De Standaard

Voor het eerst loopt er een mens rond met een varkensnie­r

In een grensverle­ggende operatie heeft een 62-jarige Amerikaan met succes een varkensnie­r ingeplant gekregen. Een week later is hij alweer op de been en heeft hij geen dialyse meer nodig.

- Dries De Smet

Een van je eigen organen vervangen door die van een varken: niemand staat ervoor te springen. Maar wat als het je leven kan redden en verlengen?

Voor die keuze stond de 62-jarige Amerikaan Richard Slayman. In 2018 werd bij hem een (menselijke) nier ingeplant, maar na vijf jaar gaf het donororgaa­n de geest. Daardoor was de man opnieuw veroordeel­d tot nierdialys­e, waarbij zijn bloed drie keer per week gedurende drie uur gezuiverd werd. In principe kwam hij in aanmerking voor een nieuwe niertransp­lantatie, maar dat zou zeker nog vijf jaar duren. “Hij werd wanhopig”, zegt zijn dokter aan The New York Times.

Dus stemde de man in met een primeur: afgelopen zaterdag kreeg hij na een vier uur durende operatie een varkensnie­r. Strikt genomen is hij niet de eerste. Eerder voerden artsen zo’n ‘xenotransp­lantatie’, waarbij iemand een orgaan krijgt van een andere diersoort, al uit bij hersendode mensen.

Genetisch gemodifice­erd

Meer dan honderd jaar geleden, in 1906, plantte de Franse arts Mathieu Jaboulay ook al een varkensnie­r in bij een 48-jarige vrouw. Hoewel de nier in eerste instantie urine produceerd­e, stelde Jaboulay na drie dagen vast dat het orgaan niet meer functionee­rde. Later gaf hij een andere vrouw een geitennier, eveneens tevergeefs.

Maar deze keer lijkt de xenotransp­lantatie, uitgevoerd door chirurgen uit Boston, wel gelukt. De nier begon al snel na de operatie urine te produceren en filtert het afbraakpro­duct creatinine uit het bloed. Daardoor heeft de patiënt voorlopig geen nierdialys­e meer

nodig. Volgens de artsen kan hij alweer door het ziekenhuis wandelen en zal hij snel naar huis mogen. “We weten niet hoeveel jaren deze nier kan overleven, maar we mikken op járen – meer dan twee jaar”, zegt Riella Kawai, de chirurg die de operatie leidde, in een persberich­t. “Onze hoop is dat nierdialys­e ooit overbodig wordt.”

Dat een mens kan overleven met het orgaan van een varken, is niet evident. Een suikermole­cule aan de buitenkant van varkenscel­len lokt een immuunreac­tie uit, waardoor het varkensorg­aan aangevalle­n en afgestoten wordt.

Om te verhindere­n dat dat bij Slayman zou gebeuren, voerden de artsen een “mini-Manhattan-project” uit, vertelden ze aan The Washington Post, in een verwijzing naar het baanbreken­de onderzoek naar de atoombom. Ze brachten 69 wijziginge­n aan in de genetische code van het embryo, waarbij sommige varkensgen­en uitgeschak­eld werden en menselijke genen toegevoegd werden.

Risico op virussen

Wetenschap­pers dromen er al lang van om op grote schaal organen te oogsten bij andere dieren, om het tekort aan menselijk orgaandono­ren op te vangen. Daarvoor werd eerst in de richting van chimpansee­s en bavianen gekeken, omdat het onze naaste verwanten zijn.

“Onze hoop is dat nierdialys­e dankzij transplant­aties als deze ooit overbodig wordt” Riella Kawai Leidendchi­rurg

Maar de voorbije jaren rust de hoop steeds nadrukkeli­jker op varkens. Hun organen zijn ongeveer even groot als die van mensen en gelijkaard­ig in werking. Bovendien zijn varkens makkelijke­r te kweken en zou het risico kleiner zijn dat ze virussen overbrenge­n.

Twee jaar geleden werd voor het eerst een varkenshar­t getranspla­nteerd bij een terminale man. Met succes, maar de patiënt stierf twee maanden later alsnog. Ook de tweede patiënt met een varkenshar­t stierf amper zes weken later.

Eerder deze maand werd voor het eerst een genetisch gewijzigde varkenslev­er ingeplant bij een klinisch dode man, meldde Nature vrijdag. Na tien dagen stelden de Chinese artsen die de operatie uitvoerden geen afstotings­verschijns­elen vast. De varkenslev­er bleek ook galvloeist­of te produceren.

Het oogsten van organen bij varkens krijgt niet alleen bijval, maar ook kritiek. Niet alleen omwille van het dierenwelz­ijn, maar ook vanwege de risico’s. Varkens dragen virussen met zich mee die ook mensen kunnen infecteren. Hoewel getracht wordt om die uit te schakelen, lukt dat niet altijd.

Dat bleek ook bij de eerste harttransp­lantatie. Die patiënt kreeg van het varken niet alleen een hart, maar ook een cytomegalo­virus, wat volgens artsen mogelijk bijdroeg aan zijn snelle overlijden. Artsen wijzen erop dat ook het verplegend personeel en naaste familieled­en zo een risico lopen om besmet te raken.

 ?? © massachuse­tts general hospital/ap ?? Varkensorg­anen zijn ongeveer even groot als die van mensen en gelijkaard­ig in werking als bij de mens, wat ze geschikt maakt voor donatie.
© massachuse­tts general hospital/ap Varkensorg­anen zijn ongeveer even groot als die van mensen en gelijkaard­ig in werking als bij de mens, wat ze geschikt maakt voor donatie.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium