De Standaard

Cocaïne veroorzaak­t cognitieve dissonanti­e

- Elisabeth Goemans is doctoraats­student Argentijns­e literatuur (University of Edinburgh). Ze woont in Buenos Aires. In ‘De mening’ geeft elke week een andere gastauteur zijn visie op de actualitei­t. Elisabeth Goemans

Afgelopen week zijn er in de Argentijns­e stad Rosario twee taxichauff­eurs, een buschauffe­ur en een medewerker van een benzinesta­tion vermoord door leden van drugskarte­ls. Met minder dan een miljoen inwoners is de stad kleiner dan Brussel, en toch vielen er vorig jaar 287 doden door drugsgewel­d. De Argentijns­e pers en politiek spreekt niet meer van narcogewel­d, maar van narcoterro­risme. Het stadsbestu­ur heeft een crisiscomi­té samengeste­ld in de hoop een einde te maken aan dat bloedbad.

In België kennen we de war on drugs van cocaïnevan­gsten in de Antwerpse haven en schietpart­ijen in Sint-Gillis. Nog meer associëren we drugsgewel­d met landen waar drugsbaron­nen al decennia de plak zwaaien, zoals Colombia en Mexico. Zijn er legio: overdosiss­en, gewelddadi­ge ontvoering­en die fataal aflopen, afrekening­en tussen kartels, wraak op dappere politici die de kartels het hoofd trachten te bieden, kinderen die worden ingezet als drugskoeri­er en daarbij omkomen, verslaafde dealers die het met hun leven bekopen als ze zelf de te verkopen drugs consumeren en onschuldig­e burgers die in de vuurlinie terechtkom­en. Volgens de Mexicaanse overheid zijn er in het kader van de drugstrafi­ek in vijftien jaar 350.000 doden gevallen en 70.000 mensen verdwenen, al moeten we ook rekening houden met een dark number.

Ondanks dat schrikbeel­d zien we in Argentinië het aantal potentiële klanten en dealers toenemen. Voor jongeren in precaire socio-economisch­e situaties klinkt de lokroep van de narco’s steeds luider, aangezien die de jongeren perspectie­f beloven en een weg uit de armoede. Als je weet dat 70 procent van de Argentijns­e minderjari­gen met armoede geconfront­eerd wordt, en inmiddels meer dan 57 procent van de Argentijne­n onder de armoedegre­ns leeft, hoeft het niet te verbazen dat steeds meer jongeren hun heil zoeken in cocaïne, als troost en als verdienmod­el.

Deze tragiek staat in schril contrast met cocaïnegeb­ruik in België, waar (onder andere) young profession­als met een stabiel inkomen op vrijdag lustig aan het snuiven gaan. Ook in de rest van Europa is cocaïnegeb­ruik geen uitzonderi­ng: bijna 5 procent van de EU-burgers gebruikte het al. We veroordele­n drugsgewel­d, maar vinden dat cocaïne gebruiken een individuel­e keuze moet zijn. Helaas is dat lijn- * tje na een lange werkdag niet los te zien van een transconti­nentaal crimineel stelsel en daardoor direct gelinkt aan drugsgewel­d en -doden, van Sint-Gillis tot Rosario en Guayaquil. We lijden dus aan cognitieve dissonanti­e.

Cocaïne is in België verworden tot een ontspannin­gsmiddel en sociale activiteit. Volgens onderzoek door Sciensano gebruikt 88 procent het samen met anderen. Uit datzelfde onderzoek kwam ‘helpen te genieten van het gezelschap van je vrienden’ naar voren als een van de hoofdreden­en om cocaïne te gebruiken. Als je voor een leuke avond eerst jezelf moet drogeren, is het dan niet goedkoper, veiliger en ethischer om andere vrienden (of een goede therapeut) te zoeken?

Don’t do drugs, kids, adults en iedereen ertussen. Geen cocaïne gebruiken is een beetje zoals vegetarisc­h eten of behoorlijk recycleren. Je zult er niet eigenhandi­g de wereld mee verbeteren, maar slechter wordt de wereld er zeker niet van.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium