroordeel­t de acties van Madsen en co. wel – “Ze zijn allemaal even erg” – maar over boetes of andere sancties spreekt hij zich niet uit. Voor sommige spelers is het ontslag van De Mil wel al een klap.

Kwade supporters

“Vijf jaar lang hebben we hier geprobeerd een positief beeld van de club te creëren. De schade die we nu lijden, kunnen we niet accepteren” Hasan Cetinkaya Vicevoorzi­tter Westerlo

Hetzelfde geldt voor de fans, die alleen maar tevreden konden zijn met de manier waarop De Mil de ploeg uit het moeras trok. Hij nam midden december over, boekte 16 op 39 en behaalde zijn enige doelstelli­ng: Westerlo in eerste klasse houden. Maar door vijf bizarre minuten zijn zelfs de Europe Play-offs hem niet meer gegund. Enkele uren na zijn ontslag hingen enkele supporters al een spandoek aan de hekkenvanh­etstadionm­etdaarop ‘Schijt aan het beleid’.

De Mil zelf was niet bereikbaar voor commentaar. De suggestie dat hij nu snel weer aan de slag zou kunnen bij Club Brugge, waar hij tot eind vorig jaar assistent was, wordt bij blauw-zwart alvast met klem ontkend.

 ?? © isosport ?? Rik De Mil dacht dat zijn bazen vooral blij zouden zijn met het behoud, maar de salonremis­e en al de kritiek daarop kostte hem de kop.
© isosport Rik De Mil dacht dat zijn bazen vooral blij zouden zijn met het behoud, maar de salonremis­e en al de kritiek daarop kostte hem de kop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium