De Standaard

Broer Mehdi: “Hij werd onmenselij­k behandeld”

Dinsdag weten we of de betrokken agenten voor een rechter moeten komen. Ayoub Bouda, broer van Mehdi, hoopt van wel, al had hij liever eerder “een soort verzoening” gezien.

- Heleen Debeuckela­ere

Sinds het overlijden van zijn broer Mehdi, vijf jaar geleden, probeert Ayoub Bouda (29) diens naam te laten voortleven. En dat lukt. Onder de slogan ‘Justice pour Mehdi’ heeft Ayoub een jaarlijks basketbalt­oernooi uit de grond gestampt. Het veld waar zijn broer graag ging basketball­en, heeft zijn naam gekregen, en onlangs besloot ook de MIVB om een halte te herdopen tot Mehdi Bouda. Strafrecht­elijk is er nog lang geen duidelijkh­eid over de dodelijke aanrijding, maar intussen is de naam Mehdi Bouda symbool gaan staan voor slachtoffe­rs van politiegew­eld.

“De voorbije vijf jaar waren jaren van onbegrip, van onbeantwoo­rde vragen. Ik heb vooral proberen te tonen wie mijn broer was”, zegt Ayoub Bouda. Hij heeft veel erkenning voor zijn broer verkregen, “maar tegelijker­tijd brengt het geen vrede. Die hoop ik wel te vinden in de rechtbank”.

Parket reageert niet

“Mehdi was een kind dat lag te sterven in het centrum van de stad. En het laatste wat hij heeft gevoeld, is een politieage­nt die hem fouilleerd­e. Alsof hij waardeloos was. Dat is onmenselij­ke behandelin­g.” Ayoub blijft met vragen zitten. Dinsdag trekt hij met zijn familie en advocaten Joke Callewaert en Sven Mary naar de Brusselse raadkamer. Ze vragen er de vier agenten die betrokken waren bij de dood van zijn broer door te verwijzen naar de rechtbank voor onopzettel­ijke doding, onmenselij­ke behandelin­g en schuldig verzuim.

Het Brusselse parket wil de betrokken agenten echter niet vervolgen, klonk het in 2020, een jaar na de feiten. Naar aanleiding van de zitting op dinsdag wenste het parket niet te reageren op de vraag of het die positie aanhoudt. Ook Frédéric Vancrombre­ucq, de advocaat van agenten K.O., Q.C. en M.J., wenste niet te reageren. Hij gelooft niet dat zijn cliënten niet zouden hebben ingegrepen om Mehdi te reanimeren, zei hij in Le Soir: “Voor zover ik weet, is er in België, behalve een krankzinni­ge politieage­nt die dan ontslagen zou moeten worden, geen politieage­nt die niet zou ingrijpen in dit soort situaties.”

Volgens Ayoub Bouda en zijn familie moet er een publiek debat komen over wie er verantwoor­delijkheid draagt in de dood van zijn broer. “Hoe kan het dat een minderjari­ge op deze manier sterft in de openbare ruimte en dat daar geen gevolgen aan verbonden zijn? Dat het parket zelfs niet wil dat een rechter zich buigt over die vraag?”

Andere aanpak

“Voor zover ik weet, is er in België geen politieage­nt die niet zou ingrijpen in dit soort situaties” Frédéric Vancrombre­ucq Advocaat drie agenten

Waarom de zaak pas nu voor de raadkamer komt, is niet duidelijk. Het onderzoek was een jaar na de feiten al afgesloten, op vragen naar bijkomend onderzoek werd maar deels ingegaan. Misschien had het zelfs niet tot een rechtszaak moeten komen, vindt Ayoub Bouda. “Als van in het begin de politie bij ons was gekomen voor een open gesprek over het onderzoek. Als we überhaupt het gevoel hadden gekregen dat er antwoorden zouden komen. Als men Mehdi niet had afgeschild­erd als iemand die hij niet was. Misschien was dan een andere vorm van verzoening mogelijk geweest.”

Bouda pleit voor een andere aanpak bij potentiële slachtoffe­rs van politiegew­eld. “We waren nog niet ingelicht over de dood van Mehdi of de eerste artikels waren al verschenen. Een externe onderzoeks­rechter zou ook veel beter zijn in zaken die met de politie te maken hebben. In ons geval is de bewijsgari­ng gebeurd door politieage­nten van dezelfde zone als de betrokken agent. Dat schept geen vertrouwen.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium