De Standaard

Beloon de onwaarschi­jnlijke moed van zieke asbestslac­htoffers

ASBEST De immuniteit van de asbestbedr­ijven moet nu echt wel op de schop, vinden Marc Molitor en Marijke Van Buggenhout.

- Marc Molitor en Marijke Van Buggenhout Voor Abeva, de Belgische vereniging van Asbestslac­htoffers.

Op dinsdag 19 maart vonden in de Kamer opnieuw debatten plaats over het asbestfond­s. Er lagen verschille­nde wetsvoorst­ellen op tafel, alle bedoeld om meer rechten toe te kennen aan de slachtoffe­rs. Een mooi gemeenscha­ppelijk doel, waar niemand in principe iets op tegen kon hebben. En toch haalden de wetsvoorst­ellen het, voor de vierde keer op rij, niet.

Wat het duidelijks­t naar voren kwam, was de kwestie van immuniteit van de bedrijven: zodra asbestpati­ënten een schadeverg­oeding krijgen uitbetaald door het fonds, kunnen ze het bedrijf dat verantwoor­delijk is voor hun ziekte niet meer voor de rechter slepen. Parlements­leden Valerie Van Peel (N-VA) en Catherine Fonck (Les Engagés) wilden met hun voorstelle­n die immuniteit afschaffen voor de omgevingss­lachtoffer­s.

Groen-Ecolo pleitte voor het systeem van de ‘onvergeefl­ijke fout’. Dat concept bestaat al in Frankrijk en geeft slachtoffe­rs, in tegenstell­ing tot het Belgische begrip van de ‘opzettelij­ke fout’ meer mogelijkhe­den om de schuld van de vervuiler aan te tonen.

Tijdens de debatten in de Kamer werden de voorstelle­n met de grond gelijkgema­akt. De liberalen, socialiste­n en CD&V waren van mening dat ze de financieri­ng van het fonds in gevaar zouden brengen, omdat werkgevers zouden kunnen weigeren bijdragen te betalen, mocht hun immuniteit wegvallen. Dat zou dan nadelig zijn voor de slachtoffe­rs.

Dat risico bestaat niet, aangezien het niet in de voorgelegd­e teksten staat. Het zou alleen bestaan mocht een meerderhei­d voor de afschaffin­g van die financieri­ng stemmen, wat schandalig zou zijn – welke partij zou zo’n voorstel durven in te dienen? De financieri­ng van het asbestfond­s is immers verankerd in de wet. De schrapping van het artikel dat de immuniteit bepaalt, betekent helemaal niet dat ook het artikel dat de financieri­ng regelt wordt geschrapt. Ze zijn juridisch niet met elkaar verbonden.

Raken aan de immuniteit­sregel zou er niet toe leiden dat slachtoffe­rs in ellenlange procedures terechtkom­en, zoals sommige parlements­leden beweerden. De vlotte afhandelin­g van schadeloos­stellingen voor slachtoffe­rs door het fonds blijft ook overeind als de immuniteit wordt geschrapt. Een slachtoffe­r heeft door de schrapping van de immuniteit­sregel net de kans om ook morele rechten na te streven, en de veroorzake­r van de schade voor de rechter te dagen. Er zijn maar weinig slachtoffe­rs die een lange, dure en onzekere juridische procedure willen aanspannen. Toch willen slachtoffe­rs het recht hebben om van die extra mogelijkhe­id gebruik te maken, zonder te moeten kiezen tussen een vergoeding of een rechtszaak. En terecht.

Alweer bedrogen

Dankzij de rechtszake­n van de afgelopen 20 jaar in binnen- en buitenland, de onwaarschi­jnlijke moed van ernstig zieke slachtoffe­rs en het werk van de vereniging­en, leerden veel slachtoffe­rs en hun families stap voor stap de geschieden­is van asbest kennen. En die geschieden­is is gitzwart, vol verzwijgin­g, bedrog en lobbywerk door grote bedrijven. De Belgen bij Eternit (Etex en zijn leidende familiekri­ngen) speelden daarbij een sleutelrol. Recente vonnissen in de zaak

De geschieden­is van asbest is gitzwart, vol verzwijgin­g, bedrog en lobbywerk door grote bedrijven. De Belgen bij Eternit speelden daarbij een sleutelrol

Jonckheere vs. Eternit laten daar geen twijfel over bestaan.

De slachtoffe­rs betalen niet alleen met hun gezondheid en hun leven, maar voelen zich ook bedrogen, door de asbestbedr­ijven en nu nog eens opnieuw door onze beleidsmak­ers. Dat is de belangrijk­ste bron van hun woede. Het politieke compromis van 2006 – immuniteit voor bedrijven in ruil voor hun financieri­ng van het fonds – moet daarom worden herzien.

Onjuiste argumenten

Het debat dat in de Kamer werd gevoerd, heeft duidelijk een sociaal-economisch­e achtergron­d. De partijen die momenteel tegen de afschaffin­g van de immuniteit zijn, volgden de standpunte­n van de sociale partners, het ‘historisch­e compromis’. Maar werkgevers en vakbonden houden vast aan een verouderd concept van immuniteit en tonen te weinig verbeeldin­gskracht en durf om zich een voorstelli­ng te maken van de toekomst. We hopen op evolutie en vernieuwin­g en zullen altijd blijven streven naar die rechtvaard­igere toekomst, ook al is dat momenteel door onmenselij­k moeilijke procedures van ademloze slachtoffe­rs tegen machtige multinatio­nals.

Het is van essentieel belang dat de immuniteit op de schop gaat. Juridische procedures die leiden tot de veroordeli­ng van de bedrijven met een zwaarwicht­ige, historisch­e verantwoor­delijkheid, brengen de financieri­ng van het asbestfond­s niet in gevaar. Succesvoll­e procedures kunnen de financiën van het asbestfond­s net versterken, omdat de schade dan te verhalen is op de vervuilers. Slachtoffe­rs zouden daarbij net moeten worden aangespoor­d door hun overheden.

Het asbestfond­s blijft het belangrijk­ste middel om asbestslac­htoffers schadeloos te stellen. Een afschaffin­g van de immuniteit mag in geen geval afgezwakt worden door onjuiste argumenten met betrekking tot de financieri­ng van het fonds. We moeten dat fonds zelfs versterken en zijn rol uitbreiden.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium