De Standaard

Mensen eten gras, hongersnoo­d dreigt voor een miljoen Palestijne­n

Hongersnoo­d dreigt de komende maanden meer dan een miljoen Palestijne­n te treffen. In de hele Gazastrook heerst honger, in het noorden is die “catastrofa­al”. Gevreesd wordt dat Israël die honger als oorlogswap­en inzet.

- Dries Blontrock

“De mate waarin Israël de hulp die Gaza binnenkomt, blijft beperken, samen met de manier waarop het strijd blijft voeren, kan neerkomen op het gebruik van verhongeri­ng als wapen. Dat is een oorlogsmis­daad.” Volker Türk, de Hoge Commissari­s voor de Mensenrech­ten van de Verenigde Naties, was dinsdag opvallend scherp voor de rol die de Israëli’s spelen in de hongercris­is in Gaza. “De klok tikt”, waarschuwd­e Türk nog. Hij reageerde op een rapport van monitororg­anisatie Integrated Food Security Phase Classifica­tion (IPC), die vaststelde dat voor mei hongersnoo­d dreigt in het noorden van Gaza en voorspelde dat 1,1 miljoen mensen tegen juli in “catastrofa­le omstandigh­eden” honger zullen lijden.

“Veel te laat”

Organisati­es als het IPC en de VN blijven praten over een “dreigende hongersnoo­d”, terwijl al verschille­nde kinderen door ondervoedi­ng overleden zijn. “We weten dat zodra de hongersnoo­d uitgeroepe­n is, het al veel te laat is”, geeft VN-noodhulpco­ördinator Martin Griffiths toe in een mededeling. Een hongersnoo­d is de hoogste alarmfase die het IPC kan uitroepen en gaat pas in wanneer de sterftegra­ad hoog genoeg is. “In de praktijk,” schrijft Jeremy Konyndyk, voorzitter van de ngo Refugees Internatio­nal, op X, “is een hongersnoo­d al volop bezig wanneer die drempelwaa­rden bereikt, grondig gemeten en geanalysee­rd zijn.” Hulporgani­saties zijn daarom vaak erg terughoude­nd en zullen een hongersnoo­d pas zo benoemen wanneer die al levens geëist heeft.

Het IPC kon nog niet betrouw

Acute voedselonz­ekerheid

Actueel (15 februari – 15 maart 2024) baar bepalen of de sterftecij­fers in Gaza de drempelwaa­rde van vier overleden kinderen per 10.000 mensen al overschred­en hebben. Daardoor kan het nog geen hongersnoo­d uitroepen. In het noorden zou meer dan de helft van alle huishouden­s wel aan alle andere voorwaarde­n voor hongersnoo­d voldoen, namelijk een extreem gebrek aan voedsel en acute ondervoedi­ng bij kinderen. Die huishouden­s lijden officieel “catastrofa­le honger”. 30 procent van de gezinnen in het centrum van de steden Gaza en Khan Younis, en een kwart van de gezinnen in Rafah zitten in hetzelfde schuitje.

In die stad in het zuiden hebben zich meer dan een miljoen Gazanen verzameld die gevlucht zijn voor het oorlogsgew­eld. “Ook in het zuiden is er honger. Er is voedsel, maar niet genoeg. Mensen eten vooral uit blik”, vertelt dokter Mohammed Abu Mughaiseeb in een spraakberi­cht. Hij werkt voor Artsen Zonder Grenzen in een ziekenhuis in Rafah. “Veel families lijden honger omdat ze geen inkomen en dus geen geld hebben om eten te kopen. Basisprodu­cten als suiker en rijst zijn niet beschikbaa­r of extreem duur.” Wat Mughaiseeb hoort van vrienden en familie in het noorden voorspelt weinig goeds: “In Noord-Gaza en GazaStad is er geen basisvoedi­ng als bloem of rijst. Mensen eten er gras.”

“Belachelij­k”

“Belachelij­k”, noemt hij het Amerikaans­e plan om met voedsellev­eringen per schip de honger in Gaza te verdrijven. “Waarom over zee?

Vrachtwage­ns uit Egypte laten komen is veel eenvoudige­r.” De oplossing voor de hongersnoo­d ligt in Mughaiseeb­sogenvoord­ehand:er moet meer internatio­nale druk op Israël komen om vrachtwage­ns met noodhulp Gaza binnen te laten.

“Waarom voedsel leveren over zee? Vrachtwage­ns uit Egypte laten komen is veel eenvoudige­r” Palestijns­e arts in Rafah

Mohammed Abu Mughaiseeb

Dat vindt ook Martin Griffiths: “We moeten Gaza overspoele­n met voedsel en andere levensredd­ende hulp. Er is geen tijd te verliezen. Ik herhaal mijn oproep aan de Israëlisch­e overheid om complete en onbeperkte toegang te geven voor humanitair­e goederen.”

Dat Israël honger als wapen zou gebruiken, durft Volker Türk niet onvoorwaar­delijk te stellen. Dat het verantwoor­delijk is voor de honger, stelt hij onomwonden.

Ook de Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) waarschuwd­e de Israëli’s al. “Het is aan Israël om te bewijzen dat het honger niet als wapen gebruikt”, zei hij zaterdag tijdens een bezoek aan Jordanië.

Josep Borrell, de Hoge Vertegenwo­ordiger van de Europese Unie voor buitenland­beleid, ging een week geleden al een stap verder. “Verhongeri­ng wordt gebruikt als wapen”, zei hij tijdens een persconfer­entie op het VN-hoofdkwart­ier in New York. “Als we kijken naar alternatie­ve manieren om hulp te leveren, over zee of uit de lucht, moeten we onszelf eraan herinneren dat we dat doen omdat de normale wegen waarlangs hulp geleverd kan worden gesloten zijn, moedwillig gesloten.” Borrell noemde de humanitair­e crisis “door mensen veroorzaak­t”: “Dit is geen natuurramp.”

Türks opmerking dat honger gebruiken als wapen tegen burgers een oorlogsmis­daad is, klopt. Ook de Zuid-Afrikaanse aanklacht wegens genocide tegen Israël voor het Internatio­naal Gerechtsho­f in Den Haag vermeldt de honger in Gaza als reden waarom dat Hof maatregele­n zou moeten opleggen aan Israël. De rechtbank besliste begin maart om dat voorlopig niet te doen.

 ?? © Mahmoud Essa/ap ?? In Jabalia, in het noorden van Gaza, verdringen kinderen elkaar om een maaltijd.
© Mahmoud Essa/ap In Jabalia, in het noorden van Gaza, verdringen kinderen elkaar om een maaltijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium